Valóban takarékos?

A hibriddel együtt ötféle Cayenne kapható

A hibriddel együtt ötféle Cayenne kapható

A hibriddel együtt ötféle Cayenne kapható


A két új, takarékos és az árlista elején lévő modellel teljessé vált az új Cayenne család. A V6-osok húsz százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint a korábbi változatok. Közel két mázsával könnyebbek lettek, nyolcfokozatú, start-stop funkcióval felvértezett, automatikus váltót kaptak.

Javítottak a motor és a váltó hőháztartásán – hamarabb elérik az üzemi hőmérsékletet – és alacsony gördülési ellenállású abroncsokat szereltek az autókra. Az eredmény igen jól hangzik, papíron a 3,5 literes benzines is eljár 9,9 liter üzemanyaggal, míg a dízel gyári fogyasztási átlaga 7,4 liter.

Kedvcsináló kisfilm. Már ha kedvet kell hozzá csinálni.

a videó a hirdetés után indul

Nagyobb, mégis kisebbnek látszik

Szélesebb, magasabb, hosszabb, mint az elődje

Szélesebb, magasabb, hosszabb, mint az elődje

Szélesebb, magasabb, hosszabb, mint az elődje


Annak ellenére, hogy a nemrég bemutatott új Cayenne a tér minden irányában nagyobb lett, mint az előd – közel öt centivel hosszabb és eggyel szélesebb, illetve magasabb -, mégsem látszik annyira meláknak, mint az előző típus.

Formája sokkal kecsesebb, jóval porschésabb lett, elillant belőle a “jövök és kitépem a beled, ha nem tűnsz el azonnal” hangulat. Biztos lesznek olyanok is, akiknek fáj ez a változás, de az autónak mindenesetre jót tett a szelídítés.

A gyári fényképek ebbe a galériába kerültek

Dízel Porsche? Kinek?

Fél kilónyi fémből készül a kilincs

Fél kilónyi fémből készül a kilincs

Félkilónyi fémből készül a kilincs


A kérdésre egyszerű a válasz: az akkut dízelbuzériában szenvedő európaiaknak. Míg a világon mindenütt a benzines Cayenne a kapós – Észak-Amerikában nulla, Ázsiában 3 százalék a dízel aránya -, addig az elmúlt években Európában az eladott autók közel háromnegyede dízelmotoros volt.

Ha leküzdöttük a zsigeri undort, amit a dízel és a Porsche szavak egy mondatban kiváltanak a legtöbb jóérzésű emberből, nézzük, miért lehet ez mégis jó valamire.

Próbakör

Jó, hogy van digitális sebességmérő is, mert az analóg csak saccolásra jó

Jó, hogy van digitális sebességmérő is, mert az analóg csak saccolásra jó

Jó, hogy van digitális sebességmérő is, mert az analóg csak saccolásra jó


Elsőként a mezei Cayenne kulcsát kaparintottuk meg és mint később kiderült, jól döntöttünk. Innen még tovább tudtunk lépni. Pedig már a leggyengébb benzinessel is alaposan megszépül az élet. Különleges már a kulcsa is, amely a kocsitól távol töltött órákban is emlékezteti a tulajdonost, mi vár reá valahol a parkolóban. Elég ha benyúl a zsebébe és máris jól érezheti magát.

Fura-zöld autót kapunk, aminek örülünk. Végre nem ezüst vagy egérszürke, hanem valódi színes kocsi. Ajtónyitás után befészkelem magam a minden létező irányba mozgatható fűthető, szellőztethető, deréktámasztós ülésbe és beszívom az új Porsche-szagot.

Ide már érezhetően kevés a 300 lóerő

Ide már érezhetően kevés a 300 lóerő

Ide már érezhetően kevés a 300 lóerő


Megpróbálom a lehető legtöbbel átszellőztetni a tüdőmet, ki tudja, meddig kell ezeket a slukkokat beosztanom. A kormány bal oldalára szerelt slusszkulcs elfordul és feléled a V6-os. Nem rossz. Motorházfedelén semmiféle hangszigetelés nincs, egyelőre nem is hiányzik. Most még jó, de bő félóra múlva, amikor már az autópályán haladunk, már hálás lennék a csendesebb utastérért. De egyelőre még tetszik.

Belső

Pazar műszerfal néz velem farkasszemet, van itt minden, még olyan műszer is, amit talán az átlag Cayenne-tulajdonos sosem vesz észre. Ugyan a kilométeróra skálája kicsit elnagyolt az 50 km/h-s osztásokkal, de szerencsére a fordulatszámmérő aljában jól látható számok is jelzik a pillanatnyi tempót. A középkonzolon elképesztő a gombkavalkád. Itt lehet állítani a futómű keménységét, a karosszéria magasságát, a lejtmenetvezérlőt, a difizárakat és még vagy kismillió dolgot.

Van benne mit állítgatni

Van benne mit állítgatni

Van benne mit állítgatni


A felhasznált anyagok igen változatosak, a kárpitozás príma, a gombok, kapcsolók megbízhatónak, örök életűnek látszanak – tekerőgomb-fanatikusként az ergonómiájukat azért vitatnám -, de például a kesztyűtartó szomorú plasztikból öntve nyerte el a formáját. De ne kötekedjünk, tegyük el végre a fényképezőgépeket és menjünk!

Az első méterek után a hízott bálna kormányzása lepett meg. Hiszen ezzel egész jól lehet fordulni. Aztán a szálloda parkolóját elhagyva ez egyre jobban tetszett. Futóművének csak látatlanban ítélhetek jelest, mert Németországban reménytelen volt egy tisztességes úthibát találni. Macskakövön ugyan kicsit rázós volt a menet még a komfortos beállítással is, de sebaj, inkább legyen ilyen, minthogy valami zselészerű rémségtől hulljanak árokba a merészebb cayenne-esek.

7,8 másodperc alatt éri el a sebességmérő mutatója a 100-ast

7,8 másodperc alatt éri el a sebességmérő mutatója a 100-ast


Németország ideális helyszín izmosabb autók kipróbálásához. Ugyan nem zárt versenypálya, de előbb-utóbb biztos belefutunk olyan sztrádaszakaszba, ahol legálisan és alaposan megkergethetjük az áldozatot. Nekünk is meglett, így most padlóig nyomjuk a gázt.

Nyolcas

Akár a vezető is kapaszkodhat

Akár a vezető is kapaszkodhat

Akár a vezető is kapaszkodhat


Közben a nyolcfokozatú, automatikus váltó teszi, amit kell. Kétségbeesve kapcsolgat fel s le, hogy megpróbálja a lehető legtöbbet kicsikarni a motorból. De hiába, ekkora testhez és főleg ehhez az emblémához sajnos kevés a 300 lóerő. Tud ám ez is gonoszkodni, kormányt rángatni, de a mellbevágó gyorsulásélményhez kell még az a plusz két henger is.

Furcsa, de a csupán 240 lovas V6-os dízel valahogy jobban passzol a teherautós mérethez, tömeghez. Fikarcnyit sem zavaró a hangja, és az 550 Nm-nyi nyomaték mindig jól jön. Mindezek mellett a fogyasztása is emberi, feltéve ha egy Porsche-tulajdonosnak ez egyáltalán szempont.

Idehaza 18,4 millió forinttól indul az árlista – ez a dízel ára -, de ez ne tévesszen meg senkit. Porschére rengeteget lehet költeni, ha néhány extrát még hozzácsapunk az árlistáról, könnyen átléphetjük a 25 milliós összeget is.