Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus - A legszebb, a legnagyobb
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus - A legszebb, a legnagyobb

Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb

Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus - A legszebb, a legnagyobb
520 liternyi hely jut a csomagoknak leghátul, a kisebb rekeszekben pluszban még közel fele ennyi
Hat centivel nagyobb a tengelytáv, mint a ferdehátúaknál. Ettől ilyen nagy hátul a lábhely
Kényelmesen utazhatunk az első üléseken. A párnázás puha, az ülőlapok hossza nyurgáknak nem elég
Izgalomba nem hoz a középkonzol formája, de legalább a kezelhetőség egyszerű
Nem megy sokkal jobban a 2,0 literes benzines, mint az 1,6-os. Az átlagfogyasztás 11 liter körüli
Megbízható futóművet kapott a kombi Mégane, de a gyorsabb, kanyargós utakat nemigen szereti
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 28
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 29
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 30
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 31
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 32
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 33
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 34
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 35
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 36
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 37
Teszt: Renault Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus – A legszebb, a legnagyobb 38
Fotó megosztása:


Be kell hogy valljam, nekem az új Renault Mégane nem jön be. Túl trendinek tartom a formát, amit ma divat szeretni. Pedig az autó elejével nincs semmi bajom, sőt egyenesen imádom az orrát.

Oldalról az imádat szeretetté zsugorodik, ami az autó hátuljához érve átfordul nemtetszésbe. Engem a bőszen mosolygó Julia Roberts szájára emlékeztet a Mégane hátulja. Ráadásul a fura kialakítás nem is praktikus, mivel az ajtó alatt csak 330 liternyi hely van. Ez még egy hétvégi bevásárlás alkalmával is szűk lehet.

Itt van viszont a kombi, na jó, Grandtour. A névben jelzett nagyság egyáltalán nem túlzás. Először is a tengelytáv 6 centivel nagyobb, mint a három- és ötajtós Mégane-nál. Ez jótékony hatással van arra, hogy a 187 centis magasságomhoz tartozó lábmérettel is kényelmesen elférjek a hátsó üléseken. Ez még úgy is igaz, hogy a vezetőülést magamnak állítottam be. Az viszont tény, hogy harmadmagammal már széltében nem férnénk el, vagy legalábbis a vállaink komoly elhelyezése komoly problémát okozna.

Pakolás szempontból ideális autó a Mégane Grandtour, a rakodóhelyek száma és össztérfogata felbecsülhetetlen. Elöl a padlóban is van rekesz, melyek praktikusságával vitatkoznék. Saras időben, amikor a padlószőnyeg eredeti színe már felismerhetetlen, én nem szívesen matatnék elrejtett holmijaim után.

Rejtekhelynek viszont valóban jó a földszintes tároló. A két első ülés közé is raktak egy nagy bödönt, ahova egy fél bőrönd tartalma berámolható. Az ajtókban is többrészes a történet, a hagyományos térképzsebek mellett a könyöklők alatt, diszkréten zárható formában is találunk egy zsebecskét.

Hátul sem fukarkodtak a zsebekkel és rekeszekkel. A hagyományos helyekre rámolhatunk: az első ülések támlájába, az ajtók zsebeibe és a lehajtott könyöklő rekeszébe.

Nem rekordméretű, de a kategória legjobbjai közt van 520 literes csomagtartójával a Grandtour. A használhatóságot még jobban javítja, hogy a padlószőnyeg vége alatt három kisebb – nem mellékesen rejtett – rekeszre is lelhetünk.

Csomaghordási szokásait tekintve kivégeztük a Mégane Grandtourt. Egyszerű autóként nézve a kombi is olyan, mint a hétrészes Mégane-család eddig megismert többi tagja. A francia autók kényelméért rajongók nem csalódnak a Mégane-ban sem. Kényelmes első ülésekre ülhetünk, melyek puhasága a mosogatószivacséval vetekszik. A nagy utazások fáradalmait csak az növelheti, hogy a hosszabb lábúak kevésnek találhatják az ülőlapok alátámasztását. Jó ötlet, hogy az ülés állításhoz szükséges mindhárom kart elöl találjuk, így a beállítás jóval egyszerűbb.

Formailag, és főként a külső extravagáns design-hoz képest, picike csalódást okoz a Mégane középkonzolja. A méhsejt mintázatú, természetes anyagra sehogy sem emlékeztető tapéta épp elviselhető, de lázba nem hoz. Bamba egyszerűségével a gyors használhatóságra utazik a fűtés-szabályozás hármas kapcsolója. Itt tényleg az a lényeg, hogy szemünket az útról csak egy pillanatra kell levennünk, ha teszem azt be akarjuk kapcsolni a belső keringetést.

Viselkedés terén is a többi Mégane-t idézi a kombi. Lágyan ring az autó, bármilyen minőségű úton hajtunk is éppen. A tesztelt kombinak 17 colos könnyűfém felnijei és 225/45-ös gumijai voltak, amik elvileg erősebben továbbítják az úthibákat. Ennek ellenére az autóban alig vettük észre, hogy földútra tévedtünk.

Azt szokás mondani, hogy a kényelmes utazás hátulütője gyorsabb haladáskor jelentkezik. Ez nem feltétlenül igaz a Mégane-ra. Magabiztosan elmért sebességnél, vagyis marha gyorsan vett kanyarban sem tört ki eszeveszettül az autó orra, csak épphogy.

Kiváló fékekkel szerelik a Mégane-t, a mi örömünk mégsem felhőtlen. Az általunk vezetett közel 10 Mégane közül a nagy többség sípolt fékezéskor, és a fékerő adagolását kezdetben nehezen éreztük. Az átszokás után azonban már könnyen ment a dolog, szélvédő kifejelés nélkül is meg tudtunk állni.

Általában pontosan követi az autó a kijelölt vonalat, amit csak hirtelen kormánymozdulatokkal tudunk összezavarni. Ilyenkor viszont gyenge idegzetűeknek halálfélelem-szagú lehet a kombi hátsó rész hirtelen tánca. Nem nagyon tetszett az elektromos szervokormány sem, mivel a középhelyzetből úgy érezni, hogy csak nagy erővel lehet kitéríteni a kormányt.

Kombi Mégane tesztautónk elejében kétliteres benzinmotort találtunk. Ennek a legnagyobb baja, hogy sokat fogyaszt. A teszt alatt 11,5 liter benzint kellett beletankolni minden 100 kilométer után. Sokat jártunk városban, és még többet országúton, ami vegyes használatnak felel meg. Persze a valós fogyasztás lehet jóval kedvezőbb is, finom gázpedál nyomogatás mellett.

Mi nem kíméltük az autót, amit a kétliteres motor nagyon is kívánt. Teljesítmény és nyomaték szempontból semmi kivetnivalónk sem volt a motorban, bár az 1,5-ös vagy 1,9-es dCi dízelt jobb választásnak tartjuk a kombihoz.

A motor használhatóságát sokban javítja a hatfokozatú váltó, mellyel remekül kihasználható a 136 lóerő. A hatodik fokozat sem túl hosszú, 140 km/óránál a fordulatszámmérő 4000 környékén jár. Ez zaj és fogyasztás szempontjából sem ideális, de a gyorsítási kedvet segíti. A rövid hatodik már városban, 50 km/óra környékén is kapcsolható. Autópályán és országúton is lazán előzhetünk, a 200 km/óra körüli végsebesség tartósan is tartható.

Mostanában szebb és jobb kombi nincs a Mégane Grandtournál. Igazából a kényelmes autózást szeretők vagy az állandóan sok csomaggal közlekedők járnak a legjobban autóval.

A kétliteres benzinmotort nem szívesen ajánljuk, bár teljesítménye közel sportos a kombiban. A Mégane ára felszereltségéhez képest reális, a Grandtour 2.0 Dynamique Plus 4 750 000 forintba kerül.Renaukt Mégane Grandtour 2.0 Dynamique Plus
Lökettérfogat (ccm) 1998
Furat x löket (mm) 82,7×93,0
Hengerek / szelepek száma S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford) 99(135)/5500
Max. nyomaték (Nm/ford) 191/3750
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 9,7
Végsebesség (km/h) 198
Fogyasztás (l/100 km) város 10,9
Fogyasztás (l/100 km) lakott területen kívül 6,4
Fogyasztás (l/100 km) vegyes 8,0
CO2 kibocsátás (g/km) 191
Gumiméret 205/55 R16
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4500/1777/1467
Tengelytáv (mm) 2686
Csomagtér (liter) 520/1600
Menetkész tömeg / terhelhetőség (kg) 1260/620
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 60
Listaár (forint) 4.750.000