András kollégánk friss apukaként nagyra értékelte a Toyota Verso családi jellegét, és az EuroNCAP tesztjei alapján az autó nem csak belsője és vezetési élménye alapján ad okot a nyugalomra, de a biztonság szempontjából is szinte kifogástalan, erős ötcsillagos minősítést kapott.

A frontális ütközésnél mind a sofőrt, mind az anyósülésben ülő utast jelképező bábuk jó eredményeket hoztak, lábaik, térdeik is biztonságban voltak. A front- és oldalsó fej- és testlégzsákok mellett a vezető lábát térdlégzsák is védi. Az oldalirányú korlátos ütköztetésre a Verso maximális pontszámot kapott, azonban a keményebb oszlopos tesztnél már a kelleténél nagyobb erőhatást mértek a tesztbábu mellkasánál. A fejtámlák ostorcsapásos nyaksérülés elleni védelme csak épp megfelelő minősítést kapott. Az utóbbi két panasz ellenére a felnőttvédelemre a Toyota összesítve így is 89 százalékot kapott.

Itt volt egy kis gond

Itt volt egy kis gond

Itt volt egy kis gond


A háromévesnek megfelelő bábu feje az ütközéseknél a kelleténél jobban mozgott, de a gyermekülések alapvetően tették a dolgukat, a három- és a másfél éves kicsi is a helyén maradt. A Toyota Verso sikerrel vette az anyósülésbe szerelhető gyermeküléssel járó problémákat is: az autó világosan jelzi az első utasoldali légzsák állapotát, valamint megfelelő figyelmeztetés is található a bekapcsolva hagyott biztonsági eszköz gyerekülésre jelentett veszélyéről. A gyermekbiztonságra a Verso 75 százalékot kapott.  

Az átlagot messze felülmúlva teljesített a családi Toyota-egyterű a gyalogosvédelem terén: a lökhárító és a motorháztető nagy része is jó minősítést kapott, azaz megfelelően puhának bizonyult az esetleges gázolás esetén, egyedül a motorháztető szélét találták túl keménynek a tesztelők – ez így 69 százalék.

A hároméves feje többet mozdult a kelleténél

A hároméves feje többet mozdult a kelleténél

A hároméves feje többet mozdult a kelleténél


Az autóból hiányzik a pontot érő sebességkorlátozó automatika, de szériafelszerelés az első és hátsó üléseknél is működő biztonságiöv-emlékeztető és az öt csillaghoz elengedhetetlen elektronikus menetstabilizáló (ESC) is, így a biztonsági segédeszközökkel sem vallott szégyent a Verso: 86 százalékot kapott az EuroNCAP-nál.

Toyota Verso 2010
Felnőttutas-biztonság 89%
Gyermekutas-biztonság 75%
Gyalogosvédelem 69%
Biztonsági segédeszközök 86%
Összeredmény * * * * *


Videó a töréstesztről