Melyek a világ leghíresebb, legismertebb autói evör? Csak ennyi a megkötés. Szerkesztőségünk tagjai elkészítették a saját 10-es listáikat, ezek összegzése után állt össze a végső sorrend. Nem mértünk vonalzóval, nem rajzoltunk körzővel, és nem keresgéltünk mankókat a neten. Csak szubjektíven.

10. Lamborghini Countach A fiúgyermekek első sportkocsi-álma, amely a maga korában nem csak nagybetűs poszterautóként hódított; talán kevesen tudják, de neve a piedmontese-i nyelvjárásban a szép nőt megbámuló vérbő férfit jelenti. Fickósság és feltűnőség – éppen a két legjellemzőbb tulajdonsága az 1974-től gyártott ragadozónak. Bertone kegyetlenül erőteljes kasztnijába V12-es blokkot szereltek változattól függően 400 vagy 500 lóerővel. Másfél évtizeden át gyártották, mégis csak bő 2000 darab készült belőle. Értékes műtárgy ma szerencsés kevesek fűtött garázsában.

9. Volkswagen Golf A világ most éppen második legnagyobb autógyártójának legértékesebb brand-je a Golf, évtizedek óta viszonyítási pont, és retteget ellenfél a kategóriában, újabban már Japánban is az ÉV Autójának választják. Felelőtlen vezetői besározták a márka évtizedek óta érinthetetlen kék-ezüst logóját, de amíg él a VW, addig lesz Golf is. Sikerének tulajdonképpen nincs titka, egyszerűen ez a legérettebb kompakt autó a világon, kontinensektől és riválisoktól függetlenül évtizedek óta hiába próbálkoznak a trónfosztással olyannyira sokan.