Varga Tibor

Dolgoztam autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitottam. Ezzel párhuzamosan már akkor elkezdtem autóvizsgálattal...Tovább

Dolgoztam autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitottam. Ezzel párhuzamosan már akkor elkezdtem autóvizsgálattal foglalkozni. Több mint 20 év tapasztalatával és szakmai tudásommal sok millió forintot spóroltam meg ügyfeleimnek. https://autovizsgalat.hu

Kevesebb

Kérdés

Tisztelt Varga Tibor Úr !

Munkámból kifolyólag szeretnék vásárolni egy Volkswagen Amarok gépjárművet. Volt már szerencsém kipróbálni többféle autót ebben a kategriában, sőt én is egy toyota hilux-on tanultam meg vezetni, de a legjobb benyomást egy 2013-as évjáratú 1968 cm3, 163LE VW Amarok jelentette. Pár ismerősömnek is van ilyen motorral szerelt amarokja és némelyikben már 300.000 km is van de nem panaszkodtak hibákra. Mivel használtan vásárolnám a járművet milyen hibákra figyeljek feltétlenül?

Köszönettel: Bakucz Manassé.

Válasz

Kedves Manassé!

A fontos dolgokat laikusként nagy eséllyel nem fogja észrevenni. Egy autó átvizsgálása során fényt kell deríteni előző sérülésekre, műszeres diagnosztikával hibakódokat kell olvasni és ami még fontosabb: értelmezni. A motor vezérlőjéből több száz "élő adatot" lehet aktuálisan kiolvasni, amiből rengeteg információhoz juthatunk. Fontos ellenőrizni a futóművet, sebességváltót, fékeket stb... Ezek nélkül a vizsgálatok nélkül csak sötétben tapogatózni lehet. Műszeres vizsgálat nélkül esély sincs kiszűrni egy porlasztó, vagy magasnyomású szivattyú hibát, ami félmilliós tétel is lehet.

Hiába írnám, hogy nézze meg a hézagokat, vagy hallgassa meg a motort, nincs-e rendellenes hangja, vagy menjen egy kört vele és hallgassa a futóművet... nem sokra menne vele. Mindenképpen javaslom, vásárlás előtt nézesse át az autót szakemberrel.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

 

Kérdés

Tisztelt Tibor!

Úgy tűnik, most lehetőségem van megvásárolni az egyik bakancslistás autómat, ami egy harmadik generációs Mitsubishi Eclipse 3.0 V6 manuális váltóval.
A szokásos dolgokon kívül mire kell különösen odafigyelnem vásárláskor? Nem sok friss információ lelhető fel az autóról még neten sem.

Köszönettel:
Laci

Válasz

Kedves Laci!

A legfontosabb egy Eclipse esetében kideríteni volt-e sérülve, és ha igen, milyen minőségben javították. Ezeket az autókat gyakran törték. Nem lesz elég egy szimpla festékréteg vizsgálat. Fontos átnézni az illesztéseket, nyúlványokat, csavarokat. A motor esetében a legfontosabb az olajfogyasztás ellenőrzése.

Mindenképpen kérje szakértő segítségét az átvizsgáláshoz.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kérdés

Kedves Varga Tibor! Pár napja sajnálatos módon közelről is megcsodálhattam egy Alfa Romeo Brerat. Ahogy mondani szokás szerelem első látásra lett volna, ha már a 2006-os megjelenése óta nem férkőzik bele a szívembe. Az azt követő években jellemzően a pénztárcámhoz mérten magas áron voltak, később az Alfákra oly jellemző módon nagy árcsökkenés volt tapasztalható,főleg 2010 után a használt piacon. Akkor nem volt hozzá szerencsém végül és szinte el is felejtettem, viszont a friss élmények után, szeretnék ismét egy ilyen gépet. Mivel az Értékbecslő műsorból kiderült, hogy Önnek sem áll a szívétől távol a Milánói székhelyű gyártó, ezért bátorkodtam megkeresni pár kérdésemmel. 1. Melyik motorizáció lehet a legjobb választás, 2. Mire kellene odafigyelnem vásárláskor leginkább, gondolok itt a típushibákra. 3. Alfám több is volt, de JTS motort nem ismerem olyan lehet mint a T.S. vezérlésmódosító stb.? 4. Szabad ilyen autót venni nekem?

Nagyon szépen köszönöm előre is megtisztelő válaszát!

Válasz

Kedves Gyuff!

Valóban szeretem a típust, de nem elsősorban a megbízhatósága miatt. Inkább a szépsége, a merev karosszéria, a remek futómű, a vezetési élmény és a jó dízel motorok fognak meg.  Mint minden autónak, az Alfa 159/Brerának is vannak gyenge pontjai: Elektromos meghibásodások, Ablakemelők, Váltógondok (Opel származék), nem túl jó benzinmotorok (1,8, 2,2 szintén Opeltől). A 1,8 tbi.-t istenítik, de szerintem ez sem lett kiemelkedően jó. A dízel motorjai viszont mind megbízható. eltalált konstrukciók. Természetesen az idő és a kilométerek ezekben a motorokban is nyomot hagy. Elsősorban az üzemanyag rendszer, a turbó  és a kettős tömegű lendkerék veszélyeztetett. A futómű nehezen tűri a magyar rossz utakat és pár alkatrész drága hozzá. Mindezekkel együtt nehéz találni ebben az árkategóriában jobb, mindennapokban is jól használható "élményautót".

Ne vásároljon Alfát szakértő segítsége nélkül! Rengeteg szétrúgott, kicsinosított példány van a hazai piacon.

Budapest és környékén négy Alfa bontó van. Itt gyakorlatilag minden beszerezhető olcsón/használtan a típushoz.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.auotvizsgalat.hu

 

Kérdés

Üdvözlöm,
autóvásárlás előtt állok és szeretném a véleményét kérni. Jelenleg egy 2005-ös gyártmányú 1.4-es Dacia Logan Laurette-m van, amit már havi szinten viszek szerelőhöz. Ennek okán szeretnék egy olyan autót vásárolni 1 millió és 2 millió közötti árkategóriában, aminek megbízható a motorja, az elektronikája, illetve nem rozsdásodik minden lehetséges helyen. Több szakértői cikket is olvastam már, s jelenleg 3 autó keltette fel érdeklődésem: Chevrolet Cruze (sedan), Dacia Sandero Stepway és a Honda Civic 1.3 hybrid. Napi szinten kb 8 km-t vezetek, munkahelyre és vissza, havonta 1-2x nagyobb távot is megteszek, akár 40-től 250 km-ig terjedő távban is. Ebben is szeretném a segítségét kérni, hogy inkább benzinest, vagy dízelt ajánl, mivel az esetek nagy részében kis távban használom az autót, így a fogyasztás sem mérvadó, 1-2 l különbség 100 km-en elhanyagolható. Az autót kb 8-10 év használatra tervezem, ezért a 2009-2010 utáni gyártmányokban gondolkodom.
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Ildikó!

Sajnos a Dacia Logan-ekkel az ön által leírt problémák gyakran jelentkeznek. Megbízhatóságban a Chevrolet Cruze-zal és a Sandero-val sem lesz sokkal előrébb hosszú távon. A Civic hybrid jó választás lehet. Ajánlom még a Toyota Auris hybridet esetleg. Dízelt ilyen rövid használatra nem ajánlanék.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kérdés

Kedves Tibor.
Adott egy Ford mondeo 1.8 tcdi 2008-bol. Szeretném kikérni a véleményét a tipussal kapcsolatban, és mit gondol a benzines modellekröl?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Bence

Válasz

Kedves Bence!

A Ford 1,8 TDCI műszakilag őskövület. Motorblokkja még a 90'-es évekből származik a Ford Escort-ból. Ezt a blokkot fejlesztették tovább számtalan módosítással, aminek az utolsó verziója került az Mk.4.-es Mondeo-ba (is). Alapvetően megbízható erőforrás, de kissé gyenge és zajos a 2,0 TDCI-hez képest, amit a franciákkal közösen (PSA.) fejlesztett a Ford. A vezérlés cseréje bonyolult és drága.

A Ford Mk.4-be épített benzinmotorok megbízhatóak és viszonylag takarékosak. Sokat futott modellekben gyakori a magas olajfogyasztás és a gyújtáshiba.

Üdvözlettel,

 

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kérdés

Üdvözlöm.
Autóvásárlás előtt állok, és szeretném a segítségét kérni. A keretösszeg 1,5 millió, napi szinten 15 km megyek átlagosan. Amiket ki néztem az a Honda accord, Audi A4, A6, Hyundai santafe, Skoda superb.
2006-nál idősebbet nem szeretnék.
Válaszát elöre is köszönöm.
Tisztelettel: Bence

Válasz

Kedves Bence!

12 éves kor körül nem az a legfontosabb, hogy melyik típust választja, hanem hogy a kinézett autó milyen állapotban van.

Napi 15 kilométer használatra mindenképpen benzines autót javasolnék, bár a hiedelmekkel ellentétben egyik motornak sem tesz jót a sok rövid utas használat, nem csak a dízelnek. a Volkswagen csoport 2006-tól főként TSI (turbós-benzines) motorokkal szerelte a benzines autóit, amiket messziről kerülnék. A Hyundai Santa-Fe és Honda Accord jó választás lehet, de ne számítson 10 liter alatti fogyasztásra a fenti használattal. Gyakoriak az erősen rozsdás példányok a piacon és könnyű beleszaladni nagy költségű javításokba (pl: magas olajfogyasztás).

Bármelyiket választja, célszerű szakemberrel átnézetni az autót vásárlás előtt.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kérdés

Kedves Tibor!

Autót szeretnék vásárolni 2-3 év használatra. Vételárban max. 500e forintig gondolkodom.
Találtam egy 2004-es évjáratú Peugeot 407-es sedant 1,6 HDi motorral, ami megmondom őszintén, hogy nagyon megtetszett kívül-belül, viszont vegyes véleményeket olvastam róla a neten, és döntő többségben voltak a negatív vélemények. Hibák között a gyakori meghibásodás, megbízhatatlan elektronika volt a legtöbbször említve. Valóban ennyire rossz a helyzet? Természetesen nem keresek szalon állapotú autót ilyen árban, de nem szeretnék hetente a szervízbe járni vele. A másik kiszemelt egy 2004-es Renault Megane Grandtour lenne, 1,9 dCi motorral. Erről milyen véleményt tudna mondani? Valamint ilyen árban mit ajánlana? Leginkább dízel érdekelne…

Köszönettel,
Dávid

Válasz

Kedves Dávid!

500 000 forintért felejtse el mindkét típust! Többel lesz szervizben, mint az úton. Ezért az összegért dízelben    VW Golf IV.-et, Ford Focus I.-et, esetleg G Astra-t ajánlanék, de ezek sem lesznek patika állapotban, viszont tele vannak a bontók olcsó alkatrészekkel.

Bármit is választ, nézesse át szakemberrel vásárlás előtt, nehogy többe kerüljön a leves, mint a hús.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

 

Kérdés

Szervusz Tibor!

Két autó, hasonló paraméterek, vajon melyik a jobb? Melyik lenne a nyerő nálad? Bár ismerve a Ford-hoz való viszonyodat lehet hogy ez nem kérdés… :o)
Lássuk hát a két versenyzőt:

Kék sarokban:
Ford C-Max Grand 1,6 TDCi 2011/6
85kW 116LE
2.490.000Ft

Piros sarokban:
Kia Carens 1,7 CRDI EX 2013/5
85kW 116LE
2.149.000Ft

Gong!

Köszönettel : Pál Balázs

Válasz

Kedves Balázs!

Nem vagyok elfogult egyik márkával sem. A Ford egy jó ár-érték arányú autó. Nem a legjobb a világon.

Mindkét típus jó választás lehet, ha jó állapotban van. A C-max előnye, hogy olcsóbb a karosszéria elem, ha sérül és könnyebb bontott alkatrészt találni hozzá. A Carens megbízhatóságból jeles de ez sem világvége álló. Én megnézném mindkettőt és a jobb állapotút választanám.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kérdés

Tisztelt Tibor!
Mivel a francia csoda cserbenhagyott(renault megane) új autó után nézek. Van 3 tipus amit kinéztem magamnak,ezeket lentebb leis írom,lehet hogy pénztemető mind,ezértis kérném a segítségét,esetleg ha tenyleg azok lennének varnék alternatívákat is az alábbi paraméterekkel: Kombi,szervokormany,dízelt preferaljuk, es mivel viszonylag sokat megyunk napi 50km+ ill heti egyszer 160km,igy nemszeretnem ha 8l fole menne az atlagfogyasztas,loerobol legalabb 100 at szeretnek. Es orulnek ha jol is nezne ki bar ez persze szubjektiv /ekezetekert elnezest,most fogalmazodott meg ez bennem es csak telefom van nalam/
Ami fontos a keret 700 ezer forint ra.
Es amiket en neztem ki: mazda 6-passat b5/5.5-audi a4

Ön szerint ebbol a keretbol van ilyen nornalis allapotban levo auto,amire nemkell havi 50-100 ezreket koltenem szervizelesre?
Ezenfelul ha ilyen parameterekkel nincs ezekbol,vagy ugy semmibol normalis ebben az arban mennyire lehet jo dontes ezek kesobbi generacioit reszletre venni?

Válasz

Kedves Dávid!

Ön álmokat kerget. Nem létezik 15 éves autó 700 000 forintért (3 millióért sem), amire nem kell 50-100 000 forintot költeni szervizelésre. Nem lehet 10-20 000 forintos javításokból autót jó állapotban tartani.

A Mazda 6-ot messziről kerülje, főleg ennyiért. az összes szétrohadt már. A Passat és az Audi A4 Dízel a régi adagolós és a PDTDI motorral is jó választás lehet, de költeni ezekre is kell. Már mind elment a holdig és vissza kétszer, max. az óra kevesebbet mutat. Ezeknél az autóknál a futómű is lehet pénznyelő. Csak az elsőkben 8 lengőkar található, amiből mindig kopog valamelyik.

Ha spórolni szeretne és kell a hely, talán még egy Skoda Octavia-t javasolnék. Itt egyszerűbb a futómű.

Bármelyik típust választja, kérje szakértő segítségét, hogy legalább ne a kocsi árát költse rá újra a kiszemeltre  az első 6 hónapban.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kérdés

Köszönöm a válaszát.
Az G astra illetve a Skoda fabia helyett mit ajánlana??
Kb.650 ezer lenne a költőpénz.
Köszönöm a válaszát.

Válasz

Kedves Tamás!

Ford Focus I.-et, vagy Fiestát.

Üdvözlettel,

Varga Tibor