Márkák Tesztek Hírek Forma-1 Magazin Vezetünk Autó Magazin Haszongépjármű Tanácsok

Márkák

Modellek

Varga Tibor

Dolgoztam autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitottam. Ezzel párhuzamosan már akkor elkezdtem autóvizsgálattal...

Kérdezek tőle

Varga Tibor

Dolgoztam autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitottam. Ezzel párhuzamosan már akkor elkezdtem autóvizsgálattal foglalkozni. Több mint 20 év tapasztalatával és szakmai tudásommal sok millió forintot spóroltam meg ügyfeleimnek. https://autovizsgalat.hu

M.János kérdezi - 2018-11-09 16:35:30

Tisztelt Tibor!

Szeretnék vásárolni egy Lexus RX400h-t. A rászánt összeg 3-3,3-millió forint.
Kíváncsi vagyok a véleményére, tanácsaira az autóval kapcsolatban. Köszönöm

Válasz levélre

Kedves János!

Lexus RX400 h-t vásárolni jó dolog. Talán csak az első lámpák párásodása nevezhető típushibának. Az akkuk jól bírják és a hajtásrendszerrel sem szokott lenni gond. Az ablakok szoktak nyikorogni néha leengedéskor. Egyedi hibák persze előfordulhatnak.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

 

Fazekas Sándor kérdezi - 2018-11-06 15:33:15

Kedves Tibor!

Tudom, hogy Ön elsősorban használt autók területén szakértő, de talán tud tanácsot adni az én problémámban is. Új autó vásárlását tervezem. Az eddigi “célszemélyek”: Suzuki SX-4 SCross 1,4 benzin, Renault Kadjar 1,3 benzin, Ssangyong XLV 1,6 benzin. A Suzuki mellett szól a most meghirdetett hosszú idejű garancia, széles körű szerviz háttér. A Renault talán modernebb, felszereltebb, de drágább is. A Ssangyong nem ismert Magyarországon, de ára kedvezőbb. Motorok tekintetében az első kettő modern turbós benzin motor, míg a harmadik egy szívó benzines. Merjek a dinamikusabb turbósok közül választani, vagy maradjon a hagyományos, nem túl dinamikus szívó benzinmotor. Ha tud segíteni a választásban némi tanáccsal, megköszönöm.
Tisztelettel:

Fazekas Sándor

Válasz levélre

Kedves Sándor!

Új autóban sajnos nem tudok tanácsot adni. Az, hogy melyik autó lesz megbízható, majd az idő eldönti. A szívó benzinesben mindenképpen kisebb a kockázat.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Gráf István kérdezi - 2018-11-06 11:56:33

Kedves Tibor!
Egy Opel Insignia vásárlás előtt állok. A kiszemelt példány egy 2013as évjáratú 2.0 CDTI (163) 4×4 cosmo felszereltségű példány automata váltóval. A járműben 170.000 km van, a vezéslést 150.000km-nél cserélték. Mennyire megbízható ez a 163 lóerős motor automata váltóval? Mire érdemes odafigyelni vásárlás előtt? Milyen típus hibái lehetnek? Előre is köszönöm a segítséget.
Gráf István

Válasz levélre

Kedves István!

Kb. mindenre. A motornál a tubócső szakadása általános probléma. Előfordul olaj-nyomócsó tömítetlenségi hiba, ami a motor végét jelentheti. A szívócsőben az örvénycsappantyú tengelye az időzített bomba. Az elektronika megbízhatósága és a minőség javult a facelifttel, de előfordulnak elektromos hibák. Ha a váltóval gond van aranyáron javítható. A szeleptömb és a konverter szokott meghibásodni. A futómű nehezen viseli a magyar utakat.

Javaslom, nézesse át szakemberrel az autót vásárlás előtt.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Jani kérdezi - 2018-11-05 08:47:30

Kedves Tibor. olajcsere előtt állok,és picit tanácstalan vagyok..Az autóm egy2016-os évjáratú Honda civic, 1.8 benzines km:36000, éves használat kb:15-20000 km. országút-város 50-50%..motul 8100 5w30-at szeretnék bele tölteni,de hirtelen 3 verzió is van…(x-clean,eco-nergy,eco-clean)itt az utolsó már jóval drágább az elsőtől..Ön szerint melyik lenne jó választás az autómba? Vagy mindhárom jó lehet? Esetleg tudna ajánlani még (Liqui Moly-ból is?) nagyon köszönöm megtisztelő válaszát Jani..

Válasz levélre

Kedves Jani!

nem az a fontos, hogy ki gyártotta az olajat (Motul, Liqui-moly... stb.), Hanem a gyárilag előírt specifikáció. Nem vagyok olaj szakértő, de ha jól tudom, az Ön motorjába 0W-20 A3/A5 olajat ír elő a gyár. Ettől eltérni csak időszakosan javasolja az előírás. Én semmiképpen nem térnék el a Honda által előírt olaj minőségtől. gyakran később ez okozza a magas olajfogyasztást.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Losonczi Zoltán kérdezi - 2018-11-04 21:48:03

Tisztelt Tibor!
Családunk(4 fős) használt autót szeretne venni. Elsősorban benzinest, mivel havi körülbelül 1.500 kilométert teszünk meg, főleg vidékről nagyobb városokba. A garázsunk méretbeli határokat szab, maximum 4,40 méter fér be. Az ár amit szánnánk rá 2-2.6 millió forint körül lenne. Ön szerint ilyen árkategóriában, ilyen paraméterekkel milyet érdemes venni? A piacon Opel merivát, Hyundai IX-20-at, Volkswagen Golfot, Alfa Romeo Giuleittát, Ford Focust nézegettük. Remélem tud nekünk segíteni, válaszát előre is köszönöm! :)

Válasz levélre

Kedves Zoltán!

Az Ön által felsorolt autók külön világot képviselnek: A Hyundai IX20-szal nehéz mellélőni. Megbízható családi kisautó minimális kockázattal. Meivát venni sem bűn, de én inkább a Hyundai-t választanám. A Golfról lebeszélném a megbízhatatlan TSI motor miatt, amennyiben 2013 előtti. Később sem a megbízhatóság szobra ez a motor, de legalább már szíjas a vezérlése. A Focus szintén jó választás lehet. Ez már kicsit nagyobb, használhatóbb autó a családnak, főleg ha kombit vásárolnak. Az Alfa Giuliettával életérzést, sportosságot is vásárol, nem csak közlekedési eszközt, mai elviszi A-ból B-be, viszont a hely nem túl nagy benne.

Bármelyiket választja, a legfontosabb, hogy ne verjék át. Nézesse át szakemberrel a kiválasztottat vásárlás előtt!

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Gugó Péter kérdezi - 2018-10-30 19:46:20

Kedves Tibor !

Autóvásárlás előtt állok , 3. autómat venném meg 2.5 – 3 millió forint között. Amiket néztem ( csak benzinesek ) Peugeot 308 gti, Honda civic type-r , Bmw 92 . Ön szerint melyik érné meg illetve mit tudna ajánlani ?

Válasz levélre

Kedves Péter!

Az Ön által leírt három autó, három külön világ. Ha a legkevesebb gondot szeretné, a Hondát ajánlanám. A legstílusosabb a BMW, de ezt a legdrágább fenntartani. valahol a kettő között van a Peugeot 308 gti. A legfontosabb ebben az esetben, hogy Önnek melyik tetszik a legjobban. Hogy melyik konkrét autót érdemes megvenni, azt az adott autó állapota dönti el. Próbálja ki mindhármat és ha megvan a döntés, nézesse át szakemberrel a kiválasztottat. Így nem érheti csalódás.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Csaba kérdezi - 2018-10-25 08:58:26

Kedves Tibor!
Dízel baj ide, vagy oda, én dízelt szeretnék venni, heti 600-700km ingázás miatt, úgy gondolom ez talán, a legracionálisabb döntés.
Lenne 4 kiszemelt tipus, Peugeot 508 2.0hdi, Volkswagen Golf 6, 1.6crtdi, Opel Astra j 2.0cdti, és Ford Mondeo 1.6, illetve 2.0 tdci motorral. Szeretném megkérdezni, melyiket ajánlott megvenni, és esetleg mi lehet a főbb hibái, az autók 2010-2013as évjáratúak. Esetleg lenne e más tipp 2.5 m Ft-ig.

Köszönöm.

Válasz levélre

Kedves Csaba!

Az Ön által felsorolt autókból a Mondeo a legnagyobb. Motorja ugyanaz, mint a Peugeot 508-nak. A Golf CRTDI motorja nagyon jó és takarékos, Az Astrát hagynám utolsónak. Meghibásodás tekintetében a szokásos dízel gondok bármelyiknél előjöhetnek: befecskendező, magasnyomású szivattyú, turbó, részecskeszűrő, kettős tömegű lendkerék és elektromos hibák. Ezek drága alkatrészek, ezért javaslom nézesse át szakemberrel az kiszemelt autót vásárlás előtt.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Dávid kérdezi - 2018-10-23 19:08:23

Kedves Tibor!

Életem első autóját szeretnék megvásárolni friss jogosítvánnyal, és alacsony áron (kb 500 ezer). Benzinesben gondolkodtam mindenképp, kiszemeltjeim pedig a Honda Civic 6. gen. 3 ajtós változata, 1.4 90LE, VW Golf IV 1.6 101/105LE. Évjárat olyan 1998-2001 között kb az ár miatt. A Hondát kicsit olcsóbban tudnám megvenni, de lehet rosszabb autót is kapnék. Mekkora különbség van a két említett példány között, és miben? Megéri a felárat a Golf?

Előre is köszönöm a választ,
Dávid

Válasz levélre

Kedves Dávid!

Ennyi idős korban mindig az állapot dönti el, hogy mit szabad megvenni. A Honda elvileg megbízhatóbb, de rohad és kevesebb a bontott alkatrész. A Golf egyszerűbb, szintén rohad, de több a bontott alkatrész és olcsóbb is, viszont többet eszik. Én a Golfot venném.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Levente kérdezi - 2018-10-23 18:59:29

Egy 2003 as benzines focusomat szeretném lecserelni egy újabb autóra amit leginkább a városban hasznalnek de sajnos nem tudok dönteni mert mindenki azt mondja hogy dízelt ne mer reszecskeszuro problémák meg egyéb bajok lesznek. Amit kinéztem az egy újabb focus 2016 os kiadas dízel. Vagy egy ford kuga 2009 es dízel vagy egy bmw x3 2008 as dizel

Válasz levélre

Kedves Levente!

Amennyiben főként városban használja az autóját és nem vezet többet 10-15000 kilométernél benzinest vegyen, ha többet megy és vidéki utak is vannak benne, akkor dízelt érdemes inkább venni. Én dízelből vagy 150 000 kilométer futásteljesítmény alatt vennék, vagy 300 000 felettit, mert a drágán javítható/cserélhető alkatrészeket már nagy eséllyel kicserélték 200-300000 kilométer között. A Ford-PSA dízel motorja takarékos és megbízható tud lenni, ha vigyáznak rá, de sok a leharcolt példány a piacon.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Reznicsek József kérdezi - 2018-10-21 15:48:53

Tisztelt Tibor.
Bizonytalan vagyok, kaptam egy ajánlatot egy E270 cdi mercedesre 2004-es kiadásúra. Mi a véleménye a típusról ?

Válasz levélre

Kedves József!

10 éves kor felett magasabb kategóriájú autót venni mindig nagy kockázat. Egy barátom szerint ezek az autók 10 000 időzített bomba. Nem az a kérdés, hogy felrobban-e, hanem hogy mikor. Ezzel együtt jó választás lehet a típus, de egy ilyen autót nem lehet évi 150 000 forintból fenntartani. A 270 CDI általában megbízható, de a szokásos dízel nyűgök itt is előjöhetnek és mindegyikből folyik valahol az olaj. Ha automata váltóst vesz, fokozottan figyeljen oda, hogy ne rángasson induláskor. Amennyiben szeretne nyugodtan aludni, nézesse át szakemberrel vásárlás előtt.

Üdvözlettel,

Varga Tibor

 
Új design. Új funkciók. Érdekel?
Algoritmusunk a leghűségesebb olvasókat választja ki. Betalált? Ha igen, gyere és alakítsd velünk a Vezess jövőjét!