Márkák Tesztek Hírek Forma-1 Magazin Vezetünk Autó Magazin Haszongépjármű Tanácsok

Márkák

Modellek

Varga Tibor

Dolgoztam autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitottam. Ezzel párhuzamosan már akkor elkezdtem autóvizsgálattal...

Kérdezek tőle

Varga Tibor

Dolgoztam autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitottam. Ezzel párhuzamosan már akkor elkezdtem autóvizsgálattal foglalkozni. Több mint 20 év tapasztalatával és szakmai tudásommal sok millió forintot spóroltam meg ügyfeleimnek. https://autovizsgalat.hu

Kovács István kérdezi - 2018-09-22 21:06:57

Tisztelt Varga Tibor!

Családi autóra lenne szükségem, a meglévő benzines kisautó mellé. Úgy gondolom, 1,5 millió alatt érné meg vagy kb 800.000-ért, persze csak szakértői átvizsgálással.

Az üzemanyag árak miatt dízelre gondoltam, minimum 15 km-es távokon vidéki békés autózásra.

Racionális választásnak tűnik egy Chevrolet Cruze, filléres alkatrészára miatt. Gondolom ennél is olcsóbb lenne egy Dacia. Bármi lehet, csak a kombi érdekel.

Azonban volt alkalmam kipróbálni egy 2002-es BMW 320d-t 550 km-en át és városi/országúti használat mellett, klímázva 5,4 litert evett nálam. Fogja az utat és megvan a lehetőség, hogy halálfélelem nélkül előzzek ha szükséges, ez biztonságot nyújt. Termeli az üzemanyagot, megbízható a motor. Léteznek nem gyári/bontott alkatrészek minden autóhoz. Én racionalizálok, vagy lehet találni hasonlót? Sosem voltam bmw-s, eddig, becsszó.

Válasz levélre

Kedves István!

Jól látja. Az Ön által felsorolt szempontok alapján jó választás lehet az E46 BMW is. A gond csak az, hogy rengeteg lepusztult, eladásra felcicomázott példányt hirdetnek és a BMW motor sem örök életű. A Chevrolet Cruze nem olyan rossz autó, Dacia-t nem vennék, ha úttartást is szeretnék. Ha E46-ot szeretne venni, fokozottan javaslom, hogy nézesse át szakemberrel vásárlás előtt.

Tisztelettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Adam Horvath kérdezi - 2018-09-15 05:58:20

Tisztelt Varga Tibor! Hasznalt nissan x-trail 2.0 d(2007-2013)vasarlasan gondolkodom! Mi a velemenye a tipusrol? A valaszt elore is koszonom! Adam

Válasz levélre

Kedves Ádám!

A Nissan X-Trail 2.0D megbízható autó, de sok példány érkezik hazánkba ismeretlen előélettel és műszakilag rossz állapotban, esetleg előzőleg sérülten. Elektromosan megbízható, a sokat futott motoroknál gyakori az injektor hiba. Nemrégiben vizsgáltam egy futómű sérült X-Trail-t, aminek rázott és elhúzott az első futóműve. Persze sérülésmentesnek hirdették... Vásárlás előtt mindenképpen nézesse át az autót szakértővel.

Tisztelettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Szántó Dénes kérdezi - 2018-09-14 02:29:56

Tisztelt Varga Tibor!

A véleményét szeretném kikérni abban ,hogy mit gondol a 2007es évjárat 1.9 BLS motorkódú PD TDI motorról? Olvastam hogy ebbe a szériában a BXE motorkódú társa nem a legjobban sikerült konstrukció. Ugyanis elvileg 300000 km magasságában a hajtókar megadhatja magát ,és elég nagy károkat tud okozni a motorban. Na már most az én autóm van 305000 km van, és egy kis kerepelő hangot ad.Felénk azt mondta egy két szerelő ,hogy valószínűleg a hidrotőke és a vezérműtengely van elkapva. Azt tudni kell róla, hogy ezt a kerepelő hangot csak szinte hideg motornál adja amikor bemelegszik körülbelül 15- 20 km után abbahagyja. Én erről azt gondolom, hogy szerintem ,ha egy vezérműtengely kopott akkor annak teljesen mindegy ,hogy hideg vagy meleg a motor hőmérséklete annak állandóan kalapálni kéne. Mit gondol erről? valamint a fent említett úgymond széria hibáról, hogy a hajtókar szét verheti akár a motort is? Érdemes lenne ezt kicseréltetni? Tisztelettel Szántó Dénes

Válasz levélre

Kedves Dénes!

A hajtókar törése viszonylag ritka hiba ezeknél a motoroknál és általában már csak következmény. Az olajszivattyú meghajtótengelyének hatszöge lekophat és átfordulásakor megszűnik az olajnyomás. Ez okozza a későbbi hajtókartörést. Célszerű megelőzni a bajt és időben kicserélni a fent nevezett alkatrészt. A kerepelő hangot okozhatja a hidrotőkék meghibásodása is, de mindenképpen mutassa meg az autót hozzáértő szerelőnek,  akire később rábízza a javítást is. Amennyiben "csak" felkeres egy szerelőt, hogy 5 perc alatt mondja meg miért csattog a motor, addig a szerelő csak tippelni fog.

Tisztelettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Szabó Balázs kérdezi - 2018-09-06 09:46:44

Tisztelt Tibor.Adott 5 gyerek ,Apa,Anya autovásárlás elött ,de még nem döntöttem igazán,nem kevés álmatlan éjszaka,tesztek vélemények bogarászása után sem tudok egyértelmúen dönteni,kérem objektív véleményét.Évi 10ezer km 90% városi használat 5-10km naponta többszöri indulással,autohasználat 8-10év.Anya és az 5 gyerek használná egyūtt legtöbbszőr.Városi használat nyűgjei koccanás sėrúlés,,parkollásokfigyelembevételévvel.Autók a következök:0km Dacia lodgy 1.6 steepway felsz.åra 4.1 varosi fogy.8-9 l presztizs 0 ár érték arány kìválló.Toyota prius+2012-14-ig szintén ebben az árban,de jellemzöen 150e km felett,Hollandiàból,vagy Nèmeto.-bol város 5 l fogy.,ellenben lopják,kocannás esetén drága alkatrészek.HarmadikFord Galaxy 2.0 benzin2010′-13-ig 120e km vagy a fölötti bizonytalan háttérral,előélettel.,de viszont pazar helykìnàlattal jó menetdínamikával 11-12l fogy.Vajon 8-10 év mulva melyiket fogom hasznalni hibamentesen,elégedetten,Válaszát előre is köszönöm.

Válasz levélre

Kedves Balázs!

10 év múlva egyiket sem fogja használni hibamentesen. Az Ön által felsorolt autók közül méretben 5 gyerkőccel csak a Galaxy felel meg, esetleg korlátozottan a Dacia és a Prius. Alternatíva lehet még esetleg a Chevrolet Orlando, Opel Zafira, vagy egy Volkswagen Touran TSI szíjas motorral 2013 után.

Tisztelettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Horváth Róbert kérdezi - 2018-09-05 18:19:59

Tisztelt Varga Tibor.
Nemrég vettem egy 2006-os Opel Astra G Classic 2-t. Az egyik utamon a nyomás kilőtte a helyéről a hűtővÍz leeresztő dugót. A szerelő rakott bele egy újat és kicserélte a tömÍtést is,ennek ellenére nem marad a helyén. Csak úgy tudta megoldani hogy a dugó előtt átfúrt egy drótot és azt tartja a helyén. Ezzel nem is lenne probléma,a helyén marad és használaton kÍvül nem is szivárog. Viszont mikor újra felmegy a nyomás és a hőmérséklet akkor van egy minimális szivárgás ami szerintem valamilyen tömÍtéssel orvosolható. Több mint 300 000 forintot költöttem az autó motorjának felújÍtására és a hűtővel ezen kÍvül nincs semmi probléma,tehát nem szeretném lecserélni a komplett hűtőt. Az lenne a kérdésem hogy ez a szivárgás javÍtható e valamilyen tömÍtő pasztával vagy gyurmával és ha igen,konkrétan milyennel?

Válasz levélre

Kedves Róbert!

A leeresztő dugót két okból lőhette ki az autó: vagy túl nagy a nyomás a hűtőrendszerben, vagy nem volt meghúzva és a menet tönkrement. Ha a nyomás rendben van, kétkomponensű olajálló  epoxy ragasztóval be lehet ragasztani, de többet kivenni nem tudja. A szakszerű megoldás a hűtő cseréje lenne, amennyiben a hűtőben lévő menet sérült. Ha a szerelő ezt a problémát dróttal oldotta meg, célszerű Őt is lecserélni.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Kovács Gergely kérdezi - 2018-09-04 22:03:57

Tiszteletem Szakértő Úr!
Autóvásárlás elött állok. Szerintem ami egyik legfontosabb, hogy 400-450 ezer forintot szánnék rá így első autónak. Kérdésem az lenne, hogy milyen márkát ajánlana. Külföldön dolgozom és járok haza. Havi 2000-2500km ert mennék az autóval. Mit érdemes vennem ebben az árkategóriában? Majdnem mindegy hogy milyen(kombi vagy sedan vagy csapotthátú) Kritérium csak az lenne hogy 90-100 LE minimum legyen hogy tudjak haladni is vele. Ha van több konkrét márkája mindet meghalgatom és persze érdekelne a motor/ évjárat is. mit lenne érdemes az adott tipusból. Előre is köszönöm a válaszát.

Válasz levélre

Kedves Gergely!

Ebben az árkategóriában nem tudok Önnek megbízható autót ajánlani külföldi ingázáshoz. Ha mégis mondanom kellene valamit, akkor Volkswagen dízelt ajánlanék erre a célra. Például egy Golf IV PDTDI-t

Tisztelettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Józsa Anett kérdezi - 2018-09-01 10:35:00

Kedves Tibor,

14éve rendelkezem friss jogaival, kB.akkor költöztem fel vidékről Budapestre, de ezt követően nem vettem autót,nem volt rá szükség, most viszont veszek pár gyakorló órát és eldöntöttem, hogy szeretnék venni egy használt autót, amin gyakorolhatok, eljuthatok vidékre a családhoz és a barátokhoz, néha autópályán néha nem, a városban is használnám, de azt ritkábban.
Az egyik barátom megvett egy Fiat Albeát egy idősebb bácsitól,amit viszont nem használ, mert időközben kapott egy céges autót, és akár el is adná nekem 400e huf-ért. Az autó 2003-as, 88e km-t futott, megkímélt állapotban, de egy éve nem is nagyon használja, a kérdésem az lenne, hogy mit lehet tudni erről a típusról, mennyire gazdaságos, mennyire megbízható stb.
Emellett még az lenne a kérdésem,ha nem ezt az autót venném meg, milyen autót ajánlana nekem kb 4-500e Huf árfekvésben első autóként a fentiek figyelmevételével? Valami kisebb női autó lenne ideális, amibe azért pakolni is lehet. Köszönöm

Válasz levélre

Kedves Anett!

A Fiat Albea nagyjából egy lépcsős hátú Punto. Egyszerű, olcsón fenntartható autó, de a szerelők utálják! Gyakori az elektromos kormányszervó meghibásodása, a motor olajfogyasztása, minden más elektromos meghibásodás és a korrózió. Ebbe az árba még például a Fiat Punto, Renault Clio/Thalia, Opel Corsa, VW Polo, Skoda Fabia fér bele, ha kisautót keres. Én a Corsa-val, vagy a Polo-val kezdeném.

Tisztelettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Zólyomi Dávid kérdezi - 2018-08-25 11:48:17

Tisztelt Varga Tibor!

Szeretném lecserélni 2002-es évjáratú Honda Jazz autómat, melynek oka egy újabbra váltás. Nézelődtem az új autók között is, de rájöttem, hogy a maximum 4-5 éves használt autókkal járok a legjobban.
Erre a keret 3,0mFt, egy fillérrel sem több, de inkább kevesebb.
Nézelődtem a Jazz-ek között, lenne is pár, amit érdemesnek tartok megnézni, de ezen felül nem tudom merre keresgéljek még.
Lenne pár kritérium, aminek mindenképp meg kell, hogy feleljen a számomra új autó.
-Benzines,
-Nem lehet sedan vagy csapott a háta (két bicajt bele kellene tenni, ha ledöntöm a hátsó sort szintbe),
-Min. 375 literes csomagtartó,
-Klíma,
-Megbízható, nem túl magas fogyasztással,
-Hasonló paraméterekkel rendelkező autó mint az első generációs Jazz.

Szeretném a segítségét kérni, hogy még milyen típusú autót ajánlana ezekkel a paraméterekkel?
Illetve, ha a Jazz, akkor érdemes számolni az 1.2-es motorral vagy inkább az 1.4-es a jobb?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zólyomi Dávid

Válasz levélre

Kedves Dávid!

Nekem elsőre a Toyota Auris kombi ugrott be, a japán vonal és a két bicaj miatt. Sajnos a 3 millióba nem fér bele 4-5 évesen és vannak olajfogyasztási gondok az 1.33 benzin motorral. A Hyundai I30, vagy a Kia C'eed viszont beleférne a keretbe és az évjáratba. Mindkettő nagyon megbízható típus és tágasabb, mint a Honda Jazz.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Lehoczki Péter kérdezi - 2018-08-24 10:20:10

Üdv!
Autóvásárlás előtt állok, és egy 2013-as Seat Toledo a kiszemeltem (1.2 TSI, 105 Le).
Az autó egyik ismerősöm tulajdonában van, végig szakszervizbe hordta, és 70.000 km van benne.
Kérdésem az lenne, hogy milyen véleményeket hallottál erről az autóról, illetve, hogy szerinted megbízható jármű-e? (Bevallom kicsit tartok a TSI-től, mert még semmi tapasztalatom nincs ezekkel a motorokkal)
Az autót kb. 2 évig tervezem használni németországi munkavégzéshez, és éves szinten kb. 40-50.000 kilométer menne bele.
A választ előre is köszönöm!

Válasz levélre

Kedves Péter!

1,2 TSI-t venni kockázatos. 2 év múlva 100 000 kilométerrel többel talán még ki tud szállni belőle elfogadható veszteséggel.. Ezeknek a motoroknak már szíjas vezérlésük van, legalább ezzel nem lesz gond. A Toledo-hoz az 1,2 TSI gyenge lesz, főleg a német autópályára. Praktikusabb lenne legalább az 1,4 TSI-t választani.

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Brandauer Èva kérdezi - 2018-08-20 00:07:17

Hello!Autót szeretnék vásárolni,BMW 5 széria gt változat,2010-2012 évjárat!Sajnos a km óra 165.000-250.000 között áll.Sok egy ilyen autónál ez a km?Én is sok km fogok beletolni.Megéri Gt-t venni?Jó autó ?Drága egy alap szervízdíj?Nekem nagyon tetszik!!!Ragaszkodnám hozzá,sokat kérdezősködöm felelőle csak jókat mondanak,bár eddig még csak gt tulajdonosokkal beszéltem,ők imádják.Milyen motorral lenne érdemes vásárolni,dízel vagy inkább benzin?520-525-530-535?Xdrive vagy inkább sima?Gondolkozom még X5-ön,de az én álmom egy Fehér színű BMW 530Gt Xdrive!!!!Sokat segítene a válasz a döntésemben!Nagyom várom!!!Kettő hét múlva szeretnék autót venni ha minden jól megy!!!

Válasz levélre

Kedves Éva!

8 évesen egy BMW-ben 200 000 kilométer teljesen normális. Senki nem vesz újonnan ilyen autót, aki csak a boltba jár kenyérért. A szervízdíj drága a BMW esetében. Amennyiben nincs rá keret, nem érdemes ezt a típust választani. Ha teheti, minél nagyobb motorral válassza akár benzinesben, akár dízelben. Jó az Xdrive rendszer. Mindenképpen vizsgáltassa meg szakemberrel, mielőtt megvásárolja, különben komoly bukta lehet a vége. Érdemes fehéret venni. A fehérek a legjobbak! :)

Üdvözlettel:

Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu
Új design. Új funkciók. Érdekel?
Algoritmusunk a leghűségesebb olvasókat választja ki. Betalált? Ha igen, gyere és alakítsd velünk a Vezess jövőjét!