Barlangba menni nem jelent minden esetben egyet azzal, hogy nyakig sárosan, szűk járatokban agyonhorzsolva, klausztrofóbiától verejtékesen kell előbukkannod a föld alól. Vannak komfortosra épített, ugyanúgy szinte csíramentes levegőjű, szépen kivilágított csónakkal, kisvonattal bejárható, óriási termekkel rendelkező barlangok is. Csak egy kicsit utazni kell hozzájuk, úgyhogy szükséged lesz egy tágas, kényelmes autóra is. Közel barlangnyi csomagtartóval.

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 1

Mit vigyünk magunkkal a barlangba?

Az attól függ, mikor és milyen barlangba indulsz. Kezdjük az öltözködéssel. Bármilyen kiépített szalonbarlangba is készülsz alászállni, jobb, ha kényelmes túracipőben és a mozgást nem akadályozó ruhában teszed. Vannak barlangok, ahol csónakázhatsz, másokban lépcsőkön, létrákon kell közlekedni, tehát mindenkinek jobb, ha nem akadnak be ide oda a cuccaid és szoknyában létrázva sem kell akaratod ellenére feldobnod a kamasz fiúk napját. Nyáron, bármennyire is élvezetes a kinti 40 fok után a benti klíma, ez legfeljebb 5-10 percig lesz így, utána tuti fázni fogsz, tehát legalább egy pulóver legyen nálad, de a sapka se hülyeség. Sanszos az is, hogy mindenféle csepegő vizek próbálnak fentről eláztatni, más galád pocsolyák meg alulról. Télen nem kell ennyire rákészülni a barlangtúrára, akkor valószínűleg amúgy is rendesen fel leszel öltözve. A sportosabb ruhán kívül egy zseblámpa is jól jöhet, még a kiépített barlangokban is. 

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 19

Egy igazi barlangtúrához elég ennyi cucc is. Overál, aláöltözet, csizma, sisak és lámpák

Ha nyáron fényképezőgépet is viszel magaddal egy hosszabb barlangi túrára, érdemes azt a kijövetel előtt alaposan elcsomagolni, mert a kb. 10 fokosra áthűlt gépen azonnal kicsapódik majd a kinti pára. Jobb esetben csak a frontlencse lesz nedves, rosszabban a gép belseje is. Ami nem feltétlenül válik javára, sőt.

Ha bevállalósabb vagy és egy kicsit kúszni, mászni is akarsz valami szervezett túra keretében, akkor általában kapsz játszós ruhát, sisakot és fejlámpát is. Ha nem, akkor megteszi egy ócska farmer, overál, gumicsizma is. Mármint a sisakon, lámpákon kívül, mert az tuti kell és adnak is. 

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 20

Hatalmas termekkel vár a Postojnai barlang

Na de hol az ördögben menjünk a föld alá?

Budapest elég jól áll barlangokkal, a legismertebbekhez akár tömegközlekedéssel is simán eljuthatsz. Ilyen a Pál-völgyi-barlang, amit akár a 65-ös busszal is megközelíthetsz. Ez Magyarország leghosszabb barlangja – Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsaszályú-barlang összekötésével lett a bajnok – a maga 31 kilométeres hosszával. Vannak cseppkövei, gömbszerű hévizes oldásformái, kalcitkristályai, és ősi kagylólenyomatai is. De hagyjuk a fővárost, menjünk messzebb. 

Bár nem egy nagy barlang – 250 méter hosszú a látogatható része – a Tapolcai Tavasbarlang mégis megér egy autós túrát, hiszen nem mászkálni, hanem evezni kell benne és a klíma is barátságos, 20 fok körüli. A látogatóközpont megtekintése csónakázással együtt úgy másfél óra és a barlang lejárata a város közepén van, parkoló a kaputól 10 méterre. 

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 21

A látszat ellenére ez sem egy kedélyes éjszakai csónakázás a Városligetben, hanem egy több napos barlangtúra vizes szakasza

Ha van egy tágas, komfortos utazáshoz megfelelő autód, –  nekünk éppen volt kéznél egy Honda CR-V, amely igazi családi kocsi, és van belőle családi kedvezménnyel megvásárolható hétszemélyes változat is – akkor akkor messzebb is mehetsz, például a csehországi Morva-karszton található Punkva cseppkőbarlangba. A CR-V kívülről izgalmas, jó kiállású, belül tágas jószág, emylnek egyik fő célpiaca az USA, így nem meglepő, hogy nem ez a legsportosabb Honda a világon, hanem inkább kényelemre hangolt, hosszú utazásokra ideális járgány, fokozatmentes váltóval.  De térjünk vissza a barlangunkhoz, a Brno-tól 35 kilométerre – Budapesttől 380-400 km-re – található Punkva Csehország leglátogatottabb barlangja, de van itt más látnivaló is, a közeli Macocha-szakadék.

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 22

Elektromos hajtású csónakok

A Punkva a kalandosabb barlangok közé tartozik, áprilistól szeptemberig látogatható, akár lanovkával is megközelíthető a bejárata és villanymotoros ladikokkal csónakázni is lehet benne, igaz ezek jóval nagyobb készségek, mint mondjuk Tapolcán. A Punkva aránylag hűvös, 7-8 fokos, és olyan érdekességekkel találkozhat benne az idelátogató, mint a roppant romantikus, egymás felé növő, egyszer összeérő cseppkőoszlopok – egyik fentről, másik lentről növekszik – vagy a mindent megkettőző Tükörtó, esetleg a barlang egyetlen élőlényével, a 2 cm körüli apró rákfélével. (Mármint nem egyedül lakik itt szerencsétlen pára, vannak többen is, de csak ők.)

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 23

Tükör-tó – kép:wikipedia.org

Más irányba kell autózni a durván 500 kilométerre lévő Postojnai barlangig. Megéri a hosszabb utazást a barlang, ahol már 1872-ben földalatti kisvasúton szállították a látogatókat. Indokolt is a vasút, hiszen 3,7 kilométert legyalogolni egy barlangban talán nem mindenkinek esik jól.

Rettegsz a vírusoktól, baktériumoktól? Akkor irány egy barlang! 24

Nagy királyság kisvonaton ülve barlangászni

A kisvasúton kívül van itt barlangi vakgőte is, amit hagyományos szépérzékkel nehéz esztétikus jószágnak tekinteni, viszont van pár irigylésre méltó szuperképessége, amelyek közül az egyik az, hogy ha nagyon kell, akár 10 évig is kibírja élelem nélkül. Aki a békés vonatozgatásnál komolyabbra is vágyik, az itt több órás, overálos túrára is befizethet.