Bakonysárkány, május 4., átlagos hétköznap délután. Megállítanak a rendőrök egy külföldi rendszámos Suzukit, a szélvédőn lévő matrica azonban gyorsan elárulja, hogy magyar az autó. Sorra borul a dominó: a Swiften nincs kgfb, lejárt a műszakija, már a forgalomból is kivonták egykor. Sőt, a 39 éves vezetőjének jogsija sincs, soha nem szerzett, azaz volt pár oka elbújni a külföldi rendszám mögé.

Kesztölcön viszont egy Suzuki rendszámával fuvarozó Peugeot-t fogtak az egyenruhások, azt is jogsi nélküli sofőr vezette, ráadásul a szonda szerint ittasan. Egy szarvasi férfit hamis P-rendszámmal fogtak, egy parkoló Audin BMW-hez tartozó azonosítót találtak, a lefülelt motorosnál vízszintbe álló rendszám csapta be a traffipaxokat… és így tovább, a végtelenségig lehetne sorolni a rendőrség vicces sztorijait a zsákszámra lefülelt trükközőkről.

A magyar autósok kedvenc sportja: a rendszámozás 1

Az ittas autós Peugeot-ja, idézzük a rendőrséget: “a járőrök a 34 éves kesztölci lakost a Dorogi Rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. A bűncselekmény elkövetését beismerte. A nyomozók a hatósági jelzéseket az eljárás során lefoglalták”

Minden évben fognak kb. 3000 ügyeskedőt

Azaz minden egyes héten 50-60-70 olyan autós akad horogra hosszú évek óta, aki autója/motorja/kamionja rendszámával valamilyen formában el akar bújni a hatóságok elöl. A Vezess által az ORFK-től kikért számok elgondolkodtatóan magasak:

 • 2729 ilyen bűncselekményre derült fény 2018-ban,
 • 3601 volt 2017-ben,
 • 3082 volt 2016-ban.

Nem ennyien űzik a sportot, csak ennyit fogtak el. Hivatalosan „rendőri eljárásban regisztrált egyedi azonosító jellel visszaélés” a fenti statisztika neve, amely bűncselekmény.  Elkövetője alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés jár, ha üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el.

Kérdésünkre a rendőrség elárulta, legnagyobbrészt a magyar személyautósok próbálkoznak. Külföldi fuvarozók jóval kevésbé, igaz, náluk a trend ijesztő. 2019 első felében közel annyi csalót fogtak például a NAV ellenőrei az utakon, mint az elmúlt két évben együttvéve – írta keddi cikkünk, amelyben fotókat is mutattunk gombnyomásra leforduló rendszámról.

A magyar autósok kedvenc sportja: a rendszámozás 2

Martonvásár, április 22. Idézzük a rendőrséget: „éjfél körül próbáltak megállítani egy nagy sebességgel közlekedő Maseratit a Martonvásári Rendőrőrs járőrei, azonban az autó a megkülönböztető fény-, és hangjelzésre nem állt meg. A rendőrök végül Baracskán egy kereszteződésben tudták a gépkocsit intézkedés alá vonni, mivel a sofőr a kanyart nem tudta bevenni, és az autó tovább sodródva az úton megállt. Az intézkedés során a járművet vezető 30 éves D. Attila ráckeresztúri lakos vezetői engedélyt nem tartott magánál, és az autó forgalmi engedélyét sem tudta bemutatni. Az egyenruhások a helyszínen megállapították azt is, hogy az autó rendszámtábláján kisebb átalakítást végeztek, az hamisított, ezért a férfit elfogták és előállították a rendőrségre”

Mi a cél? Mik a trükkök?

„Az elmúlt időszakban folytatott eljárások alapján megállapítható, hogy az elkövetők jellemzően a közigazgatási bírságok elkerülése, autópálya-használati díj meg nem fizetése, használt import járművel való közlekedés, esetleg bűncselekmény tárgyát képező jármű leplezése érdekében valósítják meg az egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekményt” – felelte kérdésünkre a rendőrség.

Igen sokféle módszerrel próbálnak láthatatlanná válni a traffipaxok, útdíjas kamerák és társaik elöl az ezermesterek: hamis P-rendszám, ideiglenes külföldi azonosító, átfestett vagy lekoptatott betűk és számok. Egyesek maguk gyártanak otthon rendszámot, vagy éppen más autóról származó lemezt pattintanak a sajátjukra, de a rendőrség szerint az is előfordul, hogy egyszerűen csak letakarják a hatósági jelzést.

A magyar autósok kedvenc sportja: a rendszámozás 3

Rengeteg pénzt lehet(ne) spórolni az útdíjon, ennek ellenére sokkal kevesebb fuvarozó trükközik. Igaz, ők vérprofik. Ennek a kamionnak a sofőrje a fülkéből, gombnyomásra buktatta le a rendszámot a kamerák előtt

Itt a megyék sorrendje!

Megszereztük három évre visszamenőleg földrajzi bontásban, hogy hol fogják a legtöbb próbálkozót a rendőrök. Nyilvánvalóan Budapest vezet, és a több sztrádával, valamint fontos főúttal rendelkező megyék találhatók az élbolyban, hiszen a VÉDA és a NÚSZ fix kamerái is nagyobb számban működnek ezeken.

Íme, a top 10 tavalyról:

 1. Budapest – 748 bűncselekmény
 2. Pest megye – 343
 3. Bács-Kiskun megye – 213
 4. Győr-Moson-Sopron megye – 167
 5. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 110
 6. Fejér – 109
 7. Hajdú-Bihar megye – 108
 8. Csongrád megye – 102
 9. Heves megye – 101
 10. Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 88

Miközben 2017-ről 2018-ra országosan érdemben csökkent a horogra akadt trükközők száma, Baranyában, Bács-Kiskunban, Csongrádban, Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Biharban, Hevesben és Somogyban nőtt.

A legnagyobb mértékben Zalában és Vasban, valamint Budapesten és Pest megyében csökkent.