Leginkább sehogy. A halogénizzók helyére, azok kiváltására gyártott, néhány ezer forinttól már megvehető LED-ekkel sajnos több a baj, mint amennyi hasznot hozhatnak. Hiába  tűnnek modernebbnek, hiába takarékosabbak, vagy látszik erősebbnek a fényük. Beleástuk magunkat az autóizzók világába. Jöjjenek a konkrétumok!

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 1
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 2

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 24
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 25
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 26
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 27
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 28
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 29
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 30
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 31
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 32
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 33
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 34
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 35
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 36
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 37
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 38
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 39
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 40
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 41
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 42
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 43
LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 44
Fotó megosztása:

Amellett, hogy jelenleg Európában és Magyarországon is szabálytalan az utólagos LED-es “izzó” használata, a teljes rendszerben rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint a halogének. Nem meglepő a gyengébb teljesítmény, hiszen az autók fényszóróit, annak foncsorát, lencséjét a halogén fényforrás pontosan pozicionált izzószálához alakítják. Így ha máshonnan jön a fény, az egyáltalán nem oda jut majd, ahova kellene. Alább a példák:

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 45

Persze, ha nagyon kell, LED-del is meglehet oldani úgy, hogy aránylag jó legyen a végeredmény. A kínai olcsó LED-ek mellett komoly márkák – Tungsram, Philips – is gyártanak autólámpába rakható LED-eket, de ezek nem európai piaca kerülnek, hanem kevésbé szabályozott kontinensekre, Ázsiába, Afrikába.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 46

Nagy a választék, vannak hitvány és egészen használhatónak látszó LED-es lámpák is

Halogén a LED ellen

Persze ha nem passzol az izzó a lámpatestbe, akkor ki lehetne cserélni az egész fényszórót is. Olyanra, amit már direkt úgy terveztek, hogy tökéletesen világítson a LED-es fényforrással. De ez nem lesz olcsó, hiába van esetleg “E” jelzés az utángyártott alkatrészen, ettől még a fényszórócsere sajnos átalakításiengedély-köteles és akkor még nem beszéltünk a vele járó maceráról. Ugyanakkor mondjuk terepjárózáshoz (nem közút), megfelelő lehet LED-es lámpával bővíteni a jármű fényforrásait.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 47

Ez egy direkt LED-es fényforráshoz tervezett lámpatest

A LED-ek örökké élnek?

Papíron igen. Ahogy a Tungsram megkérdezett szakértője kérdésünkre elmondta, ha egy hatalmas alumíniumkockára rögzítve, 20 °C-on üzemeltetjük, akkor valóban szinte örökké működik a LED. Az autóban viszont nincs ilyen, így a diódát valahogy hűteni kell, különben hamar kileheli a lelkét. Vagy gigászi hűtőbordákkal, vagy ventilátorral, amik bajosan férnek el a hagyományos izzók helyén.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 48

Hatalmas hűtőborda tartja életben a LED-et, de akad olyan is, amiben ventilátor dolgozik

Így a drága LED pont addig működik majd, mint az a filléres ventilátor, ami hűti. Tehát a jól ismert, hagyományos halogénizzókat korántsem kell siratni, néhány évtizedig még biztos velünk lesznek. Persze az egyre erősebb harcban a fejlesztésük sem állhat meg, így az átlagos halogének mellett extra tudású prémium típusok is megtalálhatók a boltok polcain.

Plusz 30 százalék látás?

A szakember szerint ez legalább akkora sületlenség, mint a 36 százalékkal kevesebb ránc, vagy a 17 százalékkal több vanília íz. Az emberi szem fényérzékelése logaritmikus, nagyjából tízszer akkora fényt mindössze kétszer olyan erősnek látunk.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 49

Szerencsétlen megfogalmazás, de valahogy el kell juttatni az üzenetet a vevőkhöz

Ennek ellenére a prémium izzók plusz fényét már észrevenni, de az, hogy hogyan világít egy izzó az úton, használat közben, az nagyban függ a rendszer többi elemétől is. A reflektorfelületek kialakításától, a lámpabura anyagától, állapotától, illetve az egyéb optikai elemek tisztaságától, beállításától is. A plusz fény legtöbbször nem is feltétlenül a nagyobb fénykibocsátás miatt van, hanem sokkal inkább kisebb, pontosabban elhelyezett izzószál érdeme, amit a rendszer jobban tud hasznosítani.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 50

Mérhető a különbség az alap és a prémium izzó teljesítménye között

De miből lesz a plusz fény?

Mivel a szabályok előírják, mekkora elektromos teljesítménye lehet egy izzónak és az általa kibocsátott fény mennyiségét is korlátok közé szorítják, így túl nagy játéktere nincs az izzógyártóknak, hogy jobban világító lámpákat gyártsanak. Hogy mégis tudnak pluszt adni a prémium termékek, az annak köszönhető, hogy a rendszerben még így is nagy tartalékok vannak.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 51

Ez nem egy high end magas hangsugárzó, hanem egy LED-es fényforrás a mérőgömbben

Az izzó által kibocsátott összes fényből mindössze 20-35 százaléknyi jut a vezető számára hasznos területre, a többi elvész az optikai elemeken áthaladva, vagy éppen szétszóródik oda, ahová nem kellene. Na, ezen a terepen lehet még dolgozni, hogy az egész rendszer teljesítménye mégis jobb legyen. De mégis hogyan?

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 52

Minél pontszerűbb a fényforrás, magyarul az izzószál, annál jobb lesz a rendszer teljesítménye

Az izzó belsejében lévő wolframspirál mérete az egyik kulcstényező. Minél kisebb ez a fénykibocsátó szál, annál pontosabban lehet a fényt oda irányítani, ahová kell. Legjobb a pontszerű fényforrás lenne, de mivel ez nem megoldható, így csak közelíteni lehet ehhez az optimális állapothoz. Persze ehhez tized-milliméteres pontossággal kell dolgozni, ami drágább, precízebb gépeket igényel, amit nem minden gyártó engedhet meg magának.

Ha a szabályos kereteken belül mégis nagyobb fényt akar elérni egy gyártó, akkor az izzószál méretével, hőmérsékletével is lehet kísérletezni. Persze ilyenkor a várható élettartam érezhetően megrövidül, míg egy hagyományos halogén izzó durván 500 órás élettartamú, addig egy kihegyezett, prémium termék ennek a nagyjából a fele ennyi ideig, 250 óráig bírja. Szerencsére a prémium kategóriából van más fajta is, ahol nem a rendszer teljesítményét javítják, hogy jobban, esetleg messzebb világítson a fényszóró, hanem az izzó élettartamát növelik.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 53

A Dacia Dusterben nem nehéz kicserélni az izzót, de vannak típusok, ahol az autó elejét teljesen szét kell bontani ehhez a művelethez. Ezekbe ajánlott a hosszú élettartamú izzó

Ezek a Long Life termékek 1000-1100 órát is kibírnak, jellemzően azoknak jók, akiknek bonyolult, nehezen hozzáférhető lámpájuk van az autóban, vagy szimplán vásárlás után évekig nem kívánnak az izzócserére még csak gondolni sem. Tehát mindenkinek jó, egyetlen tuti prémium halogén nem létezik, de az igények ismerete mellett mindenki találhat magának olyat, amivel biztos boldogabb lesz, mint egy mezeivel.

Mi a baj, ha gyakran ég ki az izzó?

Ha olcsó, névtelen terméket használ valaki, akkor nem annyira meglepő, ha az izzó nem bír túl sokat. A lazább gyártástechnológiának, a kevésbé lelkiismeretes minőség-ellenőrzésnek és a gyengébb alapanyagoknak köszönhetően valószínűleg a hibalehetőség is több ezeknél a termékeknél. De miért éghetnek ki gyakran a drága, jó nevű gyártó izzói? Rosszul hangzik, de lehet, hogy az autó tehet róla. Egészen pontosan a túlfeszültség. Nem is gondolnánk, hogy a halogén izzónak mennyire rosszat tesz a névlegesnél nagyobb feszültség: 1 százaléknyi túlfeszültség – ami az izzó 13,2 volt körüli üzemi feszültsége mellett alig 0,13 V – már 10 százalékos nagyságrendű élettartam csökkenéssel járhat együtt. A túlfeszültséget elsősorban a feszültségszabályozó a gyártáskori nem pontos behangolása okozhatja, mivel az autók többi eleme nagyobb ingadozást is elbír.

LED-et tennél a lámpádba? Elmondjuk, hogyan csináld 54

A túlfeszültség érezhetően lerövidíti a halogén izzók élettartamát

Régen a második generációs Ford Focusokkal voltak gyakoriak a hasonló panaszok, aztán a Dacia Logan is szerette hamar elropogtatni a halogén izzókat. Erre a problémára jó megoldás, ha hosszú élettartamú izzót választunk a feszültség szempontból megbízhatatlan autóba, amik jobban tolerálják a feszültségingadozást.

Hogy a jobb fényt, vagy a hosszabb üzemidőt választja-e valaki, lényegtelen, az viszont fontos, hogy a tél felé haladva egyre sötétebb, ködösebb, esősebb napokon is jól lássunk, illetve jól lássanak minket. Tehát érdemes jó, megbízhatóan működő izzót tenni az autóba.