Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Tibor, a nepperek réme válaszol! Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad! ET-szám – eszik, vagy isszák? Abroncsmágusaink segítenek megfejteni a bajos kérdéseket.

Dízel BMW helyett Audit?

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm!

Használtautó vásárlás előtt állok,egy e46 320d-t(150le) szeretnék lecserélni.A kiszemelt egy Audi A4 2.0 tdi lenne,méghozzá a cr motoros 143 lovas 2008-tól,erről szeretnék érdeklődni,mi a véleménye? Heti 650km-t mennék vele,többnyire országút, autóút, meg egy kis városi vezetés lenne benne.milyen gondok lehetnek vele,szervíz hasonlók érdekelnek,mennyire megbízható stb.

Köszönöm válaszát!

Használt dízel BMW helyett jó az Audi TDI? 1

Szakértőnk válaszol

Kedves Árpád!

A Volkswagen 2,0 CRTDI motorok megbízhatóak, nyomatékosak, takarékosak és jó választás lehet az Ön által körülírt használatra. Ne felejtsük el azonban, hogy modern, kis összegből fenntartható, örökmozgó dízel motor nem létezik. Ezeknél a motoroknál is előfordulhat turbó, részecskeszűrő, befecskendező, magasnyomású szivattyú, kettős tömegű lendkerék és még számos probléma. Sok leharcolt állapotú, visszatekert órás példány van a piacon, ezért mindenképpen kérje szakértő segítségét az átvizsgáláshoz és vásárláshoz.

Tisztelettel:
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Szívó benzinest, mi mást?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Megérett a cserére az 1.4-es 90 lovas Opel G astrám.
És gondolkodom a J Astra 1.4 140 lovas turbos változatán, illetve még a H 1.6 116 lovas és az 1.8 140 lovas verzió ami esetleg szóba jöhet.
Mennyire kell tartanom ezektől a motoroktól, leginkább a turbos 140-lóerősre gondolok illetve, hogy mire érdemes odafigyelnem vásárláskor?

Fontos lenne, hogy 4 fővel megpakolva se okozzon nagy gondot egy méretesebb emelkedő leküzdése és a megbízhatóság, szervizköltségek sem utolsó szempont.

A karosszéria minden motor mellé kombi lenne.

Érdemes esetleg más gyártó autóin is gondolkodnom?
– Ford focus 1.6 115 ló, 2.0 145 le
– Mazda 6 2.0 147 le
– Skoda Octavia 1.8 T FSi 160 le
– Stb. ?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Norbi

Szakértőnk válaszol

Kedves Norbert!

Ha nyugodtan szeretne aludni, akkor szívó benzines motort ajánlanék. Ezek közül mindenképpen az 1.8-ast, ha dinamikusabban szeretne haladni. A turbós benzines motorok – bár nagyobb a teljesítményük – rendkívül kényesek a szervizelésre, az olaj minőségére és tartósságuk elmarad a szívó társaiktól. Fenntartásuk hosszú távon általában eléri a dízel motorok költségeit. Természetesen érdemes más gyártmányokban is gondolkodni, de a fenti szabályok általánosak.

Tisztelettel:
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu