Soha nem aktuálisabb a stresszoldó maki képe, mint ilyentájt, egy péntektől keddig tartó hosszú hétvégén, amikor mindenki autóba ül és hosszú útra indul. Az is, aki amúgy is sokat vezet, meg az is, aki talán egész évben nem teszi rá a kerekét főútra az ünnepeken kívül. A rutinos és a rutintalan autósok keveredése pedig szörnyű feszültségeket szül, amelyek ellen semmi mást nem lehet tenni, mint próbálni elfogadni a helyzetet és megnyugodni:

Autózás hosszú hétvégén: rémálom és idegbaj 1

Szombaton a gyerekemért kellett mennem az osztálytársáékhoz egy ottalvós buli után. Vagy 40 km, dunántúli mellékutakon, Pest megyei falvakon át. Nem értettem, mi van, rémisztő tökölés zajlott mindenütt. A VÉDA-kapu alatt 40-re(!) lassítottak előttem, normál 90-es országúti szakaszon. Megelőztem, még ott, a kapu alatt. A következő, akit utolértem, a faluban 30-as táblánál is 60-nal nyomta, de persze, hogy utolértem az újabb VÉDA-kapunál, ahol 70-es tábla mellett 40-re lassított. (A település: Perbál, kis falu, sok traffipax, aki arra jár, figyeljen!). Megelőztem. A következő zseni az épp-csak-gázelvevős kanyarban erős fékkel lelassított 60-ra, aztán persze teli gázzal gyorsított az egyenesben precízen 90-ig, majd a kanyar előtt megint 60. Nagy nehezen megelőztem. A következő, akit utolértem, ugyanezt csinálta.

Már azt hittem, direkt szivatnak valami Truman show-féle világösszeesküvés keretében, amikor hirtelen megvilágosodtam: basszus, hát persze, hosszú hétvége!

A gyakorlott sofőrök, akik minden nap vezetnek, ilyenkor sem szeretnének lassabban eljutni A-ból B-be, mint máskor, viszont az össznépi vándorlásban ilyenkor közénk keveredik egy csomó rém rutintalan autós is. Hiába szeretnénk mi a normál tempónkban autózni, a nagyobb forgalomban a sok mazsola közt ez tutira nem fog menni, és ha ezt nem fogadjuk el, szép lassan felépül bennünk az idegbaj. Ha hagyjuk. De ne hagyjuk!

Autózás hosszú hétvégén: rémálom és idegbaj 2

Rutinos vagy? Lazíts, ez a hétvége nem az örömautózásról szól a közutakon! (Fotó:pexels.com)

Tanácsok rutinos pilótáknak

Az ünnepi autózás nem az autózásról szól – fogadd el! Még ha úgy is állsz az autózáshoz, mint én, tudniillik: szereted, élvezed, igyekszel gyorsan és hatékonyan közlekedni és sikerélményt ad, ha ügyesebb, gyorsabb vagy a többieknél, ezt most felejtsd el. Csak felhergeled magad és megijeszted a kocsiban veled utazókat, ha próbálod erővel átverekedni magad az ellustult, bedugult, vánszorgó nyomorúságon, amit ünnepi közúti közlekedésnek hívnak. Előzz, ha biztonságos, jelezz, ha nagyon hülye valaki, próbáld meg a rövidítő utakat, persze, de ezzel most úgyse fogsz sokra jutni. Leginkább csak állj be a sorba és viseld el ezt a pár napot.

Ha rutinos sofőr vagy, menj minél később/korábban! A hétvégi autósok nagy része még ma is gyűlöl sötétben vezetni. Ha te nem, akkor éjszaka jön el a te időd, amikor a sok szerencsétlen már bebújt a biztonságos kőházba a félelmetes sötétség elől.

Ne próbálj nevelni! A mazsolák 90%-át teljesen felesleges megpróbálni ráébreszteni, akármilyen baromságot is csinál. Valószínűleg még csak észre se fogja venni, hogy villogsz, dudálsz, integetsz. Még ha épp megmentetted is az életét például azzal, hogy elvetted a gázt, mert te láttad, hogy ő eléd fog kanyarodni, miközben ő még csak észre se vett téged – akkor is felesleges megpróbálni ráébreszteni a hülyeségére. Élvezd saját fennsőbbrendűséged tudatát és uralkodjon béke a szívedben. (A másik 10% pedig, aki egyáltalán észreveszi, hogy jelzel neki valamit, jó eséllyel agresszióval vagy kiszámíthatatlan pánikreakcióval fog válaszolni, amitől minden csak rosszabb lesz.)

Vigyél fedélzeti kamerát és vedd fel a legviccesebb balfaszságokat! Majd küldd el nekünk az ünnepi válogatást, hadd szórakozzunk együtt a sok mazsolán!

Vigyél zenét, hangoskönyvet, mobilnetet!  Foglalkozz minél kevesebbet magával a vezetéssel, és addig is, amíg nem jön el az önvezető autók kora, kösd le a figyelmed valami mással, mint azzal, hogy milyen birka már az a sok autós körülötted.

Autózás hosszú hétvégén: rémálom és idegbaj 3

Mazsola vagy? Ne görcsölj, majd segítünk! (fotó: pexels.com)

Tanácsok mazsoláknak

Legyél határozott! Ha mazsola vagy, és tudod is, hogy az vagy, akkor is vállald fel a döntéseidet. Ha már egyszer elhatároztad, hogy elindulsz végre a fél perce zöld lámpánál, végre bemerészkedsz a körforgalomba, most, hogy már negyedórája nem jön senki, vagy akkor is betartod a 40-es táblákat, ha a fél ország dudál mögötted, akkor csináld is végig, amit elkezdtél. A határozatlanság a közlekedésben kiszámíthatatlansággá változik, ami rosszabb, mint a lassúság vagy az ügyetlenség, mert ha nem tudnak felkészülni a cselekedeteidre a többiek, nem tudnak alkalmazkodni sem hozzád.

Legyél jó fej a gyorsabbakkal! Bánom is én, menj 70-nel az országúton vagy 100-zal a sztrádán, ha úgy érzed biztonságosnak. De ha már nem akarod vagy mered kihasználni még a szabályok adta lehetőségeket sem a gyors haladásra (hogy a forgalom természetes tempóját ne is említsem), legalább ne tartsd fel a többieket. Tarts jobbra, maradj a külső sávban, próbáld segíteni az előzésben a gyorsabbakat.

Ne most spórolj! Tökre örülök, hogy a kocsid 70-nél csak 4 litert eszik, de léccilécci ne ezeken a sűrűbb, forgalmasabb napokon próbálj lemenni 3,9-re! Zárkózz fel, tartsd a tempót, ha egy mód van rá, ne te legyél az első a sorban.

Kommunikálj! Nézz rá a másik autósra a kereszteződésben, ha nem vagy biztos abban, kinek van elsőbbsége. Indexelj, még azelőtt, hogy ráállnál a fékre a lekanyarodás előtt, hadd lássa a mögötted jövő, mit tervezel éppen! Tedd ki a vészvillogót, ha látod, hogy előtted a sztrádán torlódik a sor! És integess bátran: ints, ha megköszönöd, ha segített egy rutinosabb autós, kérj elnézést egy kézfeltartással, ha benézted a jobbkezet, rakd ki a vészvillogót újraindításig, amikor lefulladt a kocsid. Ha látják a jó szándékod, a körülötted autózók nem fognak utálni az ügyetlenségedért, sőt: valószínűleg segíteni is fognak, amennyire lehet. A legextrémebb kommunikációs védelem pedig a T-betű: ha nagyon rutintalan vagy, cseppet sem szégyen jelezni ezt a többieknek.

Te viszont ne vigyél zenét, hangoskönyvet, mobilnetet! Figyelj oda, mert a nagy forgalom nagyobb kockázattal is jár, az ismeretlen utakon ismeretlen veszélyek várnak, ne tereld a saját figyelmed a vezetésről, ha amúgy sem vagy rutinos sofőr. Figyeld inkább a forgalmat, az utat és nézd a tükröt is, sokkal gyakrabban, mint a kevésbé nyomasztó hétköznapokon! Köszi!