Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge, megmondja! Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Tibor, a nepperek réme válaszol! Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad! ET-szám eszik, vagy isszák? Abroncsmágusaink segítenek megfejteni a bajos kérdéseket.

Tízéves Skoda a kínálat csúcsáról?

Olvasónk kérdez

Tisztelt Varga úr!

Egy 2008-as évjáratú, automata váltós 2.0 TDI Škoda Superb Elegance vásárlásán gondolkodom. 230000km-t futott, előző tulajdonosa elsősorban hosszabb utakon használta. Amennyire tudom, rendszeresen karbantartott, szervizelt és megvigyázott autóról van szó. Második autónak használná a négytagú családunk, évi 10-15000km futással (városba maradna a korábbi, kisebb benzines). Az árát elfogadhatónak találom, tetszik a felszereltsége, a tágas utas és csomagtér, de nem szeretnék érzelmi alapon dönteni. Kíváncsi lennék a véleményére, az esetleges hibák és szervízköltségek tekintetében. Mire figyeljek oda ennél a típusnál?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: András

szakértőnk válaszol

Kedves András!

Ha jól gondolom, a kiszemelt autó motorja 2.0 PDTDI. Ezek a motorok alapvetően megbízható, nyomatékos és takarékos szerkezetek, bármit is pletykálnak. három gyenge pontja van: A pd elemek, az olajszivattyú meghajtása és a kettős tömegű lendkerék. Ha ezek az alkatrészek rendben vannak, akkor a motor kimegy a világból. Vásárlás után célszerű megelőzni a bajt és idejében kicserélni az olajszivattyú hatszög meghajtását, mert ha elkopik, vége a motornak. Ebben az évjáratban már megtalálható a 2.0 CRTDI motor is, amivel főként a szokásos közös csöves problémák lehetnek: Injektorok, magasnyomású szivattyú, kettős tömegű lendkerék. Alapvetően mindkét motorral  jó választás a Superb. Ha tényleg jó állapotban van, én megvenném. Azért vásárlás előtt mutassa meg egy szakértőnek, nehogy pénznyelőt vegyen.

Üdvözlettel: Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Kisebb vagy nagyobb Ford?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Használt autót szeretnék venni 1,5-1,6 millió forint körül, és az a problémám hogy nagyon nehezen tudok választani. Most például megnéztem egy Ford Fiestát 1,5M-ért, 2011-es 3 ajtós, 95LE 1.6 TDCi ECOnetic, 124000 km-el, elég kevés extrával. Ma viszont találtam egy Mondeo-t, ugyanolyan áron, 2010-es, 5 ajtós, 140LE 2.0 TDCi Ghia Executive Powershift, nagyon sok extrával, viszont 382000 km van benne. A Mondeo sokkal vonzóbbnak tűnik, annyi mindennel többet tud mint a Fiesta, hogy nem is értem hogy lehet ugyanannyi az áruk. Ön szerint jó vétel lenne a Mondeo vagy hasonló extrásabb, többet futott kocsi, vagy érdemesebb kisebb, alapabb felszereltségű, keveset futott kocsit választani?

Üdvözlettel,
Antal

Szakértőnk válaszol

Kedves Antal!

A Fiestával kevesebb gondja lesz. Kevesebb extra, kevesebb kilométer, kisebb autó = kevesebb gond az autóval. A Mondeo viszont jóval igényesebb, kényelmesebb jármű a Fiestánál. A sok kilométer önmagában nem jelenti, hogy az autó rossz állapotban van, de nagyon oda kell figyelni a részletekre. Javaslom vegye igénybe szakértő segítségét a vásárláshoz és az átvizsgáláshoz, mert a későbbi magas javítási költségek nagyban tudják rombolni a tulajdonos idegrendszerét.

Üdvözlettel: Varga Tibor

www.autovizsgalat.hu

Forrás: Vezess