Gézát olykor azzal ugratják a barátai, hogy még a WC-re is imádott kabriójával jár. Sajnos a második generációs Mazda MX-5-öt választotta fegyvernek is egy csúnya szóváltás lerendezésekor a harmincas férfi – erről szól a közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Autó a járdán

Dani az édesanyjával él, éppen pakolta a szerelését, készülődött a szokásos karateedzésre, amikor megérkezett érte Mazdájával a tőlük külön élő apja. Géza pont a hétéves kisfiú ablaka elé parkolt. Már régen elvált Ágotától, azóta szigorú beosztás szerint nevelték egyetlen közös gyermeküket, akit szerdánként az édesapja fuvarozott a közeli tornaterembe, természetesen a kabrióval.

Ezen a napsütéses délutánon azonban összekaptak a szülők a tízemeletes panel lépcsőházának bejáratánál. Hangos szóváltásukat a szomszédok mellett Dani az első emeleti lakás ablakából figyelte, mikor Géza észrevette őt, integetett neki, hogy siessen. Erre Ágota rávágta, hogy márpedig ma nem megy sehová a gyerek. Addig veszekedtek, mígnem Géza bepattant az autójába, majd nagy gázt adva felhajtott a járdára, és keresztülhajtott az őt kiabálva szidalmazó volt felesége lábujjain, aki annyira meglepődött, hogy elugrani sem volt ideje.

Miközben Ágota jajveszékelve lehuppant a járdára, volt férje elhajtott, de csupán egy kört ment a parkolóban. Visszakanyarodott, kiszállt az autóból, ám ahelyett, hogy a ház elé kiszaladó szomszédokkal együtt segített volna hangosan jajgató volt nejének, berúgta a lépcsőház ajtaját, és elindult felfelé a fiáért.

Csak a közvetlen szomszédjukban lakó, erős testalkatú kamionos tudta lenyugtatni azzal a fenyegetéssel, hogy azonnal hívja a rendőröket. Ezután fogta, és szó szerint kipenderítette az őt mocskoló Gézát a lépcsőházból. A közben kihívott mentők után nem sokkal a rendőrök is kiérkeztek a helyszínre. Ágota lába szerencsére nem sérült súlyosan, de gyógyulása így is 8 napnál többet kívánt.

Lecsúszott a lába a kuplungról?

Mivel féltucat szemtanú nézte végig az autóval lezárt konfliktust, a rendőrségnek nem volt nehéz dolga összeállítani az ügy dokumentumait. Pár hónap múlva Géza ellen vádat emelt az ügyészség közúti veszélyeztetés és garázdaság miatt. A férfi Janklovics Ádám közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédet bízta meg a védelmével.

Ön szerint is lecsúszott a sofőr lába a kuplungról? 1

A cikkben szereplő fotók illusztrációk

Géza a nyomozás során csak írásban tett vallomást, és csak részben ismerte el a bűnösségét. Beadványa szerint ideges lett a vita miatt, és amikor el akart indulni az autójával, lecsúszott a lába a kuplungról. A Mazda erre felugrott a járdára, de félre tudta kapni a kormányt, így a volt feleségének szerinte nem lett semmi baja.

Elmondása szerint ezután a rendőrségre indult, de mivel nem tudta pontosan, hogy hol van az épülete, inkább visszakanyarodott, és be akart menni a gyerekéhez.

Mit mondtak az egykori házastársak a bíróság előtt?

Géza a tárgyaláson is azt vallotta, hogy nem szándékosan, hanem idegességében ugratott fel a járdára, ráadásul azért, mert ferdén parkolt. Szerinte Ágota olyan 2,5 méterre állt előtte. Amikor felfogta a helyzetet, állítása szerint azonnal korrigálni próbált a kormánnyal. Azt viszont elismerte, hogy pár perccel később dühösen berúgta a lépcsőház ajtaját.

Az elgázolt volt feleség szerint ennél valamivel távolabb állt tőle egykori párja autója, olyan 3-4 méterre, onnan indult hirtelen, nagy gázzal feléje. Állítása szerint 10-20 km/óra lehetett a Mazda sebessége, amikor a járdán áthajtott a lábujjain.

A bizonyítási eljárás adataira támaszkodva a bíróság végül megállapította: azzal a magatartásával, hogy szándékosan felhajtott a járdára a vádlott, és ott a nő felé haladt, megszegte a KRESZ 3. § (1) bekezdésének c pontját. Ez az egyik legáltalánosabb, leginkább evidens rendelkezés a KRESZ-ben – amit sokan megszegnek. „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse.”

Sok enyhítő körülmény

Mivel manőverével Géza közvetlen veszélynek tette ki volt neje életét és testi épségét, a bíróság bűnösnek mondta ki őt közúti veszélyeztetés bűntettében. Ráadásul az ajtó berúgása alkalmas volt arra, hogy – így fogalmaz a jog – másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen, ezért garázdaság miatt is elítélték.

Mindezek után enyhének tűnhet a kívülálló számára, hogy félévnyi jogsibevonás mellett 200 ezer forint pénzbírság lett összesen a férfi büntetése.

Fontos megemlíteni, hogy ebben az ügyben számos enyhítő körülmény befolyásolta a bíróság döntését, mindezeket figyelembe kellett venni. Géza makulátlan közlekedési múltjában soha egyetlen apró kihágást sem találtak, se gyorshajtása, de még parkolási bírsága sem volt. Büntetlen az előélete is, ráadásul jelenlegi feleségével két kiskorú gyermeket is nevel. A pénzbüntetés mértékét természetesen befolyásolta a férfi szerény anyagi helyzete is.