Parkolni mindenki tud. Vagy legalábbis azt gondolja magáról. De biztos, hogy így van? Kaptál már agyvérzést sunyin meghúzott autó, vagy csupán egy különösen töketlen parkolás láttán? Na ugye!

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 1
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 2

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 25
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 26
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 27
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 28
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 29
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 30
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 31
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 32
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 33
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 34
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 35
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 36
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 37
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 38
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 39
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 40
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 41
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 42
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 43
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 44
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 45
Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 46
Fotó megosztása:

Szemből, vagy hátulról?

Az orral, vagy fenékkel beparkolás nagyjából olyan határozott vonal mentén osztja meg az autóval közlekedő népességet, mint az, hogy édesen, vagy sósan jó-e a túrós tészta, vagy hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan-e a mazsola, vagy ízletes csemege. Akik tolatva parkolnak, azok töketlennek tartják az orral parkolókat, míg, akik előrefelé állnak be, azok általában tojnak a témára. Igazából néhány esetet leszámítva szinte tökmindegy, hogy melyik parkolási módot választja valaki. De mikor nem mindegy?

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 47

Ha szűk utcában kell merőlegesen parkolni, akkor tolatva sokkal könnyebb. Nem véletlenül áll itt így mindenki

Például bevásárlásnál. Ilyenkor a megrögzött tolatva parkolóst érheti meglepetés, ha megszokásból betolat a parkolóhelyre, és a megrakott kocsival érkezve elkezd szerencsétlenkedni. Jobb esetben azért megoldható így is a bepakolás, bár sokkal kényelmetlenebb. De láttunk már ilyenkor az út közepéig kiguruló hölgyet, aki csak a fél parkoló megbénítása után rámolta be a vásárolt cuccot a csomagtartóba.

A másik helyzet, amikor nem szép tolatva parkolni, ha lakóházhoz, utcára nyíló ablakhoz közel van a forgalomra merőleges kiosztású parkolóhely. Senki nem rajong az ablakon bedőlő kipufogógázért, még ha katalizátoron, részecskeszűrőn is megy át. Ha meg egy euro nullás, koszlott dízel Mercedest indítanak fenékkel az ablak felé parkolva, az különösen nagy bárdolatlanság.

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 48

Ablak alatt parkolva ne dugjuk a kipufogót az ott lakók orra alá

Rokkantparkoló

A szerkesztőségi szeánszon felmerült, hogy nincs-e indokolatlanul sok rokkantak számára fenntartott parkoló? Valószínűleg senki nem látott még olyan Tesco parkolót, ahol akárcsak a helyek fele foglalt lett volna. Persze nincs ezzel baj, inkább feleslegesen legyen még 10, minthogy valakinek ne jusson. De amikor padlóig ültetett sportkocsik, vagy éppen betonkeverővel és cementtel púposra rakott kőműves furgon dekkol ezeken a helyeken, akkor az emberben megfogalmazódnak igen csúnya gondolatok is.

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 49

Gigászi rokkantparkoló, a háttérben egy jó eséllyel építőanyagért érkezett kisbusszal

Rokkant helyre parkolni nemcsak prosztó dolog, hanem tilos is. A nagycsaládos parkolót, amik szintén az áruházak bejáratának közelében, a normál helynél sokkal nagyobb felosztással szoktak felfesteni, már védtelenek, oda fizikailag bárki megállhat. Saját érdekünkben azért jobb, ha mégis az ajtókat nagyobb lazasággal nyitogató gyerekekkel megrakott autókat hagyjuk itt megállni, és nem a szűkebb helyeken kell babahordozóval, szertelen kölykökkel kínlódnia a vásárolni érkező szülőknek.

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 50

Vannak, akik akkor is a rokkanthelyre állnak, ha máshol is lenne hely

Lakótelepeken, vagy régen, ritkább autósűrűségre tervezett városrészekben szinte valódi harc megy a parkolóhelyekért. Itt különösen irritáló a fogalmatlan, helypazarló módon parkoló sofőr. Aki képtelen ésszel használni a helyet, vagy csak szimplán tojik másokra. Nálunk például lehetetlen parkolni, reggel mindenki a közeli metróállomás és a beljebb már fizetős zónák miatt itt teszi le a kocsit, délután pedig az jógázni érkező pancserek foglalják el az összes helyet. Ők két kisméretű autóval is képesek úgy megállni, hogy négy igazi autó helyét foglalják el.

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 51

Te mit tennél azzal aki ilyen gyökér módon parkol? Iratmegsemmisítőbe a jogsiját? Vagy nagy kék T betűt a szélvédőre?

De óvakodjunk a láthatóan kretén módon parkolók anyjának emlegetésétől, mert közel nem biztos, hogy az az idióta, akit épp ferdén, rossz helyen látunk reggel. Simán lehet, hogy csak egy valóban kretén miatt nem tudott tisztességesen leparkolni, aki addigra már odébb is állt. Viszont ha a sor elején, végén látjuk a tehetségtelen sofőr autóját, akkor joggal gondolhatunk a felmenőire, hogy bár inkább más elfoglaltságot választottak volna maguknak a gyermeknemzés helyett.

Finomságok, amiktől szebb lesz a világ

Van pár apróság, amit betartva, sokkal elviselhetőbbé lehetne tenni a városi parkolást. Rácz kolléga szerint egy ideális világban úgy parkolnának merőlegesen az autók, hogy egy orral, egy farral állna be, úgy, hogy a vezető ajtajánál nagyobb legyen a hely. Ez nyilván sosem lesz így, de arra már akár saját érdekből is oda lehet figyelni, hogy háromajtós kocsi mellé állva, ha lehet, hagyjunk nagyobb helyet, mert a hosszú ajtót szélesebbre kell tárni, hogy beférjen rajta a sofőr, vagy az utas.

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 52

Cifra a felni, de parkolni már nem tud rendesen

Az úttal párhuzamosan parkolás is rejt magában kihívásokat, főleg a sor elején és végén. Van, aki másfél, kétméternyi menekülő utat hagy magának és úgy pöffeszkedik másfél helyen, őrületbe kergetve a többi autóst. Persze lehet, hogy épp egy smart állt ott, de azért ez nem valószínű. Aki ilyen helyen parkol, legyen már olyan jó, és használja ki rendesen a rendelkezésre álló helyet.

Profin, vagy prosztó módon parkolsz? Most megtudhatod 53

Picike autóval így elegáns megállni

A jó arc kisautó-tulajdonosok pedig úgy menthetik meg a többi autóst a magas vérnyomástól, hogy merőlegesen parkolva nem húzódnak a parkolóhely legelejére, hanem a többi, normál méretű autóéval egy helyen hagyják a kocsi fenekét. Így parkolót vadászva, messziről nem tűnik úgy, hogy szabad a hely.

Önvédelem

Előfordult már, hogy valaki ledarálta a lökhárítót, megnyomta az ajtót? Persze betétlap meg sehol. Sűrűn teleparkolt, vagy idiótákkal súlyosbított környéken nem rossz, ha a magára hagyott autóról, illetve a szomszédokról lövünk egy képet telefonnal. Nem árt, ha látszódik rajta a szomszédok rendszáma is.

Ha kihagytunk valami fontosat írd meg, hogy téged mi kerget a halálba parkolásnál?