Röviden – Opel Grandland X
Mi ez? Az Opel 2017 őszén bemutatandó 4,4 méteres szabadidő-autója, a Peugeot 3008-éval azonos technikára épül.
Mit tud? Kényelmes ötszemélyes autó, emelt hasmagassággal. Sokféle vezetőtámogató rendszert és  viszonylag szűk motorválasztékot kínál.
Mibe kerül? Októberben jelenik meg Magyarországon, addig csak tippelni lehet, hogy 6 millió felett lesz az ára.
Kinek jó? Azoknak, akik ma divatos, SUV-jellegű hétköznapi autóra vágynak, de nincs szükségük négykerék-hajtásra.

Szeptemberben a Frankfurti Autószalonon mutatja be a nagyvilágnak az Opel új szabadidő-autóját, a Grandland X-et. Mi mégis ültünk már benne csütörtökön, Pozsonyban. A két kiállított modell nem szériaautó, még kézzel szerelték össze őket, egyes részleteik nem is olyanok, mint amit a vevők kapnak majd. Például az Opel-jel is nemrég változott, ezeken még a korábbi logó szerepel. Komoly értéket képviselnek, amikor elkezdett csepegni az eső, azonnal zárt helyre vitték az udvaron kiállított darabot.

A kereskedőknek szánt első példányok gyártása hamarosan indul, majd augusztus környékén a sorozatgyártás is elrajtol, hogy a szeptemberi világpremier után megkezdhessék a vevők kiszolgálását.

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 1
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 2

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 21
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 22
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 23
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 24
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 25
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 26
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 27
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 28
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 29
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 30
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 31
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 32
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 33
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 34
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 35
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 36
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 37
Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 38
Fotó megosztása:

Külső

A Grandland X a Crossland X után a második modell, amely a PSA-val (Peugeot Citroën) együttműködésben készül. Padlólemezük és számos műszaki megoldásuk, így motorjaik is azonosak, utóbbiak a PSA-tól érkeznek. A legtöbb vevőnek azonban ez nem fog feltűnni, mert a Grandland X illik az Opel-flottába, egyéni megjelenésű, alig emlékeztet a Peugeot 3008-ra, amellyel közösek a génjei. Olyan jellegzetesen Opel-elemek tűnnek fel rajta, mint a motorháztető törése közepén, dupla LED-es menetfény a fényszóróban, trapéz hűtőmaszk, de a hátsó lámpák is opelesek.

A Mokka X-szel megkezdett, immár háromtagúvá nőtt terepes Opel-kínálat legnagyobb tagja 4477 milliméter hosszú, 1844 széles és 1636 mm magas. Tengelytávolsága 2675 milliméter, ennek köszönhetően utastere kellően tágas. Csomagtartója 514 literes, de az összes ülést lehajtva akár 1652 literig is bővíthető. A Grandland nem az Antara utódja, annál bő tíz centivel rövidebb.

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 39

Komplikáltságtól mentes, elegáns belső, sokféle kényelmi extrával. A feláras vezetőülés jó oldaltartású

Belső

A rövid üléspróba alapján elmondható, hogy nemcsak elöl, de hátul is kényelmesen elférnek a felnőttek. A 178 centis magasságomhoz beállított vezetőülés mögött úgy ülhettem, hogy a térdem előtt még tíz centi szabadon maradt. A fejtér hasonlóan tágas. Műszerfala letisztult, viszonylag kevés a gomb és egy nagyobb képernyő uralja, műszeregysége tipikusan opeles. Az anyagminőségről egyelőre kár bármit is mondani, hiszen ennek az autónak e tekintetben kevés köze van a sorozatgyártásúakhoz.

Sokféle kényelmi és vezetéstámogató technológia lesz elérhető a kocsihoz, így adaptív sebességszabályozó gyalogos-felismeréssel és automatikus vészfékezéssel, fáradtságriasztás, automatikus parkolóasszisztens, 360 fokos kamera, adaptív LED-fényszóró, kormányfűtés, fűthető első és hátsó ülés, valamint láblendítésre nyíló csomagtérajtó is. Az IntelliLink-rendszerek legújabb generációjával és az Opel OnStar asszisztenssel szállodafoglalás és parkolóhely-keresés is elérhető.

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 40

Kényelmesen elférni a Grandland X hátsó ülésén is

Technika

A PSA-tól érkeznek a Grandland X motorjai. Kezdetben kétfajta blokk közül lehet választani, 1,6-os dízel és 1,2-es turbós benzinest kínálnak hozzá. A 130 lóerős benzinmotor maximális nyomatéka 230 Nm, a kocsi átlagfogyasztása 5,5 liter száz kilométerre vetítve. A dízel várhatóan sokkal rugalmasabb lesz, hiszen 300 Nm nyomatékot produkál, ugyanakkor takarékosabb is, mint benzines testvére, 4,6 litert ígérnek vegyes használatban. Később várható, hogy erősebb motorokkal is elérhetővé válik a Grandland X, 2,0 literes 180 lóerős dízelről és 165 lovas 1,6-os turbós benzinesről hallani.

Mindegyik változat elsőkerék-hajtású, a tapadást a PSA által fejlesztett opcionális, elektronikus Grip Control kipörgésgátló segítheti. A vezető öt mód közül választhat, majd a rendszer szabályozza az első kerekekre jutó nyomatékot, akár némi túlforgást is megengedve.

Megtapogattuk, beleültünk az Opel Grandland X-be 41

1,2-es turbós benzines és 1,6-os turbós dízelmotor választható az Opel új szabadidő-autójához. 4×4 nincs

Egyelőre nem tudni, milyen áron kerül majd a kereskedésekbe a Grandland X, de a 3008 6,5 milliós indulóára jó kiindulási alap ahhoz, hogy megtippeljük a Magyarországon októberben megjelenő modell árát.

Mellette – Ellene
  • Szép külső
  • Tágas utastér
  • Nagy csomagtartó
  • Számos vezetéstámogató rendszer
  • Kényelmes ülések

 

  • Szűk motorkínálat
  • Nincs négykerék-hajtás
Hány pontot ér szerinted az Opel Grandland X? Értékeld!
542 szavazat - átlag: 6.98 (10-ből)
Hány pontot ér szerinted az Opel Grandland X? Értékeld!