Hosszabb útra indulva vannak olyan apróságok, amiket az autóban tartva sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Egyik sem különleges és nem is költséges, vagy éppen trükkös kiegészítő, mégis mindnek hasznát vehetjük, ha szorult helyzetbe kerülünk.

73928_607533_1000x700

Keréknyomás-ellenőrző – Bár az újabb autók extrái között általában ott van a műszerfalról is ellenőrizhető keréknyomás, azért nem árt, ha a jó öreg, megbízhatóan működő analóg eszközt is magunknál tartjuk.

img

Telefontöltő – Ha vészhelyzetbe kerülünk, az első dolog, hogy telefonon segítséget kérünk, ezért nem hátrány, ha nincs lemerülve a készülék. Ezzel a szivargyújtós egységgel akár két telefont is tölthetünk egyszerre. Az USB-kábelt se felejtsd el betenni.

maxresdefault

Dobozos Orbit – Rágózni nemcsak azért jó, mert visszaállítja a PH-értéket a szádban, hanem például ha fáradt vagy vezetés közben, a mentol kicsit felfrissít és a rágás is ébren tart egy darabig. De ne feledd, ha már nagyon nem bírod, inkább állj félre, és pihenj 20 percet. Plusz ha a doboz kiürült, simán használhatod kerékanyák tárolására.

73928_607539_1000x700

Ablaktörő és biztonsági öv vágó – Soha ne legyen szükség rá, de ha az életünk múlik azon, milyen gyorsan tudunk menekülni az autóból, akkor sokat segíthet egy ilyen kulcscsomóra is helyezhető apróság.

73928_607534_1000x700

Olaj – Amikor finoman jár a motor, és a kipufogó sem füstöl, mint egy gyárkémény, akkor feledkezünk el a megfelelő olajszintről. Hosszú úton, elhagyott mellékúton, autópálya-szakaszon pedig nem jó látvány, ha kigyullad az alacsony olajszintet jelző lámpa. Ilyenkor jól jön, ha a krízisládánk tartalmaz egy kis doboz olajat, amivel egy pihenőben félreállva is könnyedén orvosolhatjuk a kenőanyag hiányát.

73928_607535_1000x700

Elsősegély felszerelés – Az alapkészleten túl olyan gyógyszerekkel, lázmérővel felszerelve, amelyekre bármikor szükség lehet.

73928_607538_1000x700

Bikakábel – Csak akkor van esélyünk felvenni a harcot az otthontól messze lemerült akkumulátorral, ha bekészítettünk egy bikakábelt, és segítőkész autóstárs is akad a közelben. A kábel minőségére viszont mindig figyeljünk oda, a kutakon, bevásárlóközpontokban olcsón mért márkák könnyen csütörtököt mondhatnak vészhelyzetben.

black-decker-a7141-elemlampa-es-racsnis-csavarhuzo-szett_735be579

Elemlámpa – Lehet, van már világító applikáció mobilra, de egy éjjel végrehajtott kerékcsere kényelmesebb, ha nem az okostelefonunkkal a szánkban kell végigcsinálnunk.

letöltés

Jégkaparó – Azt hiszem, ezt nem kell ecsetelni, hogy miért szükséges télen az autóban tartani.

759855_BB_00_FB.EPS

Takaró – Soha nem lehet tudni, hogy mikor üt be egy újabb március 15., és a behavazott autópályán vesztegelhetsz órákig, miközben fogytán az üzemanyag, a motor nem járhat folyamatosan. Ilyenkor bizony jó szolgálatot tehet egy takaró az autóban, és fittyet lehet hányni az “üljön át egy másik járműbe” SMS-re. A képen látható pokróc ráadásul szivargyújtós csatlakozón keresztül fűthető.