Dóra és Sára ikrek, még nem voltak három évesek, amikor a nyugdíjas nagypapájuk által vezetett Volvo – aminek a hátsó ülésén ültek – elgázolt egy robogóval közlekedő másik nyugdíjast. A gyerekeket éppen a közeli uszodába fuvarozta András, aki kiválóan ismerte az utat, mégis komoly hibát vétett – így indul a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Azt mondja, nem látta a motorost

András törzsgyökeres lakója a megyeszékhelynek, húsz éve nem volt balesete, az uszoda körüli utcákat is tökéletesen ismeri. Egy éve ráadásul legtöbbször ő fuvarozza két lányunokáját babaúszásra, így történt aznap is, amikor belehajtott egy robogósba. A későbbi szakértői vizsgálat szerint a baleset napján kiváló látási viszonyok mellett vezetett, és egy jól belátható egyenes útról akart balra, nagy ívben befordulni az uszoda parkolójába.

Állítása szerint nem vette észre a túloldali sávban vele szemben egyenesen, olyan 50 km/órás sebességgel közlekedő robogóst. Hogy az unokákkal volt-e elfoglalva, vagy más oka lehetett a figyelmetlenségnek, nem tudni. Bevágott a motoros elé annak féktávolságán belül, nem adta meg neki az elsőbbséget.

A robogót vezető Dénes (mindketten éppen 65 évesek) a későbbi bizonyítási kísérlet alapján kb. 30 méter távolságból szúrta ki, hogy a Volvo lassít, irányjelzőzik, kanyarodni készül. Intenzíven fékezett, próbálta a motort a kocsi nyomvonalából elkormányozni, ennek ellenére kb. 42 km/órás sebességgel összeütközött az autóval.

BalesetJÓ

Illusztráció

30-as táblánál ment 50-nel a robogós

Úgy tűnik, az elgázolt Dénes is rutinból közlekedhetett a szabályok szigorú betartása helyett, ugyanis figyelmen kívül hagyta a kereszteződés előtt jóval, olyan 60 méterre kihelyezett 30 km/órás sebességkorlátozó táblát.

A motoros súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután elgázolta az autó. Szerencsére 3-4 perc alatt kiérkezett a pár kilométerre lévő kórházból a mentő, ám Dénes számára így is maradandó fogyatékossággal járt a baleset.

Nem sokkal később András ellen büntetőeljárást indítottak közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. Védelmét Janklovics Ádám közlekedési büntető ügyvédre bízta, aki a Vezess olvasóinak is rendszeresen ad jogi tanácsokat.

Nem vitatta felelősségét az autós, de

A gázoló nagypapa egy percig sem vitatta a felelősségét az ügyben, ahogy védője sem a KRESZ megszegését. Ugyanakkor a védelem bebizonyította, hogy a robogós százalékosan igen magas gyorshajtása (ugye 30-as táblánál hajtott 50-nel) nagyban közrejátszott a baleset súlyosságában, sőt.

Mindkét fontos ponttal egyetértve a bíróság végül mindössze 160 ezer forintos pénzbírságra ítélte Andrást, akinek még a jogosítványát sem vette el. Utóbbi nem szokványos része a hasonló ügyek lezárásának.

Lehet, hogy ezen sokan felháborodnak, hiszen nem kérdés, durván megszegte a KRESZ-t az autós, amikor ráfordult a motorosra. A bírósági ítélet indoklása a szakértői vizsgálatokra alapozva ugyanakkor kimondja: ha a robogós betartja a számára kötelező sebességkorlátozást, a baleset elkerülhető lett volna. Mindketten súlyos hibát vétettek.