Az óratekerők mellett az autó átíratását megspórolókról sincs hivatalos statisztika, csak mindenki tudja, hogy mindkettő népbetegség nálunk. Az óra manipulálásáért egy ideje börtön járhat, de mi a helyzet a régi tulajdonos neve alatt autózókkal? A bíróságon végződő történetekről szóló sorozatunkban egy ilyen trükközés sztoriját és a következményeit meséljük el.

Zoli legyintett, Zsuzsi néni rábólintott

Zoli egy neves indiai étterem futára Budapest belvárosában. Nem hétköznapi figura, orvosi egyetemre járt, de a negyedik évre már annyira szorította a fehér köpeny, hogy szabadabb életre vágyva végleg abbahagyta a tanulást. Azóta nyáron motorral, a hűvös ősztől a melegedő tavaszig mindig valami olcsó kisautóval szállítja ki a keleti finomságokat a megrendelőknek.

Októberben rendre vesz valami lepukkant négykerekűt pár százezer forintért, amit ha ügyes, áprilisban némileg drágábban továbbpasszol. Ez a receptje, nyáron nem akar fölöslegesen fenntartani autót.

Így tett legutóbb is, a háromszázötvenezer forintra beállított kereső tengernyi 2000 körüli Corsa-hirdetést feldobott, Zoli szerencséjére a legígéretesebb éppen a szomszéd kerületben várta az érdeklődőket. Főnöke igazi autóbolond volt, elkísérte, és a rövidke próba után mindkettőjüknek tetszett a kis Opel a rozsdásodások ellenére, megbízhatónak ítélték arra a pár hónapra.

Az autót eladásra kínáló hatvanas hölgy ráadásul engedett 10 százalékot, és még abba a „rugalmas megoldásba” is belement, hogy két szerződést kötnek. Az egyik adásvételi, a másik üzembentartói. Zsuzsi néni cserébe annyit kért, hogy hadd maradhasson nála a törzskönyv az átírásig, ugyanis Zoli közölte, egyelőre nincs pénze nevére venni a kocsit, de legkésőbb egy hónap múlva, a következő fizetéséből megoldja.

Hiába szerette főnöke a kocsikat, nem bizonyult éles szemű szakértőnek, nem szúrta ki – és Zoli sem –, hogy egy rakás ócskavasat vettek. A vásárlás utáni időszakban a Corsára gyakorlatilag folyamatosan kellett költeni ősszel, majd a télen is, csak vitte a pénzt, így a névre írás végül elmaradt. Eljött a tavasz, az eredeti terv szerint eleve tovább akarta passzolni, így végleg letett az átírásról.

használt-piac-650

Drága az átírás a pár százezer forintos értékhez képest?

Papíron kimaradt a következő bizniszből

Több futártársa szokásához hasonlóan Zoli csak pár hónapig dolgoztatta a kocsit, ahogy kezdett melegedni az idő, áprilisban feltette a netre a hirdetését. Megcsörgette Zsuzsi nénit is, hogy szabadulna a még mindig az ő nevén futó járműtől. A hölgy nem kifogásolta a módszert, megkérte Zolit, hogy postázza neki a szerződést, majd a szignózás után postafordultával visszaküldi, így legális az üzlet.

Habár érezhetően drágábban hirdette a fél évvel korábbi vételárnál, érdeklődő akadt bőven. A legkomolyabbnak tűnő, Győrből érkező vásárlójelölttel a város szélén találkoztak, Imre a próba után 370 ezerért meg is vette az ütött-kopott Corsát.

A konstrukció hasonló volt, mint ahogy ő hozzájutott a kocsihoz,  azaz két szerződést kötöttek. A kulcsot és a forgalmit odaadta Imrének a vételárért cserébe, majd mindketten mentek a dolgukra. A szerződésen értelemszerűen Zoli nem is szerepelt, eladóként a hivatalos tulajdonos, Zsuzsi néni neve állt rajta. A futár elhitette vele, ebből nem lehet probléma.

A kitöltött üzembentartóit aztán Zoli vitte be az illetékes okmányirodába – ott borult ki a bili.

A szomszédokat is előszedték a rendőrök

Zoli balszerencséjére a szemfüles ügyintéző kiszúrta, hogy az eladó szignója nem egyezik meg a személyigazolványon feltüntetett aláírással, és az új üzemben tartót nem jegyezték be a nyilvántartásba. Zolit gyorsan feljelentették közokirat-hamisítás miatt, aki az idézés kézhezvétele után megbízást adott Janklovics Ádám közlekedési ügyvédnek.

A rendőrség  először a tanúkat kihallgatta ki, kezdésként a megszeppent Zsuzsi nénit, aki elmondta, hogy bizony nem ő írta alá a kérdéses dokumentumot. Imrét nem ismeri, soha az életben nem találkoztak.

Imre pontosan ugyanígy nyilatkozott. Töviről hegyire elmesélte a nyomozóknak, hogy Zoli már kitöltött papírokkal érkezett, az ügylet során tanúk sem voltak jelen, noha a teljes bizonyító erejű magánokirat két tanú jelenlétét is megkívánja. Ennek ellenére a szerződésen ott volt két tanú aláírása.

Mint kiderült, Zoli a nyugdíjas szomszédait kérte meg a tanúzásra, akiket szintén beidéztek a kapitányságra. Egyikőjük sem tudott a jármű adás-vételéről érdemben nyilatkozni, azt vallották, hogy ifjú szomszédjuk kérte meg őket, hogy tanúzzák le. Bevallották, a szerződést el sem olvasták.

használt autóJÓ2

Zoli bevallott mindent. Mire ítélte őt a bíróság?

A tanúk faggatása után elővette a rendőrség Zolit, akit gyanúsítottként hallgattak ki. Az ügyeskedő futár beismerő vallomást tett, magyarázatként az időhiányt hozta fel. Állítása szerint ezért nem szólt a tulajdonosnak, és ezért nem küldte el a szerződést sem neki. Tudta, hogy bűncselekményt követ el, de a lebukás veszélyét minimálisnak gondolta.

Vádiratában az ügyészség Zolit intellektuális közokirat-hamisítás kísérletével vádolta meg.

Ádám, mi az az intellektuális közokirat-hamisítás?

Megkérdeztük a Vezess jogi képviselőjeként is dolgozó ügyvédet, mit takar ez a kissé furcsa kifejezés. „Intellektuális közokirat-hamisítást az valósít meg, aki közreműködik valótlan adat, tény vagy nyilatkozat közokiratba foglalásában” – mondja Janklovics Ádám. Megvalósíthatja az okirat jogos kitöltője is hamis információk felvitelével, de az is, aki látja ezt, ám nem figyelmezteti őt. „Akkor lesz bűncselekmény, ha olyan adat, tény vagy nyilatkozat tekintetében valósul meg, amely jog vagy kötelezettség létezését, megváltoztatását vagy megszűnését hivatott bizonyítani. Például, ha az adásvétel során nem a valódi tulajdonost tüntetik fel eladóként, mert ebben az esetben az erről készült nyilvántartásban is a valóságnak nem megfelelő adatok kerülnek rögzítésre. Ahogy ebben a történetben, általában járművek átírásakor fordul elő. Ez a nyilvántartás hitelességét is kérdésessé teszi.”

A bírósági szakban a futár fenntartotta a nyomozás során tett vallomását, újabb maszatolás helyett beismerte tettét.

Ebből következően a bíróság bűnösnek mondta ki Zolit közokirat-hamisítás bűntettének kísérlete miatt, de szerencséjére a büntetés kiszabása előtt csak enyhítő körülményeket talált: a beismerő vallomást, a büntetlen előéletet, a megbánó magatartást, és azt, hogy egy kisbaba eltartásáról is gondoskodnia kell.

Mindezeket figyelembe véve 150 ezer forint pénzbírságra ítélte őt a bíróság. Az átíratás nem került volna ennyibe.