Több meglepő helyezést mutat a lopott autók első féléves toplistája, amit a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesülethez (NAKE) bejelentett esetek alapján elsőként közöl a Vezess. Ez nem a hivatalos rendőrségi statisztika, azonban több éves tapasztalat, hogy a márkák sorrendjében évről évre szinte megegyezik az ORFK listájával, az ellopott típusokat pedig egyedül ők rendszerezik.

Januártól június végéig 217 ellopott autót jelentettek be a NAKE-hoz, ami nagyjából fele a két esztendővel ezelőttinek, és a tavalyi hat hónapos adatnál is jóval kisebb, akkor 295 eltűnt személyautóról értesítették az autóvadászokat. (Összehasonlításképpen mindenhol közöljük 2015 első fél évének adatait is.)

Két jelentős változást történt a márkák sorrendjében tavalyhoz képest:
– az elsőről az ötödikre esett vissza a Suzuki
– bekerült az első tízbe, mindjárt a harmadik helyre a BMW.

lopott1

Tavaly BMW-ből és Volkswagenből jött be szürkeimportban a legtöbb autó, mindét márkából többet is loptak (Illusztráció)

Itt a NAKE márkák szerinti listája 2016 első hat hónapjából:

1. Ford
2. Volkswagen
3. BMW
4. Renault
5. Suzuki
6. Audi
7. Toyota
8. Honda
9. Opel
10. Škoda

Itt pedig az egy évvel korábbi, szintén fél évet összegző sorrend:

1. Suzuki
2. Ford
3. Volkswagen
4. Toyota
5. Renault
6. Opel
7. Audi
8. Honda
9. Škoda
10. Nissan

lopott2

Nagyobb a haszon a frissen behozott német márkákon, ezért esett volna vissza valamelyest az olcsóbb alkatrészáras Suzuki? (Illusztráció)

Kicsik a számok, ezért messzemenő következtetést nem vonnánk le a legtöbb változásból, de immár több éves tendenciának tűnik az Opel egyre lejjeb csúszása, most három hellyel került hátrébb a tolvajok egyik korábbi kedvence. Érdemes még megemlíteni a Toyota hetedik helyét, amely három pozícióval marad el a tavalyitól, a többi változás nem markáns.

Nem csak a márkák, hanem a típusok között is elvesztette első helyét a Suzuki. Most harmadik a Swift, az örök kedvenc Ford Focus lett az első. A márkák között is előrébb lépő Audi A4-ese tavaly ilyenkor az első tízben sem volt, erre most nagyon rászálltak a bűnbandák, a NAKE adatbázisában negyedik.

1. Ford Focus
2. Renault Megane
3. Suzuki Swift
4. Audi A4
5. Toyota Corolla
6. Ford Fiesta
7. Honda Civic
8. BMW 3-as
9. Ford Transit
10-11-12. Ford S-MAX
Suzuki SX4
Volkswagen Golf

lopott4

Az egy évvel ezelőtti listában két Opel is az élmezőnyben szerepelt, idén egy sem került be a top12-be

Összehasonlításképpen itt a 2015-ös sorrend:

1. Suzuki Swift
2. Ford Focus
3. Renault Megane
4. Ford Fiesta
5. Opel Astra
6. Opel Corsa
7. Suzuki SX4
8. Audi A6
9. Toyota Corolla
10. Toyota Prius

Érdekesség, hogy 2015-ben a legveszélyeztettebb típusnak számító Prius, amely itt tizedik volt, de az egész évet nézve a negyedik (darabra ugyanannyit loptak belőle, mint az utakon 30-szor nagyobb számban futó VW Golf-ból), most kikerült az élmezőnyből.

Ha a bűncselekmények helyét nézzük, minimális mozgásokat látunk az első félév adatainak összevetésekor a tavalyival. A NAKE-hoz érkezett bejelentéseknek idén a 85 százaléka Budapesti, míg egy éve 89 százalék volt.

A főváros kerületeinek rangsorában Zugló ugrott az élre, a XIII. kerület négy helyett lépett előre, míg a III. és a X. kerület négy-négy pozíciót esett vissza – ezek a legfontosabb változások.

Itt a 2016-os sorrend:

1. XIV. kerület
2. XI. kerület
3. XII. kerület
4. II. kerület
5. XVII. kerület
6. XIII. kerület
7. III. kerület
8. XVIII. kerület
9. XV. kerület
10. X. kerület

Itt pedig a tavalyi. Hosszú évek óta kirobbanthatatlan a dobogóról a budai XI. kerület. Az elmúlt évtizedben valószínűleg innen lopták el a legtöbb kocsit, míg az V.-VI.-VII. kerületekből rendre a legkevesebbet – igaz, ezek jóval kisebbek is.

1. XI. kerület
2. II. kerület
3. XIV. kerület
4. III. kerület
5. XII. kerület
6. X. kerület
7. XVII. kerület
8. XVIII. kerület
9. XIII. kerület
10. IV. kerület

Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy miként verheti át az autótolvajokat.