Ria-ria, Ferra-ria! Haj-rá-Ama-rok! A focirajongás és az autóbuzéria határmezsgyéje keskeny bár, de létezik, és nem csak annyiban merül ki, hogy a focisztárok Lambókat törnek, az autógyártók meg bajnokságokat szponzorálnak. Budapesten is egyre gyakrabban feltűnnek a Németországot már az előző vébé idején ellepő, tükörre húzható trikolór-mintás zoknik, de alighanem lesz még intenzívebb is az autós drukkolás, ha így menetelnek tovább Dzsudzsákék. Körülnéztünk, mi a helyzet az autós szurkolói kegytárgyak piacán.

Kína uralja a piacot

Ne legyenek illúzióink, a tükröt fedő kis zacskókat mintától függetlenül Kínában készítik. Német, orosz, magyar, portugál rajongó egyaránt a kínai ipart támogatja, ha felrak egy pár ilyet a kocsijára. Legalábbis páronként kb. 40 cent és 2-3 dollár közötti értékben. A megrendelt mennyiségtől függ az ár, ötezernél nyilván más az egységár, mint egy tucatnál a haveri körnek.

A kínai online piactereken 35-40 centről indul az ár, ezres tételben

A kínai online piactereken 40-50 centről indul az ár, ezres tételben

Ha nem akarunk várni a kínai szállítás bizonytalan, pár naptól akár pár hónapig terjedő idejére (és most nincs erre időnk!!!), itthoni kiskereskedőtől kell megvenni a holmit. A hipermarketek előterében, például. Egy Auchan üzletsorán szerezte be egy alkalmi elárusítótól focirajongó, a Toyota vezérképviseleténél dolgozó barátunk erre a céges Avensisre mindössze 790 forintért a párat:

Jól áll a barna Avensisnek a piros-fehér-zöld fülvédő

Jól áll a barna Avensisnek a piros-fehér-zöld fülvédő

Nem zavarja a hátralátást sem

Nem zavarja a hátralátást sem

Már van magyar webshop is

Aki nem szeret plázákban, nagyáruházakban mászkálni és a sarki kis autósboltban sem jár szerencsével, magyar netes kereskedőtől is rendelhet. Például a tükörzászló.hu-n: a domainrekord szerint friss biznisz ez, csak idén május 10-én csapott le a szemfüles vállalkozó erre a webcímre. Rövid idő alatt egész profi kis webshopot sikerült alapozni az ötletre, az ár viszont borsos. Egy pár zászló címer nélkül 1790, címerrel 2790 forintba kerül. M, L, XL és XXL méretben kapható a cucc, 25×16-tól 28×42 cm-es tartomány lefedésével:

Magyar zászlót magyar webshopból, magyar forintért. Jó sokért.

Magyar zászlót magyar webshopból, magyar forintért. Jó sokért.

Magyar videoreklám

Igazán nagy örömünkre szolgált, amikor felfedeztünk a net mélyebb bugyraiban egy ízig-vérig magyar site-ot is, ami nemzetiszín autózászlót hirdet. Igaz, nem a foci-EB hozta életre ezt a vállalkozást, és a francia reklámautó kiválasztása sem a mainstream magyar ultrafan lélek tökéletes ismeretéről tanúskodik, valamint a korai ’80-as évek slágeralapjára narrált demóvideó sem igazán 2016, de sebaj:

Az első piros-fehér-zöld ablakzászlót a forgalomban egyébként, érdekes, pont egy öreg C5-ös Citroënen láttam ma a saját szememmel, az M1-es egyik lehajtóján. De nem csak a citrósok privilégiuma ez, a toyotásoknál már alighanem egy fegyverkezési verseny indult meg az EB kapcsán, mert a tükörzászlóra válaszul ez a bonyolultabb eszköz is megjelent a céges flottában:

Egyelőre még ritka a pesti forgalomban, de már ilyen is van az utcákon

Egyelőre még ritka a pesti forgalomban, de már ilyen is van az utcákon

És még van hova fejlődni. Kíváncsian várom, mikorra expandál odáig a hazai autónemzetidekor-piac, hogy egy vállalkozónak megérje megrendelni az első olyan komplex csomagot, amilyet brazil felségjelekkel már régóta kapni az eBayen, az Alibabán és társain:

1

Éljenek a benzinvérű focirajongók, hajrá, magyarok – reméljük, még sokáig élvezhetjük ezt a régen szomjazott sikerfolyamot az EB-n!