Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt András!
A tanácsát kérném. Autóvásárlás előtt állunk egyterű vagy kombi kivitelben. Az alábbi típusok vetődtek fel amelyekhez kérnék rövid tanácsot,véleményt Öntől fenntartás és megbízhatóság ill.-vételi tanácsokról.Évi 10000 km használnánk de inkább rövidebb távokon. 2004-2007 közötti évjárat és benzines változatok.
Családi autót három gyereküléshez 1
Családi autót három gyereküléshez 2

Családi autót három gyereküléshez

Családi autót három gyereküléshez 6
Családi autót három gyereküléshez 7
Családi autót három gyereküléshez 8
Fotó megosztása:
Családi autót három gyereküléshez 9
-Citroen Xsara Picasso 1.6-1.8
-Renault Scenic II 1.6-2.0
-Opel Zafira A 1.6-1.8
-Ford C.Max(Focus) 1.6
-Peugeot 307 SW 1.6
-Renault Megane Grandtour 1.6
-Ford Focus 1.6
Esetleg alternatívák? Szempont még,hogy esetleg 3 gyerekülés vagy 3 felnőtt elférjen esetleg a hátsó üléssorban.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Szabó István Zsolt

Szakértőnk válasza

Tisztelt Szabó Úr!
Szerintem alapvetően jól választottak autókat, tehát egyikben sincs nagy buktató, ha a modellfrissítés után, 2005-től gyártott 307 SW-re és 2006-os II-es Mégane-ra gondolt. Ezek takarékosabbak fél-egy literrel, az egyterűek viszont kényelmesebben használható autók. Én nagyon szeretem a variálhatóságukat, ami előbb-utóbb döntő előny, ha valaki költözik, kerékpárokat vinne, disznót vág stb. 
Családi autót három gyereküléshez 10
Ha fontos a plusz két ülés, akkor a Zafira A a nyerő és inkább a 115 vagy 125 lóerős 1,8-as, mint a hervadtabb 1,6-os. Ha egész biztosan csak ötszemélyes autóra van szükségük, akkor viszont a Zafira helyett a Xsara Picassót venném meg. Valahogy a piac nem értékeli kellően az autó sokoldalú belső terét, 550 literes csomagtartóját és főleg megbízható működését, ezért olcsóbb a vele összehasonlítható Zafiráknál. A Mazda Premacyt rozsdásodási hajlama és magasabb alkatrészárai miatt nem ajánlom, II-es Scénic pedig az A Zafira árában modernebb, jóval biztonságosabb, de kevésbé megbízható autó.
A három gyerekülés kérdésében átfogó tesztünket ezen a linken olvashatja.
Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi 
Kedves Gulya!
Érdeklődőm hogy dízel Iveco teherautóba lehet e tenni a tankjába ipari szeszt a víz semlegesítése végett? És mennyit lehet bele tenni szeszből egy 70 literes üzem anyag tartályba? Tudom hogy benzines tartályba 45 l tank -hoz 2-3 dl tanácsolnak! jól tudom? Sajnos a Lukoil kutaktól vásárolunk vizet is Romániában!
Üdvözlettel, Molnár úr

Szakértőnk válasza
Tisztelt Molnár Úr!
Denaturált szeszt szoktak régen belerakni az üzemanyagtankba, ami a vízzel elkeveredve meggátolja annak a tankba, vagy a rendszerbe történő befagyását. Egy-két dl-nél több nem szükséges, hiszen a fajsúlykülönbségen alapulva ez a keverék vélhetően a tank aljában mászkál, ha bekerül a rendszerbe, ott pedig üzemmeleg motornál kidolgozza a rendszer, vagy az üzemanyagszűrő ülepítőjében landol. 
Benzineseknél egy időben divat volt egy üvegből készített ülepítőpohár beszerelése az üzemanyag-rendszerbe, itt látható módon a pohár aljára ült le a denszesz-víz keverék. Indokolt a dízelnél a gyakoribb szűrőcsere, ha rendszeresen olyan helyeken tankol, ahol fennáll a veszélye, hogy a víz mellé kerül egy kis szénhidrogén is. 
Üdvözlettel, Székely Gyula

Családi autót három gyereküléshez 11