Legalábbis a rendőrség honlapjáról. Magyarázat? Az ORFK évekig olyan dolgot csinált, ami nem szolgálja a közlekedésbiztonságot. Ezt ők állítják magukról.
Legalábbis a rendőrség honlapjáról. Magyarázat? Az ORFK évekig olyan dolgot csinált, ami nem szolgálja a közlekedésbiztonságot. Ezt ők állítják magukról.

Eltűntek a rekorder gyorshajtók!

Eltűntek a rekorder gyorshajtók!

Legalábbis a rendőrség honlapjáról. Magyarázat? Az ORFK évekig olyan dolgot csinált, ami nem szolgálja a közlekedésbiztonságot. Ezt ők állítják magukról.
A 2009-es év rekordereként hozta nyilvánosságra ezt az M3-ason készült fotót a rendőrség
Az M7-es somogyi szakaszán készítették a rendőrök a fotót
60-as táblánál közel 150-nel, a 4-es főút lakott területen belüli részén,
2013-ban tették közzé a 44-es főúton száguldó autó fotóját
M1-es autópálya, 130 helyett 231
Évekig egy Saab volt Fejér megyében a rekorder 242-vel. Aztán jött a Honda 2010 nyarán
Két éve az M6-oson
2010 júliusában fotózták a rendőrök a Porschét az M7-esen
Éjszakai fotókat is nyilvánosságra hozott korábban a rendőrség, ezt Miskolc belterületén készítették
Békésszentandrás belterületén
50-es táblánál 145 km/óra, Nagykálló belterülete
A sitkei házak között, 50-es tábla után száguldott a Ford
Fotó megosztása:
283 km/órás sebességgel ment a megengedett 130 helyett az M3-as autópályán a képen látható M6-os BMW, ezzel a rendőrség szerint 2009 gyorshajtó rekordere. A közigazgatási bírság összege 300 ezer forint.
Eltűntek a rekorder gyorshajtók! 29

Sitke településen 50 km/óra helyett 119-cel közlekedett a képen látható Ford Ranger. A megengedett legnagyobb sebességet 69 km/órával lépte túl, ezért a közigazgatási bírság 200 ezer forint.
Eltűntek a rekorder gyorshajtók! 30

Az M7-es autópályán a Porsche sofőrje 130 km/óra helyett 225-tel közlekedett. A közigazgatási bírság összege 130 ezer forint, mert 95 km/órával lépte túl a megengedett legnagyobb sebességet.
Eltűntek a rekorder gyorshajtók! 31

A hónap gyorshajtó rekordere Fejér megyében az M6-os autópályán lefotózott Honda sofőrje, aki 130 km/óra helyett 247-tel közlekedett. A megengedett legnagyobb sebességet 117 km órával lépte túl, a közigazgatási bírság 300 ezer forint. Fejérben addig egy Saab tartotta a rekordot 242 km/órával – közölte a megyei kapitányság.
Eltűntek a rekorder gyorshajtók! 32

Nagykálló belterületén haladt 50 km/órás sebességkorlátozás mellett 145-tel ez a BMW. A megengedett sebességet 95 km/órával lépte túl, ezért a közigazgatási bírság 200 ezer forint.
Eltűntek a rekorder gyorshajtók! 33

Az M1-es autópályán a képen látható BMW sofőrje 130 km/óra helyett 231-gyel közlekedett. A megengedett maximális sebességet 101 km/órával lépte túl, ezért a közigazgatási bírság összege 130 ezer forint.
Eltűntek a rekorder gyorshajtók! 34

És így tovább, és így tovább…

Ennek mostantól vége!

Éveken át, olykor hónapról hónapra közölte a fenti fotókat, és a föléjük írt kis szövegekhez hasonlókat az ORFK és a megyei rendőrkapitányságok “a hónap gyorshajtó rekorderei”, vagy “az év gyorshajtó rekorderei” felütéssel.

Az autósok megnézték őket, az egyik szörnyülködve szidta a veszélyesen közlekedőket, a másik kiröhögte a lefotózottakat, a harmadik meg levont némi következtetést a súlyos bírságokat látva a saját vezetési stílusát illetően, aztán mindannyian közlekedtek tovább. Nos, nincsenek többé ilyen fotók.

Egy ideje nem rakja ki a rendőrség a Police.hu-ra a korábban rendszeresen közölt infókat, így kikértük tőlük a tavalyi abszolút és relatív gyorshajtó rekordereket fotókkal, adatokkal, ahogyan az fent látható a korábban nyilvánosságra hozott képeken.

Meglepő választ küldtek. Szó szerint idézzük:

“A rendőrség baleset-megelőzési megfontolásból nem tesz közzé a legnagyobb mért sebességgel közlekedőkről felvételeket médiaplatformokon. Bár az ilyen jellegű képi tartalom alkalmas a figyelem felkeltésére, ugyanakkor nem szolgál baleset-megelőzési célokat, nem segíti elő a közlekedésbiztonság javulását.”

Az alábbi videón 140 feletti tempóval száguld az M1-es autópályán egy turistabusz. Akkor most rosszat tettünk a felvétel közlésével?

a videó a hirdetés után indul

Ritkán ismeri be a rendőrség, hogy éveken át olyat tett, ami – ismét idézünk – “nem szolgál baleset-megelőzési célokat”, vagy “nem segíti elő a közlekedésbiztonság javulását”, de amint látjuk, most ez történt.

Erre nyilván vissza kellett kérdeznünk

Mivel a csatolt válasz pont az ellenkezője annak, amit éveken át rendszeresen tett az ORFK, indokolt az alábbi pár kérdés – írtuk nekik a második e-mailünkben, majd az alábbi kérdéseket küldtük nekik.

  –  Mikor jött rá az ORFK, hogy a gyorshajtó rekorderek fotóinak rendszeres közlésével árt a közlekedésbiztonságnak?

  –  Az ORFK szerint miért ártanak a közlekedésbiztonságnak ezek a fotók?

  –  Kinek az ötlete volt a fotók rendszeres közlése?

  –  Felelősségre vonta az ORFK az illetékest?

  –  Ha nem vonta felelősségre, akkor mi ennek az oka? Hiszen most az állítja az ORFK, a fotók közlése árt a baleset-megelőzésnek.

Az első adatkérésünkre 16 nap után válaszoltak, erre a második levélre 10 nap után jött az alábbi reakció. Szintén szó szerint közöljük.

“Tájékoztatjuk, hogy az Ön által hivatkozott 29000/50049-1/2015. Ált iktatószámon kelt válaszlevélben nem szerepel a fenti kérdéseiben foglalt állítás.”

Tényleg őszintén, minden irónia nélkül kíváncsiak vagyunk a rendőrség szakmai véleményére, valószínűleg pro és kontra fel lehet hozni érveket a szélsőséges gyorshajtók fotóinak és büntetésének nyilvánosságra hozatala mellett, és ellene is.

Érveket vártunk tőlük, nem kaptunk.

Kedves olvasóink, szavazzanak! Önök mit gondolnak erről? A grafománoktól és a fenti fotók valamelyikén magukra ismerőktől a kommentmezőben kérünk részletesebb véleményt!

Ezt tudja? Ennyit kell fizetni, ha lefotózza az új szupertraffipax!