A fizetős parkolás intézményében van valami mélyen undorító: magáncégek, magánemberek gazdagodnak azon, ha megáll az ember valahol a városban, a köz területén az autójával. A túl sok autó, túl nagy forgalom szabályozására sokkal elegánsabb és demokratikusabb dolog a parkolótárcsás parkoltatás (ilyen működik például Budaörsön), ahol pénzt nem szednek az autósoktól, csak korlátozzák az autó utcán tölthető időt, de hát ez van: Budapesten, ha megállunk a belső kerületekben, többnyire fizetni kell.

Akad azért egy-két olyan vakfolt a fővárosban, amire meglepő módon még nem tette ár a kezét semelyik parkolócég sem. A Vezess stábja nem szeret feleslegesen fizetni, erkölcsileg sem helyeseljük a semmiért való helypénz-szedést, ezért összeszedtük azokat az ingyenes parkolási lehetőségeket, amikről tudunk, és most, mintegy utókarácsonyi ajándék gyanánt, átadjuk az információt olvasóinknak!

Krisztina körút – Moszkva Kálmán tér csücsök

Az egykori Postapalota előtt valami ismeretlen oknál fogva a mai napig ingyenes a parkolás, az út mindkét oldalán. A Moszkva felé ugyan meredek padkát kell megmászni, de a másik irányból lágyabb a járdaszegély és több is a hely. Általában lehet találni üres helyeket, csak a reggel 8-10 órai időszak a nyűgös, ilyenkor az érkező reggeli csúcs betakarja a helyeket, de délutáni hazafelé egy Mammut-látogatáshoz nagyon alkalmas a helyszín, ha valaki jobban utál fizetni azért, hogy pénzt költhessen egy plázában, mint sétálni öt percet.

A Posta-palota előtt nem kell fizetni

A Posta-palota előtt nem kell fizetni


A Moszkva előtt a Krisztina körút vége ingyenes

A Moszkva előtt a Krisztina körút vége ingyenes

Tölgyfa utca

Fel nem foghatom, miként maradt ki az osztozkodásnál a Margit körútról a Margit hídra felvezető út egyirányú szakasza, a Tölgyfa utca. Itt az út bal oldalán szabad a parkolás, és nem csak szabad, ingyenes is.

A Tölgyfa utca, a Margit körút vége sem fizetős

A Tölgyfa utca, a Margit körút vége sem fizetős

Bem József tér

A Külügyminisztérium környéke is igazi parkolási kánaán. Az egész Bem tér ingyenes, körben – bár nem sok hely található ezen a vidéken, és azok is rendszerint foglaltak napközben, végig. Amire lehet számítani: a Fő utca felé kihajtva a Bem tértől van pár merőleges parkolóhely a bal és pár párhuzamos a jobb oldalon; itt én tízből nyolcszor találok is ingyenes helyet.

A Bem József tér és a Külügy előtti parkoló nem fizetős

A Bem József tér és a Külügy előtti parkoló nem fizetős

Lehel téri piac teteje

Akinek a Váci út legelején, vagy akár a West Endben van nem túl sok időt igénybe vevő dolga, a Lehel téri piac parkolóházában, a tetőn ingyen megállhat egy órára. (Sőt: vasárnaptól szerdáig 90 percre.) A behajtásnál jegyet kell tépni, de kifelé nem kell fizetni, ha nem állt többet a kocsi az időkeretnél.

Montevideo utca

Szerkesztőségünk kiadóvállalata, a Centrál Médiacsoport a Szépvölgyi úthoz kapcsolódó U-alakú utcában, a Montevideóban székel. (Egyébként jó környék ez, itt lakik az NNG és a HVG is, egyebek mellett.) Az utca érdekessége, hogy az irodaház-komplexum tulajdonosainak kezében van, hivatalosan nem közterület, így nem került be a III. kerületben idén létesült fizetős övezetbe. Sajnos hely kevés van, de egy-kettő azért napközben jellemzően akad. Ha valakinek felénk van dolga, itt jó eséllyel megúszhatja a fizetést.

 Szépvölgyi útról nyíló Montevideo magánút, a parkolás itt nem fizetős - bár úgy, ahogy a két Skoda és az Opel áll, tábla szerint tilos

Szépvölgyi útról nyíló Montevideo magánút, a parkolás itt nem fizetős – bár úgy, ahogy a két Skoda és az Opel áll, tábla szerint tilos

A Pusztaszeri út torkolata a Szépvölgyibe: szemben nyílik a Montevideo, látható, hogy nincs zóna-tábla

A Pusztaszeri út torkolata a Szépvölgyibe: szemben nyílik a Montevideo, látható, hogy nincs zóna-tábla

Állatkerti körút, 56-osok tere

Nem is olyan rég még nagyjából az egész Andrássy út szervizútja, sőt, az Oktogonon körben az a pár parkolóhely is ingyenes volt, már fizetni kell, ha itt áll meg valaki. De a Hősök tere két oldalán – még – nem kell fizetni, így akár az Állatkerti körúton, akár az 56-osok terén ott lehet hagyni a kocsit, ha valaki a Belvárosba tart.

Kelenhegyi út vége

A hidak-rakpartok környéke már fizetős, de a Szabadság híd mellett a Kelenhegyi út vége egész jól megközelíti a Bartók Bélát – és itt még ingyenes a parkolás.

A Kelenhegyi út egész közel a Szabadság hídhoz még ingyenes

A Kelenhegyi út egész közel a Szabadság hídhoz még ingyenes

A Kelenhegyi út egész közel a Szabadság hídhoz még ingyenes

A Kelenhegyi út egész közel a Szabadság hídhoz még ingyenes

Várkert Bazár

Parkolni ugyan itt nemigen lehet, de sokan nem tudják, hogy behajtani, egy pillanatra megállni, kirakni valakit – igen! A Clark Ádám tér felől és a Döbrentei tér felől is szabad behajtani, igaz, csak célforgalomban, a híres, Sokszor Átadott Várkert Bazár elé. (Mi például gyakran járunk ide fotózni, egyebek mellett a két Rolls-Royce-szal is megálltunk itt pár kattintásra.)

Arena Plaza

A kerepesi úti bevásárlóközpontban nincs egy vagy két órára limitált parkolás, aki kelet felől érkezik a fővárosba, itt ideális P+R parkolót talál. Talán 1-2 napra is kockázat nélkül le lehet állítani itt a kocsit, ha a Keletiből menne tovább valaki vonattal.

Vecsés, Shell-kút, ingyenes reptéri parkoló

Elég sokat járunk a Liszt Ferihegyre, a reptérre a külföldi sajtóbemutatók miatt, gyakran kocsival. A szerkesztőség fizetősparkolás-ellenes frakciója ilyenkor évekig Vecsés első lakótelepének parkolójában tette le a kocsit, innen ment be a reptéri busszal, tízes gyűjtőjeggyel oda-vissza 600 forintért a terminálig. (Sőt, általában olcsóbban, mert a buszok jegykezelő készülékei hol működnek, hol nem.)

Mivel nem csak én és pár kollégám használtuk ki ezt a lehetőséget, a lakóközösség berágott, és nagyon vicces Behajtani tilos táblákkal védte le a telep utcáit; a kiegészítő tábla aszondja: KIVÉVE LAKÓK. Kellemetlen lehet, amikor Marika nénihez megérkeznek az onokák Vecsésre mondjuk Szombathelyről karácsonyra, és az egykori 4-es út mellől, szatyorban hordják be az ajándékokat, mert ők nem lakók. (Földes Attila kollégám szerint viszont a rokonokat nem, és minket sem, csak a hajléktalanokat zárják ki a vecsési lakótelepi parkolásból ezek a táblák, hiszen mindenki más teljesen hivatalos LAKÓ, valahol.)

No de sebaj. Ha csak egy napról és hajnali gépindulásról van szó, különösebb lopásveszély nélkül ott lehet hagyni a kocsit a Shell-kút szervizútja mellett. A fűben-sárban ugyan elvileg tilos megállni (ettől függetlenül autók tucatjai parkolnak ott rendszeresen), de az úton magán semmi nem tiltja a megállást egy gyors, egynapos vagy egyéjszakás munkakirándulás erejéig.


Vecsés legszélén, a reptéri busz parkolójától 50 méterre a Shell kút mellett lehet a reptérhez legközelebb ingyen megállni

Vecsés legszélén, a reptéri busz parkolójától 50 méterre a Shell kút mellett lehet a reptérhez legközelebb ingyen megállni


Mi ennyiről tudunk – ha te, Kedves Olvasó, szintén megosztanál egy tuti ingyenparkolós tippet velünk, írj a vezess kukac vezess pont hu címre! Ide kattintva pedig a hivatalos fővárosi parkolási térképen még találhat egy-két fehér foltot, aki rászánja az időt!)