Olvasóink kérdeznek, a Vezess szakértői pedig válaszolnak. Autóvásárlás, gumi, felni, vezetéstechnika vagy jogi probléma? Merítés a beküldött kérdésekből és válaszokból.

Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Vezess.hu!
Új autót szeretnék vásárolni, ebben kérném a tanácsát. Jelenleg egy 2001-es Suzuki Wagon R+ autóm van, 120000 km-rel. Ami miatt szeretem ezt az autót, hogy magas felépítésű, könnyű beleülni. Nagyon jól lehet belőle kilátni, nem magas a fenntartási költsége, megbízható autó, de kezd ő is öregedni. 
Valami hasonlót szeretnék helyette, kézi váltóval, légkondival. Ami nekem tetszik, az a Honda HR-V,CR-V, Mazda CX3, CX5, Nissan Note, Opel Antara, Mocca. Nem értek egyáltalán hozzá, nehezen tudok döntést hozni. Időnként utazom vele országon belül és külföldre is. Ön mit választana helyette? Várom válaszát. 
Üdvözlettel: Megyesi Éva
Maradhat egész évben a téli abroncs? 1

Kedves Éva!
Sajnos az említett autók árban nagyon erősen szórnak. Például CX-5 van 11 millió forintért is, a Nissan Note kapható 3-3,5 milliótól. A kis aszfaltterepjárók között megnézném a Renault Capturt, mert vidám, ötletes, tologatható hátsó ülésével igen praktikus autó. Európában ez a piacvezető, nem véletlenül. 
Igen jó autó a Peugeot 2008-is valamint a Citroën C4 Cactus, amely nagyon eredeti, ötletes modell, néhány hibával. Azt javaslom, hogy ha hasonló jellegű autókat keres, olvassa el összehasonlító tesztjeinket a kis SUV-król! Ebben az anyagban a Citroën C4 Cactus, a Mazda CX-3, a Nissan Juke, az Opel Mokka és a Suzuki Vitara csap össze egymással. A Vitara benzines motorral jó igazán, a többieknél a dízelek is vonzóak ár/érték arányban. 
Itt az újonnan már nem kapható Chevy Trax, a Juke, a 2008 és a Captur méri össze erejét. Ha nagyobb kocsit keres, érdemes elolvasnia alábbi cikkünket a Hyundai Tucson, a Nissan Qashqai és a Renault Kadjar összehasonlításáról. Ár/érték arányban a Suzuki SX4 S-Cross is jó ajánlat, ha Önnek tetszik a formaterve.
Az Opel Antaráért nem szívesen adnék pénzt, szerintem a kategória minden autója jobb nála. Ha nem gond 8-10 milliós kocsira cserélni a Wagon R-t, akkor a Honda CR-V-t feltétlenül kipróbálnám, mert a CX-5-tel egyetemben remek autó. 
Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika 

Olvasónk kérdezi 
T. Székely Gyula!

2004-ben szereztem b kategóriás jogosítványt és sajnálatos módon az elmúlt 8 évben nem igazán volt alkalmam autót vezetni. Segédmotor kerékpárom volt jó pár évig és ezzel közlekedtem. Most viszont úgy hozta a sors, hogy Németországba költözöm munka miatt. És felmerült a kérdés, hogy akkor nem ártana autóra cserélni a motoromat. Ön szerint érdemes lenne egy oktatóval újra gyakorolnom előtte vagy nem szükséges. Válaszát előre is köszönöm!

Maradhat egész évben a téli abroncs? 2

Szakértőnk válasza

Kedves Ferenc !
Mindenképpen javaslom, hogy egy oktatónál vegyen pár órát, mielőtt elkezdené autós pályafutását. A motorozás is megköveteli, hogy kialakuljon egy bizonyos közlekedési érzéke, de autóba átülve azért ez más. Az autó készségszintű kezelését újra el kell sajátítania.Egy fejlettebb motorizációjú országban sokkal nyugodtabban fog vezetni, ha az autó kezelésével már nincsenek gondjai.
Üdvözlettel Székely Gyula 
vezetestechnika.eu