Jogi esetek 

Olvasónk kérdezi
Férjem március elején a hajnali órákban, lakott területen kívül elütött egy kerékpárost, aki az árokba esett. Onnan kimászott, majd el akart menni. A férjem nem engedte, rendőrt és mentőt hívott. 
A kerékpárosnak alig világított a hátsó villogója (nem lámpája)és láthatósági mellényt sem viselt. Voltak 8 napon túl gyógyuló sérülései, törései. Mire számíthatunk a büntetést illetően. Férjem minden vizsgálaton átesett és mindent rendben találtak nála.
Köszönöm válaszát

Szakértőnk válasza

Tisztelt Levélíró!

Amennyiben a kerékpáros 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és a szakértői vizsgálat (elsősorban a léthaság) megállapítja, hogy a férjének észre kellett volna vennie a kerékpárost, akkor elkövette a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét. Amennyiben a férjének a közlekedési múltja kedvező úgy pénzbüntetésre és meghatározott időre terjedő járművezetéstől eltiltásra kell számítania.

Autóvásárlás

Olvasónk kérdeziTisztelt Vezess.hu !
Autóvásárlás előtt állok, meg is találtam a megfelelőt. Telefonon beszéltem a kereskedővel, aki elmondta, hogy az osztrák származású autó bizományban van náluk. Mi lehet, illetve lehet-e buktató a dologban ?
Tisztelettel:
Kővári Norbert

Szakértőnk válasza

Tisztelt Kővári Úr!
A bizományba bevett autóra a kereskedő várhatóan nem fog szavatosságot biztosítani. Az osztrák eredetnek van előnye és hátránya. Előny a jobb úthálózat, a várhatóan megkíméltebb futómű, hátrány az erős sózásból fakadó korrózió. Ezt erősen meg kell nézni, főleg 8 év feletti japán autók esetében.
Üdvözlettel, Szörényi András


Olvasónk kérdezi

Autóvásárlás előtt állok, de bizonytalan vagyok. Néztem már nagyon sok típust. Opel Vectra B2 1.8 benzin és Renault Laguna2 1.9 dCi vagy 1.8 benzines között vacillálok most, de nem tudom, mi lenne a jó választás. A Renault mennyire megbízható?

Elütöttem egy bringást, mire számíthatok? 1

Szakértőnk válasza

Kedves Roland!

Amennyiben a Vectra B2 a Vectra második generációjának modellfrissítés utáni változatára vonatkozik, akkor én nem beszélném le az autóról. Nyúlós, rossz gázreakciójú, de nagyon megbízható, olcsón szervizelhető és takarékos motorok vannak a korabeli Opelekben, az 1,8-as Vectra nem is megy rosszul. Mindenképpen azt venném a dízel Laguna helyett.

Ha azonban szintén 1,8-as benzines Lagunát állítunk szembe vele, akkor abból a 2005 utáni modellek levetkőzték az előd oly sok baját, de a benzinesekkel eleve sokkal kevesebb gond volt, mint a dízelekkel. Mivel a Laguna hátul kevésbé tágas, de egy generációval modernebb, sokkal biztonságosabb és korszerűbb autó, ha ára és az Opelénél magasabb alkatrészköltsége belefér a keretbe, 1,8-as Lagunát vennék. A modellről itt olvashat tulajdonosi véleményt 210 000 kilométer után. A Vectra B-vel várhatóan kevesebb gondja akad, és ha adódik is valami, az olcsóbban orvosolható, míg a Laguna II-vel jobb autóban ül majd, de az autó várhatóan több pénzt visz el.

Üdvözlettel, Szörényi András 


Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!