Röviden – Porsche 911 991 II

Mi ez?

Átdolgozott Porsche 911 Carrera, a 991-es generáció második felvonása. 
Mit tud? Vadonatúj turbómotorjai meghökkentő szabványos fogyasztással nyújtanak még jobb menetteljesítményeket.
Miben lett jobb? Alapáron kapja a PASM aktív lengéscsillapítás-szabályozást a sportosság és a kényelem irányába is kitolt szélső értékekkel, felárért hátsókerék-kormányzással.
Kinek jó?  Azoknak, akik az eddig is mesés 991-est lecserélik az újra.

Bármi változzék is a 911-es Porschén, a rajongótábor árgus szemmel figyeli, hogy a gyártó felvizezi-e a szerintük valódi 911-érzést. Én mindig úgy éreztem, hogy a Porsche elég jól tudja, mitől 911 a 911, de talán nem vagyok elég gyanakvó.

7,4 l/100 km, 370 lóerővel

Mindenesetre most tényleg nagy dolgok történnek: a 996-tal nyugdíjazott léghűtés után újabb ősi jellemvonásától búcsúzik az 52 éves legenda. A 991-es generáció modellfrissítésével a szívómotorokat a Carrerában és a Carrera S-ben is duplaturbós boxerekre cserélte a gyár.
 

Exkluzív bemutató: a Vezess.hu az egyetlen magyar autós lapként volt jelen az új 911 technikájáról tartott továbbképzésen

Exkluzív bemutató: a Vezess.hu az egyetlen magyar autós lapként volt jelen az új 911 technikájáról tartott továbbképzésen

A cél a fogyasztáscsökkentés volt, az eredmény váltótól függően 7,4/8,3 illetve 7,7/8,7 l/100 kilométer szabványos átlagfogyasztás, ami parádés egy 400 lóerő körüli sportautóval. Ez 12 százalékkal, nagyjából egy literrel jobb a maga nemében igen takarékos elődnél. A gyár édesebbé teszi a turbósítást sokkal nagyobb nyomatékkal, jobb menetteljesítményekkel, pengébb futóművel, hogy legyen mivel kompenzálni a feltöltőkkel lefojtott hangot.

2981 köbcenti, plusz két turbó

3,8 helyett 3,0 literes a vadonatúj motor, tehát a Porsche csak mértékkel csökkentette a hengerűrtartalmat. A lökettérfogat túlzott visszavágása a jelenlegi laborciklusban hatásosan visszafogná a fogyasztást, a valós életben viszont a túl kis motorok étvágya aránytalanul megugrik, amit a FIAT 0,9 literes, kéthengeres motorjánál is tapasztaltunk. A sok számítás után 2981 köbcenti lett az optimum.

Kedvező tömegközéppontot biztosít a boxermotor, mert a hengerfej nem a tetején van, mint a soros és a V motoroknál, hanem oldalt

Kedvező tömegközéppontot biztosít a boxermotor, mert a hengerfej nem a tetején van, mint a soros és a V motoroknál, hanem oldalt

Az alapjaiban új motor forgattyúsházát könnyebb ötvözetből öntik,a mivel 1,5 kilót lehetett megspórolni. A szelepülékek mélysége 7 helyett 4 mm, hogy a vízcsatornákat közelebb hozhassák a kipufogószelepekhez, ami a nagy hőterhelésű turbómotoroknál különösen fontos. Az eddig alumíniumból készülő olajteknőt leváltotta egy kiállítási tárgynak is szép, méhsejtszerkezetű műanyag, ami merevséghez képest jóval könnyebb.

A szívó- és kipufogó oldali változó szelepvezérléssel működő motor hőmenedzsmentje is fejlett. Az előd, a sima termosztátos 997 után 991 eddig is különféle vízhőmérsékletet tudott tartani a terhelés függvényében, ahogy az ma elvárható. A fogyasztás érdekében csak akkor hűtött erősen, amikor arra szükség volt. Az új motorban hidegindításkor nem is kering a víz az új vízpumpával.

Két turbó, de nem regiszterfeltöltés

A 911 Turbóban, használt változó lapátgeometriájú turbófeltöltőre ennél a modellnél nem kellett áldoznia a Porschének. A benzinesek 950-1000 fokot elérő kipufogógáz-hőmérséklettel a VTG egészen más ráfordítást igényel, mint a jóval kisebb hőmérsékleten működő dízelmotoroknál.

A szélesebb 911 Turbóban könnyebb volt elhelyezni a töltőlevegő-hűtőket. Itt fentről kell odavezetni a levegőt, nem szemből kapják, mint a kopoltyús sárvédőjű Turbóban

A szélesebb 911 Turbóban könnyebb volt elhelyezni a töltőlevegő-hűtőket. Itt fentről kell odavezetni a levegőt, nem szemből kapják, mint a kopoltyús sárvédőjű Turbóban

Érdekes, hogy itt a két feltöltő párhuzamosan dolgozik, nincs lépcsőzetes megosztás, mint az Opel kétliteres biturbó dízeljén vagy a BMW három feltöltős, 50d jelű dízelén.

A gyári szakértő szerint a motor regiszterfeltöltéssel rosszabbul reagálna gázadásra. A két feltöltő és a töltőlevegő-hűtés 15 kilóval növelte a motor tömegét. A súlycsökkentést az alumínium, hatdugattyús fix féknyergek szolgálják, a tervezők elhagytak továbbá két hangtompító dobot a kipufogórendszerből.

A 991 II-ben ingás lengésfojtó kéttömegű lendítőkerék található. Ez pont arra szolgál, mint a nagyon kis fordulatra hangolt dízelek, például a BMW 320d EDE (Efficient Dynamics Edition) modellben bevetett, repülőgépekből vagy hetven éve ismert konstrukció.

Az inga a főtengely torziós lengéseit csillapítja, amire azért volt szükség, hogy a hathengeres boxer nagyon alacsony fordulatszámon is finoman működjék, jól bírja a terhelésváltást gázelvételkor és gázadáskor. Mivel a motor legalul sem ad kellemetlen hangokat, nem kell a kuplungot csúsztatni az automata váltósban, kicsit csalva a fordulatszám emelésével, ami szintén mérsékli a fogyasztást.
 

Alumínium helyett műanyag az új olajteknő. Nem gyengébb az eddigi alumíniumnál, ez csak régi beidegződés

Alumínium helyett műanyag az új olajteknő. Nem gyengébb az eddigi alumíniumnál, ez csak régi beidegződés

Bár a nagyobb nyomatékok miatt a megerősített fogaskerekeket a váltóban és az immár kéttárcsás tengelykapcsoló is masszívabb, a kuplung pedálereje csökkent az elődhöz mérve, pedig az ellenkezője lenne a normális. A Carrera 370 lóerős, 450 Nm nyomatékkal, a Carrera S értéke 420 lóerő és 500 Nm. A kipufogón és a motorvezérlésen kívül a feltöltők kompresszorkerekének átmérője tér el a két motor között, a turbinakerék azonos.

7 perc 30 mp. Vajon hol mérték?

Aki tudja, mennyi szenvedést jelent a Nürburgring Nordschleifén akár egy másodpercet is lekapirgálni a köridőből, értékelni fogja a 991 II előrelépését. Nyolc másodpercet gyorsult az autó a ringen, a Carrera S ideje 7:30 perc. Mindezt úgy, hogy az autó kényelmesebb, takarékosabb és a nehezebb motor meg az egy centivel szélesebb hátsó gumik miatt valamivel nehezebb is lett.

Váltótól és a Sport Plus funkció meglététől függően a 911 Carrera 4,6-4,2 mp alatt gyorsul százra, a Carrera S ideje 4,3-3,9 mp

Váltótól és a Sport Plus funkció meglététől függően a 911 Carrera 4,6-4,2 mp alatt gyorsul százra, a Carrera S ideje 4,3-3,9 mp

Ez a köridő persze az összes menetdinamikai extrával ellátott autóra vonatkozik., amelyben oldalankénti nyomatékvektor-szabályozás és mechanikus diffizár javítja az erőeloszlást a kerekek között (Porsche Torque Vectoring), aktív dőléskiegyenlítés (PDCC) működik és megkapja a hátsókerék-kormányzást is a GT3-ból. Még szerencse, hogy a PASM aktív futómű alapfelszerelés lett a Carrerában is.

Az összkerékkormányzással két elektromechanikus aktuátort, működtető egységet találunk a kormányösszekötők helyén. Ezek 80 km/óra alatt az elsőkkel ellentétesen, 80 felett velük párhuzamosan fordíthatják el a hátsó kerekeket, maximum két fokkal. A fordulókör ezzel 10,7 méterre csökken, javul továbbá a stabilitás nagy sebességnél.

Segít előzni. Kedves tőle

Eddig nem volt Sport Response gomb, amely az optimális fokozat előválasztásában segít a PDK duplakuplungos váltók esetén és emel a fordulatszámon a töltőnyomás felépítésére. A tervezők szerint ez akkor jó, ha hetedikben megyünk a teherautó mögött és előkészítjük vele az előzést kisorolás előtt. Kedves tőlük, mintha az új motorral a Porsche 911 nem ugrana át nagyjából mindent, ami közúton elébe kerül.

Megkapta az okostelefon könnyed babrálásához szükséges összes új megoldást, amit a vevők elvárhatnak. Az új kormányt a 918 Spyderé ihlette

Megkapta az okostelefon könnyed babrálásához szükséges összes új megoldást, amit a vevők elvárhatnak. Az új kormányt a 918 Spyderé ihlette

Váltótól és a Sport Plus funkció meglététől függően a 911 Carrera 4,6-4,2 mp alatt gyorsul százra, a Carrera S ideje 4,3-3,9 mp. Utóbbinak 200-ra is elég 13,7-12,9 mp. Minden esetben a kettős kuplungos automata váltós modell gyorsul jobban, míg végsebességük alacsonyabb 2-2 km/órával, mint a kézi váltósok 295 illetve 308-as maximuma.

7800 helyett 7500

Megkérdeztem a motorfejlesztést vezető úrtól, hogy az új motorral miért nem sikerült tartani a szívóváltozat 7800-as leszabályozási fordulatszámát, az újjal ugyanis 7500 a maximális fordulatszám percenként. Mint Thomas Krickelbergtől megtudtam, a plusz 300 fordult más szelepmozgatást igényelt volna, mert 6500-7000 felett a kis lépések is igen nagy ráfordítással valósíthatók meg.

Maradt a hétfokozatú kézi és a hétgangos PDK automatikus váltó. A fogaskerekek erősebbek, a manuálisban kéttárcsás a kuplung

Maradt a hétfokozatú kézi és a hétgangos PDK automatikus váltó. A fogaskerekek erősebbek, a manuálisban kéttárcsás a kuplung

Újdonság az ESP, a Porschénél PSM rendszer Sport állása. Ezzel a vezető az eddiginél mélyebbre hatolhat a határtartományban, de ha mégsem az történik, amit remélt, előugrik a háttérből az elektronikus védőernyő.

Nem veri be az orrát

Új funkció a hidraulikus munkahengerrel működő orremelés. Öt másodperc alatt az autó a kerék felett mérve három centit emel a karosszérián, ami az orr alsó élénél mérve négy centis plusznak felel meg. Az autó 35 vagy 60 kilométer/órás sebességet elérve engedi vissza magát automatikusan.

A keréknél három, az alsó élnél négy centi az emelés. Jól jön a mindennapokban

A keréknél három, az alsó élnél négy centi az emelés. Jól jön a mindennapokban

Magyarországon és más európai országokban a gyalogosvédelmi előírásokhoz igazodva az autó korábban lehasal, hogy az orr a tervezett módon találja el a gyalogosokat, amivel a fejük oda csapódik, ahol nagyobb az esélyük a túlélésre. Elvileg.

Egyelőre Pirelli és Michelin gumival kapható az autó, de a Goodyear is készül hozzá egy szettel. A futóműfejlesztés vezetője szerint akkor kapja meg a gyár jóváhagyását, ha sikerült javítani az első és a modellváltással szélesebbé vált hátsó gumik összhangján.

Hockenheim, jobb egyből

Vezetni még nem lehetett az autót, de a hockenheimi pályán jobb egyben ülhettem pár kör erejéig a fő-fő tesztelő mellett, akit anno Walter Röhrl is tanított vezetni. Azt mondta, a legendával csak azért nehéz együttműködni, mert rosszul viseli, ha a nebulók túlságosan gyorsak:-)
 

7500 a maximális fordulatszám percenként, az eddigi 7800 más szelepmozgatást igényelt volna. Háromféle kipufogó van, létezik ennél sportosabb is, egymáshoz közel ülő végekkel, mint az első Audi TT-n

7500 a maximális fordulatszám percenként, az eddigi 7800 más szelepmozgatást igényelt volna. Háromféle kipufogó van, létezik ennél sportosabb is, egymáshoz közel ülő végekkel, mint az első Audi TT-n

Kihúzatáskor a magas hangok jobban átjöttek az elődben. A 911 a farmotor miatt, a rövid kipufogóval nem ad lehetőséget olyan hangorgia kialakítására, mint a Cayenne vagy a Panamera GTS a sokkal hosszabb, a hangok megbolondítására alkalmasabb kipufogócsövekkel. A kanyarsebesség, a gyorsulás és amit még az utasülésről érezni lehetett, az mind könnyekre fakaszt.

Corvette, AMG GT és az előd

Zárásképp a kivetítőn A-val és B-vel jelölt konkurensekről beszélgettem August Achleitnerrel, aki a 911 típusvezetője, eredetiben Baureihenleiter. A teljesítményadatok alapján a 462 lóerős A vetélytárs a Mercedes-Benz AMG GT-t fedi, a 450 lóerős nehezebb dió. Mivel a Porschék fő piaca az Egyesült Államok, a “competitor B” alighanem a Corvette Stingray.

Az A versenytárs az AMG GT lehet, a B talán a Corvette Stingray. Amerika a Porsche fő piaca és a Corvette komolyan veendő sportautó. A 911 sportosságban nincs hátrébb, sőt, kényelemen viszont többet nyújt a mindennapokban

Az A versenytárs az AMG GT lehet, a B talán a Corvette Stingray. Amerika a Porsche fő piaca és a Corvette komolyan veendő sportautó. A 911 sportosságban nincs hátrébb, sőt, kényelemen viszont többet nyújt a mindennapokban

A 911 fejlesztési főnöke azt mesélte, hogy nekik igazából az elődöt kell meghaladniuk, mert körülbelül 80 százalékos a márkahűség a 911-tulajdonosok között. “Ha azt akarjuk, hogy megvegyék az újat, érezhetően jobb autót kell csinálnunk az addiginál” – foglalta össze feladatukat. Nagyon úgy tűnik, hogy mesteri munkát végeztek és könnyen megnyílik a tulajdonosok bugyellárisa.
Hogy tetszik a modellfrissítés utáni 911 Carrera és 911 Carrera S? Jár nekik a 10 pont?
27 szavazat - átlag: 9.04 (10-ből)
Hogy tetszik a modellfrissítés utáni 911 Carrera és 911 Carrera S? Jár nekik a 10 pont?