Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szörényi úr,
Autóvásárlás előtt állok. Max 6-8 eves Golf VI-ra, Audi A3-ra vagy BMW 1-es és 3-as modellre gondoltam. Mivel az autót 90%-ban városban és éves szintem max. 15 eKm-t használnám ezért természetesen benzinesben gondolkodom. 
Szóba jöhet Golf VI-ból és az A3-ból 1.2 TSi vagy 1.4 TSi valamint a BMW-ből az 116i vagy a 316i. Ön melyik típust ajánlaná? 
Ilyen feltételek mellet érdemes lenne dízelben gondolkodni? Pld Golf VI, A3 1.6 CR TDi vagy 2.0 CR TDI illetve BMW 118d, 120d, 318d vagy 320d. Ha igen, akkor ezek közül melyiket javasolná? (fenntartási költ

ség, esetleg típushibára gondolok).

Fékezés nélkül a legjobb vezetni? 1


Szakértőnk válasza

Kedves Emil!
Ezekkel a paraméterekkel benzinest vennék az összes típusból. Ha szeretne BMW-ben vagy Audiban ülni, amit megértek, akkor leginkább A3-as Audit vennék, lehetőleg az 1,2 TSI-t. Az 1-es vezethetősége lényegesen jobb, de sokkal szűkebb a belső és a csomagtere, ráadásul többe kerül fenntartani. A TSI-k láncproblémái az 1,2 TSI-t kevésbé sújtották, mint az 1,4 TSI-t. Részletek erről az Octavia használttesztjében vagy a SEAT Toledóról szóló cikkünkben. 
A 3-asnak 90 százalékos városi használatban csak hátrányai vannak az 1-es sorozattal szemben. A Golf VI akkr jó, ha nagy az árkülönbség a kinézett autók között a Golf javára. 2,5 millió Ft körül nagyon jó ellenértéket nyújt az áráért, akár a korábbi rendőrflottából választva is. (Az LSZ és LTB rendszámúak zöme ügyintézői autó volt az ORFK-nál.) A rendőrségi előélet dacára ezek az autók jó vételek lehetnek, mert ezekben valóban fix a futásteljesítmény és adott volt a márkaszervizes karbantartás. 
Tehát nem tud rosszul járni, de városba fölösleges a 3-as BMW. A két kompakt prémiummodell között pedig az A3 nyújt többet az áráért.
Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Autóvásárlás előtt állok, de bizonytalan vagyok. Néztem már nagyon sok típust. Opel Vectra B2 1.8 benzin és Renault Laguna2 1.9 dCi vagy 1.8 benzines között vacillálok most, de nem tudom, mi lenne a jó választás. A Renault mennyire megbízható?

Fékezés nélkül a legjobb vezetni? 3