Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Üdvözlöm!Autó vásárlás elött állok!Külföldön dolgozom.Sokat utazom naponta.Nagyon meg tetszett a Chrysler Sebring 2.7 benzines tipusu autó. Mi a véleménye az autóról?Megbizható?

Szakértőnk válasza

Kedves László!
Csak olyan autót érdemes megvenni, aminek örül az ember, innentől fogva nem beszélném le a Sebringről mint típusról. Internetről rendelgetve az alkatrészárai nem vészesek és a technikája is strapabíró. Az amerikai autók nagyrészt egyszerű, de tartós konstrukciók, de a legtöbb átlagember alulinformált és tart tőlük.
Üdvözlettel, Szörényi András


Olvasónk kérdezi

Tisztelt Vezess.hu!

Autó vásárlása mellett döntöttünk, ebben szeretném a segítségüket kérni.
Fiatal párként, Budapest belvárosában élve eddig megvoltunk autó nélkül (sőőt, a parkolási helyzetet elnézve néha még örültünk is neki, hogy nekünk nincs.)

Most azonban az agglomerációba költözünk, ahol bizony elkél egy kisautó. Heti 3-4x lenne használatban a Bp-Gyömrő útvonalon, de nem lenne gond, ha egy-egy vidéki hazalátogatásra is jó volna :) A keret jelenleg 500e forint, ennyiért lehet már megbízható használt autókat kapni? Ha igen, mely típusokat ajánlanátok kifejezetten? Előre is köszönöm a segítségüket!

Szakértőnk válasza

Kedves Alexandra!
Mindenképp szívó benzines autót vennék, tehát olyat, ami nem gázolajjal működik és nincs a motorján turbó. Gazdaságosságban egy késői Swift II lenne a legjobb, a 2003-ig gyártott modell. Ennél azonban jóval biztonságosabb és hasonlóan kedvező áron fenntartható a Suzuki Wagon R+, amely összességében szerintem a legésszerűbb bejárós kisautó félmillió Ft körül. Ennyiből van belőle légkondis is.
A G Astrák ára eléggé lement, félmillióból esetleg találhatnak normálisat. Jó vétel lenne egy 2000 előtti Nissan Almera is, akár az 1,4-es, akár az 1,6-os. Ebben az árkategóriában én merem ajánlani a Citroën Xsarát is 1,4 literes benzines motorral. Nem kell tartani attól, hogy francia.
Üdvözlettel, Szörényi András

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi


Üdvözlöm! 
Több barátomnak van kabriója, nyitott tetejű autókról van szó és azok parkolásáról, ill. parkolási díj fizetéséről, a parkoló cédula elhelyezéséről. Ha készpénzzel, automatából veszek parkoló jegyet, hova tegyem egy nyitott tetejű autóba?
Elfújja a szél, kiveszik belőle, eldobják, megázik a szélvédőn az ablaktörlő alatt? Ha magamnál tartom, azonnal megbüntetnek! Szóval a kérdést hogyan szabályozza a jog, mi a megoldás erre?
Köszönöm.
Bali István

Szakértőnk válasza


Tisztelt Bali Úr!
A parkolási társaságok igen konkrétan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy a cédulát hova, milyen módon kell elhelyezni:
Papír alapú szelvény esetén a parkolóhelyen történő megállást követően, a parkolószelvényt megfelelő módon,a gépjármű szélvédője mögött, vagy az ablakán belül teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon el kell helyezni. Ennek a szabálynak a be nem tartása nem a parkolási társaság problémája.
Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
Dr. Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu


Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!