Lackó és két munkatársa alvállalkozóként dolgozott egy határszéli városunk társasházi építkezésén. Feltűnt számára, hogy a munkagépeket éjszakára nem zárják be, még a kulcsokat is bennük hagyják. Ezen kívül minden a megszokott: a meló végeztével a brigádok elmennek, a telepen kizárólag az éjjeli őr vigyáz a gépekre, szerszámokra.

Tavasszal a kollégáival úgy döntöttek, hogy elcsenik az egyik betonszállítót, és jó pénzért eladják. Mivel hosszú hónapok óta a hatalmas építkezésen dolgoztak, pontosan ismerték a gépek állapotát, így célirányosan mentek vissza a kiszemelt, olyan 6,5 milliót érő járműért kora este – így indul a bíróságon végződő ügyeket bemutató sorozatunk következő sztorija.

A lopás estéjén a biztonsági őr előre köszönt nekik, hiszen ismerték egymást napközbenről. Éppen ezt használta ki a kis csapat, amelynek egyik tagja, Zsolti közölte, szervizelésre el kell vinniük a gépet. Ezt olyan hitelesen adta elő, hogy szó nélkül nyitotta ki az éjjeli őr a kaput, fel sem merült benne, hogy ott és akkor lopnak a munkások.  

Lackó, és harmadik munkatársuk, Péter rögvest beültek a járgányba, beindították, majd kicsit rutintalanul, komótosan elindultak Péterék két faluval arrébb lévő portája felé.

Lopás után lopás

Másnap reggel a hiányzó munkagép rögtön feltűnt, a melót kiadó cég kisfőnöke idegesen feljelentést tett a rendőrségen. Eközben a méretes betonkeverőt elnyelte a Péterék udvarának hátsó részén álló szín.

Az értékesítéshez szükséges hamis okmányok beszerzését Lackó vállalta, egy barátja személyes adatait felhasználva végül elkészíttette a papírokat. Akár maga is megcsinálhatta volna, ugyanis korábban büntették már közokirat-hamisításért.

Hogy tutira menjenek, az első terv szerint Szlovákiában akarták eladni a gépet, ahol egy korábbi munkájának köszönhetően megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett Lackó.

Igényes csapat lévén nekiálltak rendbe rakni a betonszállítót. A kisebb hibákat maguk megjavították, az ehhez szükséges alkatrészeket Péter és Zsolti szerezték be, persze nem egy autós boltból. Tudtak egy másik építkezésről a szomszédos városból, ahová egy éjszaka beszöktek, és az ottani betonkeverőből kiszerelték, ami kellett nekik. Sőt, kb. 120 liternyi gázolajat is kiloptak belőle.

A későbbi ítélet szempontjából fontos, hogy ebben a lopásban is benne voltak mindhárman, az alkatrészek beszerelését is közösen végezték. A nyomozás során a szakértő megállapította, hogy a pluszban lopott alkatrészek értéke 320-350 ezer forint között volt.

Okirat-hamisítás után alvázszám-átütés

A betonkeverő alvázszámának átütését Zsolti csinálta, az eredeti számsort kiköszörülte, és egy ugyanolyan, ámde Ausztriában üzembe helyezett munkagép számkombinációját ütötte be. Ez is a későbbi nyomozás során derült ki.

Ilyen volt, de ez illusztráció

Ilyen volt, de ez illusztráció

A tökéletes klónozáshoz szükség volt még hamis adattáblára, amin a gép pontos típusa, gyártási éve, és az immár manipulált alvázszáma szerepelt. Ezt is Zsolti csinálta Lackó jelenlétében, mint idővel kiderült, igen gyengusra sikerült a végeredmény, de végül nem ezen bukott le a banda.

Hanem azon, hogy az eredeti tervtől eltérően a szlovák netes hirdetőoldal mellett egy magyar portálra is felrakták az eladó “osztrák” betonkeverőt – amit a rendőrök is figyeltek.

Törvénysértő eladó, törvénysértő vevő

Rövid időn belül több jelentkező is akadt a remek árnak köszönhetően, amiből még engedtek is a tolvajok. Végül 5 millió alatt kelt el a jármű, eladóként Lackó szerepelt a szerződésen. A vevő egy magyar építőipari cég volt, tapasztalt ügyvezetője abszolút képben volt a piaci árakkal, így azzal is, hogy jóval a valós értéke alatt hirdették Lackóék a járművet. Ebből, és az eladás egyéb körülményiből tudta, hogy a betonkeverő bűncselekményből származik, mégis megvette.

Piaci ár ide, vagy oda, az így is szép summát a három férfi felosztotta egymás között, de hogy pontosan kinek mennyi jutott, az a nyomozás során nem derült ki.

A vevő nem sokáig örülhetett a jóval ár alatt megvett járműnek, mert az észnél lévő rendőrség hamar a nyomára jutott, és lefoglalta. Nem csak neki tűnt fel ugyanis a különösen olcsó, külföldinek mondott portéka, a nyomozók is kiszúrták a hirdetést. Talán ha csak szlovák oldalon hirdették volna az osztráknak hazudott gépet…

Egymásra kenték az ügyet

A védelmével a Székely Ügyvédi Irodát megbízó Lackó a nyomozás során részbeni beismerő vallomást tett, és Zsolti is hasonlóan nyilatkozott.  Mindketten elismerték a lopásban való részvételt, ámde igyekeztek a másikra hárítani a felelősséget. Lackó ezen felül tagadta, hogy tudott róla, az alkatrészek is illegális úton jutottak a csapat birtokába.

Velük ellentétben Péter a saját bűnösségére is kiterjedő, részletes beismerő vallomást tett.

A bírósági szakban tovább bővült a vádlottak köre, az egykori három barát mellet az ügyészség orgazdaság bűntettével megvádolta a cégvezető vásárlót is. Ő elismerte, hogy valami gyanús volt az adásvétel során, furcsállta, hogy a gép egy falusi színben állt, a vételárat is kevésnek tartotta az értékéhez képest. Ahogyan elismerte, ezekből arra következtetett, hogy nem legális úton beszerzett munkagépet vásárol.

Három tolvaj, négy elítélt

Az eljárás során a fenti négy szereplőn felül természetesen meghallgatta a rendőrség és a bíróság is a gép eredeti tulajdonosát, az átvert éjjeli őrt, és a kannibalizált másik betonkverő tulajdonosát.

Végül a bíróság bűnösnek mondta ki mind a négy vádlottat.

Elsőrendű vádlottként Lackó bűnös lopásban társtettesként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában, ezért őt 2 év 6 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Másodrendű vádlottként Zsolti bűnös lopásban társtettesként, és felbujtóként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában társtettesként, ezért őt 2 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Harmadrendű vádlottként Péter bűnös lopásban társtettesként, valamint egyedi azonosító jel meghamisításában társtettesként, ezért őt a bíróság 1 év 8 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.
 
Negyedrendű vádlott bűnös orgazdaságban, ezért őt a bíróság 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, de ennek végrehajtását próbaidőre felfüggesztette, ezen felül pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Az ellopott betonszállítót az eljárás végén visszakapta az eredeti tulajdonosa.

Átszámoltuk a rendőrség autólopásos listáját, és egészen más top10 jött ki. Itt a sorrend arról, hogy valójában mit szeretnek a tolvajoknézze meg, hogy az ön családjának az autója mennyire van veszélyben!