Vasárnapi ebéd után indult sétálni 6 hónapos, babakocsiban fekvő kislányával Péter és Anita. A gyönyörű, kora őszi időben csatlakozott a fiatal párhoz Péter húga, aki szintén babakocsiban tolta gyermekét – innen indul a közlekedési konfliktusok bírósági utóéletét bemutató sorozatunk következő története.

Előkerült a vipera

Budapest családi házas, 30-es övezetében azokban a hetekben éppen csatornáztak, a bontási munkák miatt a járdán nem tudtak közlekedni, helyette az úton gyalogoltak. Pár utcára az otthonuktól járhattak, amikor egy dobozos Renault Master nagyobb sebességgel közeledett feléjük, majd a sofőrje, jelezve, hogy érkezik, rájuk dudált, és úgy haladt el a babakocsik mellett, hogy azokat félig beborította sárral.

Péter olyan 20-30 méterrel haladt a babakocsis kismamák előtt a felásott útszél miatt szűk utcában. Amikor meghallotta, hogy rádudálnak a családjára, hátrafordult, és végignézte a jelenetet. Mérgében az éppen mellette elhaladó kisteherautóba rúgott, amiben hárman ültek. István, a sofőr azonnal megállt.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Dühében a már álló kisbusz hátuljába is belerúgott még egy nagyot Péter, de nem állt meg ennyinél: odalépett a kocsi bal elejéhez, feltépte az ajtót, és kérdezés nélkül két alkalommal arcul ütötte Istvánt. Erre kiszállt kollégája, aki hangos szóval kérdőre vonta őt, hogy miért verekszik.

Pétert annyira elöntötte a düh, hogy nekirontott a Norbi nevű másik költöztetőnek is, kétszer belerúgott, és őt is megütötte az arcán. A babakocsis kismamák előtt zajló erőszaknak a felpaprikázódott István vetett véget, fenyegetésként kicsapta a kocsiban tárolt viperát, és elindult az apuka felé. Péter ettől annyira megijedt, hogy hazáig futott, a három bútorszállító meg utána. Egy darabig kergették, majd visszaültek a Renault-ba.

Mit mondott a megütött sofőr?

A külső szemlélő által könnyen megelőzhetőnek tűnő vasárnap déli konfliktusból bírósági ügy lett. István és Norbi sérülései is 8 napon belül gyógyulóak voltak, a nyomozás során a könnyű testi sértés vonatkozásában mindketten magánindítványt terjesztettek elő.

Pétert a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, ezekkel a bűncselekményekkel kapcsolatban:
 – közlekedés biztonsága elleni bűntett
 – garázdaság
 – 2 rendbeli testi sértés
 – rongálás.

A nyomozás során az anyukák egybehangzóan állították, hogy dudaszóra lettek figyelmesek, majd pár másodperccel később egy kisbusz majdnem elsodorta őket, centiméterekre suhant el a babakocsikban pihenő kisdedektől. Ezt bizonyítja, hogy mind a két babakocsit beterítette sárral a Master. Határozottan állították, hogy a keskeny út ellenére a sofőr biztonságoson ki tudta volna őket kerülni. Hozzátették, hogy a kocsi elég nagy sebességgel haladt el a közvetlen közelükben.

István azért dudált rájuk – mondta a rendőrségen -, hogy jelezze, babakocsival márpedig nem az úton kell közlekedni. Utána látta a visszapillantó tükörben, és hallotta is, hogy megrúgták a kocsiját, amire azonnal megállt, utána jött a második rúgás. A Renault-t az eset után márkaszervizbe vitte, megcsináltatta, amiről számlája volt, 200 ezer forint megtérítését kérte a bíróságtól. Túlzónak tűnhet a kívülálló számára ekkora kár két rúgásért, de tény, hogy a kocsin két elem behorpadt, ezeket cserélték.

Mit mondott a családja miatt verekedő apuka?

A vádlottá váló Péter – aki a Székely Ügyvédi Irodát bízta meg védelmével – a közlekedési ügy kivételével mindent elismert. Az útbontás kényszerítette őket a kisbabákkal olyan 150-200 méteren az úttestre, nem jó kedvükben tolták ott a két kocsit.

A felesége és a húga előtt haladva azonnal hátranézett a dudaszóra, és nagyon megijedt: egy nagy autó sofőrje a felesége felé mutogatva centikkel haladt el a családja mellett, ezért belerúgott az autó hátsó részébe. Sőt, kérdőre vonta a sofőrt, hogy miért csinálta ezt; természetesen elismerte a nyomozás során, és a bíróságon is, hogy megütötte a sofőrt, valamint összeverekedett annak kollégájával. A felé kicsapott viperától azonban úgy megijedt, hogy hazafelé szaladt, szerencsére csak egy darabig bírták a tempót mögötte a bútorszállítók.

Több évet is kaphat a jog szerint. Mi lett végül az ítélet?

Csak, hogy értse az olvasó az ügy komolyságát, a haladó autóba rúgás a közlekedés biztonsága elleni bűntett, ami már önmagában 3 évig terjedő börtönnel büntethető. Sőt, a bíróság a vádlott által elkövetett bűncselekmények miatt halmazati büntetést kellett, hogy kiszabjon.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Végül megszületett az ítélet. A bíróság a büntetés kiszabása során “nyomatékos enyhítő körülmény”-ként értékelte a vádlott javára a “kiskorú gyermekes családos állapotát”, szintén enyhítő körülmény volt a részbeni beismerés, és a szinte minden bírói indoklásban szereplő időmúlás.

Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a cselekmények egy része “kiemelkedő tárgyi súlyú”, valamint a halmazatot. Azaz, hogy több bűncselekményt is elkövetett abban az 1-2 percben a dühös Péter.

A bíróság végül a legsúlyosabb bűncselekmény, a közlekedés biztonsága elleni bűntett súlya miatt 1 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, de ezt 2 évre felfüggesztette.

Sorozatunk néhány érdekesebb cikke:

A rendőrök orra előtt fújta el a szél a bizonyítékot

Kocsmázás után ütköztek a bringás lányok

Legjobb barátja halt meg a pálinkát ivó sofőrnek