Autóvásárlás

Olvasónk kérdeziüdv,

Szeretnék egy terepjárót venni,ami megbízható,mivel családi autóként használnám,erös legyen,és ne hagyjon az útszélén,vagyis cserben.
Igazából a márka miatt kérdezem önt. 
Német legyen,vagy japán.


Azt mondják nagyon sokan hogy már nem jó a német márka, 
megbízhatatlan, emiatt is szól a kérdésem. 
Mindenképpen új autót vennék. 

Előre is köszönöm válaszát.


József


Szakértőnk válasza


Kedves József! 
Ne hallgasson azokra, akik egy kalap alá veszik az egyes országok autóiparát. A világ nem ilyen egyszerű, egyaránt vannak jó és kevésbé jó német és jó és kevésbé jó japán autók.
Nem írt árkategóriát, de nem GL Mercedes méretű autókban próbáltam gondolkodni. Én a Mazda CX-5-öt kifejezetten sokra tartom. Ha az nem tetszik, a megújult Honda CR-V is nagyon eltalált modell:
Ha elég kisebb autó, akkor ott a Mitsubishi ASX, egy ideje sokat javult az ára. A németek közül a Tiguan elég öreg, de ma is jó autó. Ám a drága VW-márkaszervizek miatt nem preferálnám. Fenntartási költségben jobb a Ford Kuga, amely más tekintetben és ajánlható típus.

Üdvözlettel, Szörényi András

Audi A4, vagy BMW 3 egymillióért? 3

Olvasónk kérdezi

Üdvözlöm!
Autó vásárlása előtt állok. Két autón gondolkodom.Az egyik egy BMW 318i e46 2002.-től (facelift) a másik Audi A4 2.0 szintén 2002.-től. Az Audinál a sima 2.0 vagy az FSI változat lenne esetleg előnyösebb? 3000-3500 euró közötti összeget tudnék ráfordítani. Városban és autópályán egyaránt használnám. Mire érdemes ezeknél a típusoknál odafigyelni? Esetleg típus hibák? Számomra a megbízhatóság és a kényelem fontos szempont. Esetleg ezeken kívül milyen más hasonló típusokat ajánlana?
Köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza

Válasz levélre
Kedves Roland!
Egyik sem tartozik a fillérekből fenntarthat autók közé, a BMW még egy kicsit költségesebb lehet. Az E46 egyik alattomos baja a hűtőfolyadék-tartály elöregedése, a repedt tartályból eltűnik a hűtőközeg és megfőhet a motor. A gyárilag kék folyadék szivárgását észre lehet venni, esetleg édes szagát is kiszúrhatja. A magnéziummal könnyített BMW benzinesekről nem sok jó hallottam szerelőktől, de azt sajnos nem tudom, hogy a kinézett autókban melyik van. 
Audi A4, vagy BMW 3 egymillióért? 4
Az A4-ben a futómű viheti a pénzt. Szerencsére Te nem vennél Multitronic váltóst, ami a benzines kisebb nyomatékával sem életbiztosítás, az 1,9 PD TDI dízelek erejét végképp nehezen bírja, a chiptuningot egyáltalán nem. Az E46 élvezetesebb autó, szerintem megéri a többletkiadást az A4-gyel szemben. Ugyanez az utódaikra nem igaz, E90 helyett magamnak 2007 utáni A4-est vennék. 
Alternatíva lehet a benzines Mazda6. Mechanikailag nagyon megbízható autó, de a félrehúzó futómű és a ferdén álló kormány kellemetlen sajátossága, amit talán toronycsapágy utólagos beépítésével lehet orvosolni (gyárilag nincs benne, ez nem MacPherson, hanem kettős keresztlengőkaros elöl). A Mazda6 igazi gondja a rozsdásodás az alvázon és a futóművön. Ha nem rohad, akkor nagyon jó autó. 
Üdvözlettel, Szörényi András

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

T.Ügyvéd Úr.
Vásároltam egy autókereskedéssel foglalkozó kft-től, egy külföldről behozott személyautót, amiről kiderült, hogy nem annyi kilométer van az autóban, mint amit a kilométeróra mutat. Kérdésem, hogy mit lehet tenni?
Válaszát előre is köszönöm.


Szakértőnk válasza

Tisztelt RF!

Ha a vételt követően kiderül, hogy a jármű km óráját ?visszatekerték?, akkor Önt mint vásárlót a kereskedő megtévesztette, hiszen a szerződés megkötésekor lényeges körülményt tekintve tévedésben volt. A megkötött szerződést megtámadhatja, azaz kérheti az eredeti állapot helyreállítását. Ekkor eladónak visszajár a jármű, a vevőnek pedig a vételár. 

Amennyiben az eladó nem hajlandó ezt teljesíteni, úgy haladéktalanul bíróság előtt kell érvényesíteni az igényt.
Ha bizonyítható, hogy a jármű valós futásteljesítménye több mint a szerződésben feltüntetett km mutató állása, akkor az eladó a hibás teljesítésért felelősséggel tartozik (kellékszavatosság). Ilyen esetben a vevő árleszállítást igényelhet, vagy akár elállhat a szerződéstől. A szavatossági igényt főszabály szerint az adásvételtől számított 6 hónapos elévülési időn belül lehet érvényesíteni. Elállás esetén a vevő nem köteles a járműnek azt az értékcsökkenését megtéríteni, ami a jármű rendeltetésszerű használatának következménye.

Dönthet úgy is, hogy feljelentést tesz a rendőségen. A gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása (ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg) 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de csak abban az esetben, ha azt jogtalan haszonszerzés végett követik el. 

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
közlekedési jogász
Székely Ügyvédi Iroda
wwww.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!