Itt vannak a friss adatok, tessék leülni, kövér számok következnek. A Vezess.hu közli elsőként a közlekedők megbírságolásával kapcsolatos 2014-es statisztikákat.

Objektív felelősség

Örvendetes módon hosszú éveken át csökkent idehaza a közlekedési balesetek száma, a kedvező statisztikák okainak ismertetésekor a rendőrség mindig az elsők között említette a 2008-ban bevezetett objektív felelősség intézményét. Tavaly sajnos megtört a trend, nőtt a halottak száma az utakon, és emelkedett a személysérüléses balesetek száma is (a szomorú részletek itt olvashatók).

Hogy a kedvezőtlen fordulat összefüggésben áll-e az objektív felelősség alapján kiszabott éves bírságösszeg folyamatos csökkenésével, nem tudni, mindenesetre tény: a 2010-es 15,7 milliárd, majd a 2012-es 14,1 milliárd után

2014-ben “csak” 9 083 650 000 forintot szedett be ebből a rendőrség.

Összesen 266 153 autóst bírságoltak meg objektív felelősség alapján.

Közigazgatási bírság

“Fő jellemzőjük, hogy alkalmazásuk által jóval több eljárás indulhat meg, s gyakorlatilag minden eljárás felelősségre vonással zárul” – olvasható az ORFK honlapján a közigazgatási eljárásokról, amelyeknek a büntetési tétele 10 000 és 300 000 forint között változhat.

Tavaly 109 228 autós kapott közigazgatási bírságot.

Az általuk befizetett összeg 1 932 561 838 forint volt.

Helyszíni bírság

Tisztelt Uram, ugye tudja, hogy miért állítottuk meg? – hangzik el nem véletlenül a klasszikus kérdés a rendőr szájából, amire közel sem mindegy, mit válaszol első meglepettségében az autós. Helyszíni bírságot ugyanis csak akkor lehet kiszabni, ha a sofőr elismeri a felelősségét. Ha nem, feljelentheti a rendőr.

Összege 5000-től 50 000 forintig terjedhet, fél éven belüli ismételt elkövetésnél 70 000-ig. Ezen belül azonban nem feltétlenül a rendőr dönt a bírság nagyságáról, mivel több szabálysértéshez fix bírságösszeg társul (pl. mozgáskorlátozottak parkolóhelyének elfoglalása, zebra elé parkolás).

2014-ben 529 627 autós kapott helyszíni bírságot – darabra ez vezet a rendőrség szankciói közül, sőt forintra is.

A félmillió megbírságolt által befizetett összeg 5 342 373 000 forint volt.

Szabálysértési bírság

Közúti szabályszegésnél feljelenti a rendőr az autóst, azaz szabálysértési eljárás indul, ha nincs lehetőség figyelmeztetésre vagy helyszíni bírságra, valamint a szabályszegés nem tartozik a közigazgatási bírság hatálya alá – így a pontos megfogalmazás. Első fokon általában a rendőrség, az igazát kereső autós jogorvoslati kérelme után a bíróság dönt.

Ha kudarcot vall az autós, a leggyakrabban alkalmazott, és maximálisan itt is 300 000 forintos pénzbírság mellett a jogsi is bevonható egy évig. 2014-ben itt is százezernél több ember kapott bírságot, ami szintén milliárdos bevétel lett a nagy közös kalap számára.

Összesen 104 807-en kaptak feljelentés után szabálysértési bírságot tavaly.

Az így befizetett összeg 3 962 460 800 forint volt.

Ez már az új gép. Vajon mennyivel több bírságot oszt ki, mint az egydimenziós régiek?

Mennyi ez így összesen?

Az adatokat összesítve azt látjuk, 2014-ben 20 321 045 638 forint közlekedési bírságot fizettek be a megbüntetett autósok az államkasszába.

Ha összeadnánk az ORFK által megbírságolt embereket, 1 009 815 autós jönne ki, de bizonyára van némi átfedés közöttük, így a büntetett autósok száma valószínűleg egymillió alatt lehet. A körülbelül 3 millió jogosítvány országában így is magasnak tűnik az arány, hiszen nem mindenki vezet, aki valaha papírt szerzett.

Tehát a 1 009 815 darab valójában az egy év alatt kirótt közlekedési bírságok száma. Ha ezt elosztjuk 365-tel, azt látjuk, hogy a 2014-es év minden egyes napjára 2766,6 darab bírság jut.  Emlékezzünk erre a számra, ugyanis hamarosan élesben is bevetik a jelenleg tesztüzemét futó 160 darab mobil szupertraffipaxot, amiből év végéig még 365 darab fix készüléket állít szolgálatba a rendőrség.

Azért jegyezzük meg, mert ezek a gyorshajtáson felül tucatnyi egyéb szabálysértést képesek rögzíteni, majd mindegyikért büntetni – ezekről itt olvashat bővebben. A csodafegyverek bevetése után kérdés, egy év múlva mennyivel lesz több az éves bírságszám.

Gyorshajtás és ittas vezetés

Ez a kettő külön érdekes, meglehetősen nagy a különbség közöttük. Pontosan hetvenszeres.

A sebességhatárok túllépéséért 264 514 embert bírságoltak meg a rendőrök, azt viszont nem tudjuk, hogy közülük mennyi autós szedett össze az elmúlt évben több büntetést, tehát a bírságok száma valószínűleg nagyobb.

Ittas vezetésért eközben 3753 autós kapott bírságot, itt is lehetséges, hogy vannak visszaesők.

Ha érdekli, hogy a rendőrség új csodafegyvere által készített fotókért mekkora csekket kap majd, milyen összegek szerepelnek a kipostázott levelekben, itt megtudja.