Az ember csak nézi és nem érti. Gyerekkorunk óta halljuk, hogy az olaj véges erőforrás, el fog fogyni. Azt is tudjuk, hogy ha valamire szüksége van az embereknek és egyre kevesebb van belőle, az egyre drágább lesz. Ennek ellenére az elmúlt év októberétől elképesztő mértékben csökken az olaj és az olajból készülő üzemanyagok ára. Tavaly júniusban 107 dollár körül mérték hordóját, most 48 és fél dollár az ár. 2009 óta nem volt ilyen olcsó az olaj. WTF? Az alábbiakban átvesszük a hivatalos magyarázatot, és persze az ennél sokkal érdekesebb összeesküvés-elméleteket is.

A hivatalos: az OPEC védi a piacát

A kapitalista világban a piacszabályozás egyik alapvető funkciója a kartellek üldözése, tiltása, hiszen az ármegállapodás, a termelők, gyártók közti piacfelosztás megszünteti a versenyt, ami pedig a folytonos fejlődés biztosítéka. Ez az elv pont nem érvényesül a világ legfontosabb energiaforrása, a kőolaj piacán. Az olajtartalékok kétharmadát birtokló arab, afrikai és dél-amerikai tagállamok az OPEC-et pont azért hozták létre, hogy közösen taktikázhassanak az olajárral. A tagállamok meghatározott kvóta szerint értékesíthetnek olajat, összehangolt áron.

Az OPEC főhadiszállása, Bécsben

Az elmúlt években az orosz és az észak-amerikai gazdaság alaposan megnövelte kitermelését; Putyinnak pénzre van szüksége a kis háborújához meg egyebekhez, az USA pedig a palagáz-technológiával fért hozzá korábban nem kitermelhető olajhoz.

A legáltalánosabb magyarázat az olajár-zuhanásra, hogy az OPEC ezúttal nem csökkenti kitermelését az ár magasan tartása érdekében, hanem védi a piacát és nem engedi csökkenni részesedését a világ olajfogyasztásában. Így hát egyszerre van jelen az orosz és amerikai új olaj meg a közel-keleti, dél-amerikai és afrikai régi, ez a túlkínálat veri le az üzemanyagok árát.

Putyin szivatása

Sokkal izgalmasabb magyarázat, hogy az olajár csökkenése a kiújulni látszó hidegháború egyik fegyvere. Putyinnak, vagyis Oroszországnak nem igazán gurul a szekere gazdaságilag mostanság, ellenben annál barátságtalanabbul áll hozzá a demokratikus alapértékekhez és egyre nyomasztóbban törekszik ismét erősíteni világhatalmi jelentőségét.

Az USA ezt nem nézi jó szemmel, és az olajár, pontosabban az olajkínálat befolyásolásával próbálja szűkíteni Moszkva egyik legfőbb bevételi forrását. Egyes források szerint az USA nem egyedül, hanem Szaúd-Arábia támogatásával tolja lefele az olajárat, és nem csak Oroszországot, de Iránt is szándékosan gyengíteni akarja ezzel a két jóbarát.

Az elektromos autózás terjedésének lassítása

A fentinél talán egzotikusabb az az elmélet, miszerint a Gonosz Olajmultik még egy utolsó nagy akcióval megpróbálják kiszipolyozni az olajalapú közlekedésből, amit ki lehet. Mivel az utóbbi években a legfejlettebb illetve a legdinamikusabban fejlődő piacokon (főként Kína) eddig soha sem látott mértékben kapott erőre az elektromos autózás, valamint a világ legnagyobb autógyártójának most piacra dobott tüzelőanyag-cellás autójával (Toyota Mirai) hidrogénautózás árnyéka is rávetül az olajbizniszre, komoly átrendeződés várható a közúti közlekedés energetikájában.

Hogy az átállást olajról villanyra egy kicsit magakasszák, az olajtermelő országok direkt levitték a benzinárakat, így csökkentve a zemberek igényét az új technológia iránt.


Az átlagárnál még jóval olcsóbban is tankolhatunk itt-ott

Amerika hangja

Floridában nyaraló barátunkat is megkérdeztük: Amerikában mi a hivatalos és a nem hivatalos magyarázat az olajár drasztikus megzuhanására. Nos; a közvélemény azon, kisebb része, amely foglalkozik egyáltalán a kérdéssel, egyöntetűen úgy gondolja, Putyin szívatása a lényeg. Obama, a Demokrata Párt által indított elnök a Republikánus Párt alsóházi túlsúlyba kerülése miatt gyakorlatilag elvesztette belföldi érdekérvényesítő képességét. Ilyenkor az amerikai elnökök hagyományosan valami jó kis külföldi balhé után szoktak nézni, és hát állítólag ez lenne az olajár befolyásolásán keresztül az oroszok megrendszabályozásának kísérlete.


És szerinted, kedves olvasónk, miért esik immár nyolcadik hónapja, ráadásul ilyen drasztikus ütemben és mértékben az olajár?

Mi a valódi ok az árzuhanás mögött?

  • Az USA és Szaúd-Arábia együtt szivatja Oroszországot és Iránt51%
  • GYÍKEMBEREK!23%
  • Barack szivatja Vlagyimirt12%
  • Az olajmultik utolsó kirohanása ez a villanykorszak előtt10%
  • Csak úgy, semmi hátsó szándék nincs3%

Mi a valódi ok az árzuhanás mögött?