Autóvásárlás

Olvasónk kérdeziTisztelt Vezess.hu!

Autóvásárlásra szánom el magam és szakértői tanácsukat kérném. Paraméterek: Mercedes Benz C 180 1995-2000 122 LE. Benzin, klíma,ABS,ASR a hátsókerék-hajtás miatt különösen fontos, mindenféleképpen manuális 5 fokozatú sebváltóval. Mercedes-Benz C 230 Kompressor Sport, 1996, 193 LE benzin klíma,ABS,ASR, manuális 5 fokozatú sebváltóval.

A C 230 átírási költsége talán 130 000 ft, az autóra szánok 500-600 000 forintot + első szerviz körülbelül 50 000 Ft. Fő szempontok: futómű precízsége, kényelem, illetve a kompresszor szervizigényessége. Segítségüket előre nagyon szépen köszönöm!!

Üdv, Viktor

Ui: Traumwagen Mercedes!


Szakértőnk válasza

Kedves Viktor!

Nur ein Mercedes ist ein Mercedes:-) Külön a kompresszorosról sajnos nem tudok mit mondani. A típusról itt részletesebben olvashat. Nem véletlenül született a cikk, nekem is nagy kedvencem a W202-es, Tényleg jól sikerült autó. Viszont a 230 Kompressor helyett a majdnem ugyanilyen erős 200 Kompressor Olaszországból érdekes lehet. 1995-ös évjárattal néztem utána, Euro II-es motorral 70 ezer forinttal alacsonyabb a regadója a 180-asénál, mert itthon szépet találni belőle igen nehéz.

Magamnak viszont V6-ost vennék LPG-re átalakítva vagy akkor legyen sima négyhengeres 200-as, esetleg az említett 180. Az elég lomha, de autópályán is takarékos a hosszú váltóval. A Sport futóműve nem olyan sprőd, hogy csak ezét lemondjon róla és belső tere sokkal szebb a Classicénál, ami a 180-asok között igen gyakori.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Egy hétköznapi közlekedési szituációval kapcsolatos kérdésre szeretnék választ kérni, uis. sehol nem találok rá egyértelmű választ. Az egyszerűség kedvéért, képzeljünk el 3 autót egy útszéli parkolóban: A autó az útra merőlegesen, B autó 45°-os szögben, C pedig az úttesttel párhuzamosan áll.

Kérdés: milyen irányba kell jelezzenek, ha a jobb oldali sávban akarnak haladni? Az A és C helyzet világos: A jobbra jelez, C pedig egy egyszerű induláshoz vagy átsoroláshoz hasonlóan balra. És a B jármű?


Szakértőnk válasza

Tisztelt Kérdező,

amelyik irányba kell tekernie a kormányt az elinduláskor, abba az irányba jelezzen az irányjelzővel. A lényeg, hogy az elsőbbséget biztosítsa a forgalomban haladóknak. Ez nem egy KRESZ szerinti értelmezés, csupán a saját véleményem.

Üdvözlettel,  Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz:

Van egy öreg Ford Escortom amiben a motor már a végét járja. Szeretném az egész motort kicserélni egy másikra, ami újabb és korszerűbb.
A kérdésem az volna hogy ha a motort kicseréltettem akkor csak az okmányirodában átiratom a forgalmiban az adatokat és újra elviszem műszaki vizsgára, vagy pedig kell az NKH-tól valami engedélyt kérnem az átalakításra?

A motor a következőkben térne el:
1.6-os 90 lovasról 1.6-os 105 lovasra cserélném.
Az újabb motor egy 2 évvel későbbi szériából lenne.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Dániel


Szakértőnk válasza

Kedves Dániel!

A motorcserével kapcsolatban a 326/2011. (XII.28.) Korm. BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kivonásáról és visszavonásáról rendelet ad információkat.
Motorcsere esetén a következő dokumentumokra van szükség:

– a járműhöz kiadott új típusú (kártyás) forgalmi engedély és törzskönyv vagy a régi típusú forgalmi engedély,
– a motor tulajdonjogát igazoló okirat,
– új motor esetén számla,
– külföldi számla vagy adás-vételi szerződés, és a vámeljárás lefolytatását igazoló okirat,
– belföldi számla (pl. járműbontói tevékenységet folytató által kibocsátott), vagy adás-vételi, csere, ajándékozási szerződés,
– típusazonos motorcsere esetén műszaki adatlap
– a törzskönyv illetékének befizetéséről szóló bizonylat, vagy nyilatkozat az illetékmentességről,
– forgalmi engedély illetékének befizetéséről szóló bizonylat, vagy nyilatkozat az illetékmentességről,

nem típusazonos motor beépítése esetén:

– a közlekedési hatóság által kiadott átalakítási engedély és műszaki adatlap,
– a hátsó rendszámtábla, mivel új műszaki érvényességi idő bejegyzése is történik,
– az érvényesítő címke díjának befizetéséről szóló postai feladóvevény, mivel új műszaki érvényességi idő bejegyzése is történik,
– az ügyfél személyazonosságát igazoló okirat.

Ezeken felül szükséges az NKH-tól is engedély. Javaslom, hogy minden esetben kérjen útvonalengedélyt is, ha az autót szemlére, szervizbe, vizsgára viszi.

Tisztelettel:

Dr. Székely Ügyvédi Iroda

www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!