Íme, egy kis intő olvasnivaló a karácsonyi hajtásban a kreatív parkolás veszélyeiről. Egy biztonsági őri atrocitás, egy helyét évek óta nem lelő brit Pajero és egy nem is annyira betű szerint, mint inkább a törvény szelleme szerint szabálytalan parkolás, Budapestről.

Lexus a MOM Park előtt

Az első esetben nem a parkoló autóst kell, hogy pajtásai megvetése illesse, hanem azt a szervezetet, amely elég sajátságos módon jelezte, hogy nem tetszik neki valami. Az előzmények: I. évek óta használ egy fura, de nehezen támadható egyszem parkolóhelyet a MOM Park bevásárlóközpont mélygarázs-kijáratánál. Nem is igazán kapubejáró, nem is igazán járda, még tán a zebrától is megvan az öt méter. Mutatom – a Polo mögött álló Lexus az:

A VW mögötti Lexus, bármilyen fura, valójában semmilyen szabályt nem sért a MOM kapujában

A VW mögötti Lexus, bármilyen fura, valójában semmilyen szabályt nem sért a MOM kapujában

Érdekes, de nem egyszerű belekötni. Eddig sosem szólt neki senki, de most valamiért bekeményített a pláza biztonsági szolgálata. Átadom I-nek a szót:

“Megálltam a szokott helyemen, amiről már korábban küldtem neked képet. Mikor kiszálltam az autóból, odajött hozzám két irodai alkalmazottnak tűnő fickó, aki szerint itt nem állhatok meg. Kérdeztem, miért. – Mert tiltja a KRESZ-tábla, – jött a válasz. – Milyen tábla? Mutassa meg! Hebegés-habogás, majd: – A MOM szabályzata tiltja.

Ok, mondtam hozza nekem ide a szabályzatot, mutassa be az említett pontot, és én készséggel elállok innen. Csúnyán nézés, majd kollégának átszólás, hogy “Gyere állj elé az autóval, ne tudjon elmenni!” (LOL, ha azt akarjátok, hogy ne parkoljak ott, és minél előbb húzzak a rákba, akkor ez egy logikus utasítás?) Na mindegy, mentem a dolgomra, a MOM-ba.

Tíz perccel később már ismét az autómnál voltam, ahol egy MOM-os biztonsági kétajtós szekrény és egy előttem szorosan álló VW Polo fogadott. A kétajtós szekrény meglepően udvarias volt, elmondtam neki, hogy nincs semmi jogalapjuk akadályozni engem (pláne nem egy Globe feliratú céges Polóval kiegészülve), ezért, ha nem probléma lefotóznám őket és a Polót. Nem volt probléma.

Szabálysértéssel és alkotmányos alapjog-korlátozással próbálja a biztonsági cég megoldani a helyzetet

Szabálysértéssel és alkotmányos alapjog-korlátozással próbálja a biztonsági cég megoldani a helyzetet

Fotózás közben kérdeztem, hogy ugye annak ellenére sem gond, hogy éppen megörökítem ahogy a Polo a zebrán áll keresztben? Erre azonnali pánik lett úrrá a sofőrön. Odarohant az autóhoz aktiválta a elakadásjelzőt, majd picit előre gurult (még mélyebben a zebrára). Ezt látod a csatolt képeken. Én pedig ezt kihasználva beültem az autómba, és távoztam. Az ablakon át még búcsúzóul hallottam egy “paraszt!” felkiáltást, mire lehúztam az ablakot, kellemes estét kívántam, majd elgurultam a BAH-csomópont irányába. Ha látsz benne sztorit örülök, és köszi hogy foglalkozol vele, ha nem, úgy is jó, akkor elküldöm a parkolási szégyenfalra az egyik képet. A fotók sajnos szarok lettek, mert a telóm már merült, emiatt nem volt vakum, de talán így is használhatók.”

Itt a sztori vége, nem is tennék hozzá semmit. Inkább mondok egy másikat.

Jó helyen,csak fordítva

Másik levél, másik barátunktól:

“Segíts, légy szíves! Egy kollégám parkolt. Nem az úton, hanem egy mellette kialakított parkolóhelyen, az úttal párhuzamosan, viszont menetiránnyal szemben. Jól meg is büntették, én meg nem értem, hogy miért nem lehet egy az út mellett kialakított parkolóhelyen úgy állni, ahogy akarok. Szerinted? Róbert Károly – Üteg u. sarok, ahol a kis Audi parkol, csak ellenkező irányban:”

Az ilyen kis parkolóöbölben is csak a menetirány szerint megállva parkolhatunk

Az ilyen kis parkolóöbölben is csak a menetirány szerint megállva parkolhatunk

Nos, a KRESZ fő szabálya a megállással kapcsolatban a következő: “Járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.” Pár percig mi is elpolemizáltunk a szerkesztőségben, hogy ez az öböl, mint külön kialakított várakozóhely, mennyire számít az úttest részének, de jogi szakértőnk válasza rövid és egyértelmű volt, és alighanem a bíró is így döntene, ha a menetiránnyal szemben parkoló autós nem törődne bele a büntetésbe:

“Szerintem a közterületesnek igaza van és jogos a büntetés!”

A tömör választ ez esetben ha nem is a törvény betűje, de szelleme indokolja. A nem egyirányú út szembejövő oldalán parkolni, manőverezgetni nem túl biztonságos dolog, a fordítva parkoló autók fordítva tükröződő lámpája is veszélyforrás éjjel, szóval aki az út túloldalán akar megállni, vegye a fáradságot, és forduljon meg! Vagy fizet, ha arra jár egy szürke.

Pajero a járdán

Ez már nem levél, hanem az én saját kis felfedezésem. A Moszkva Kálmán tértől nem messze, a Fillér utcában áll rendszeresen egy brit rendszámú, jobbkormányos, rövid Mitsubishi Pajero, teljesen elfoglalva az út egyik oldalán az amúgy is szűk járdát. A Pajero hét közben évek óta szinte mindig itt áll, jelenléte olyannyira intézményesült, hogy még fotót sem kellett készítenem, megtette helyettem a Google:

Igyekszik rendes lenni, a járda szélére áll és a tükröket is mindig behajtja

Igyekszik rendes lenni, a járda szélére áll és a tükröket is mindig behajtja


Megállni tilos tábla nincs, elvileg parkolhatna az úttesten

Megállni tilos tábla nincs, elvileg parkolhatna az úttesten


Megállhatna az úton, de akkor a buszok a Széll Kálmán térig torlódnának vissza, az tuti, sosem bírnák kikerülni

Megállhatna az úton, de akkor a buszok a Széll Kálmán térig torlódnának vissza, az tuti, sosem bírnák kikerülni

A tulaj jóban lehet a hatóságokkal, vagy a hatóságoknak lehet mindig más feladatuk errefelé, mint a járdán való gyalogos-közlekedés lehetőségének biztosítása – évek óta háborítatlanul parkol, igaz, előzékenyen behajtott tükrökkel itt, a járdán a terepjáróval.

Az a vicces, hogy a kocsi az úttesten szabályosan megállhatna, igaz, parkolási díjat kellene fizetnie. Ebben az esetben viszont a reggeli és délutáni csúcs idején teljesen bedugítaná a forgalmat, mert a Fillér utcában közlekedő buszok az életben nem bírnák kikerülni. Lehet, hogy még meg is kéne köszönnünk neki, amiért így parkol?