Az se mindegy, milyen vihar:

A kár vizsgálatakor fontos már eleve a viharokat megkülönböztetni. Ha egészséges fa dől ki olyan vihar miatt, amely szinte orkánszerű, akkor annak kidőlésére senkinek sem kell számítania, tehát vis major miatt csak saját cascónkra, vagy lakásbiztosítónkra hagyatkozhatunk kárunk megtérítésében. Ha van.

XI. kerületi olvasónk gyűjtése

XI. kerületi olvasónk gyűjtése

XI. kerületi olvasónk gyűjtése

 

Ha a fa beteg, korhadt (nem ápolták, gondozták megfelelően), akkor a fa tulajdonosának kártérítési felelőssége van. Tehát, függetlenül attól, hogy a kár hol történik (utca, közterület, autópálya, vidék, Budapest), a következőket kell megvizsgálni:

1. A fa egészséges vagy korhadt (megfelelően van-e gondozva?)
2. Kinek a területén áll, azaz ki annak tulajdonosa (tulajdoni lap, fakataszter)
3. Milyen a vihar (egyszerű vagy orkáni)? (A vihar jellegét az Országos Meteorológiai Szolgálat szokta tipizálni.)

Szél ellen nem véd

Szél ellen nem véd

Szél ellen nem véd

 

Ha megtörtént a kár, fontos, hogy a fáról, az autóról és a területről megfelelő fényképeket készítsünk, szerezzünk be tanúvallomásokat. Ha a fa közterületen áll, azonnal jelentsük írásban (e-mail, fax, személyesen) az illetékesnek.

Tegyünk el egy ágat!

A fáról olyan fotókat (ágak, gyökerek), videót kell készíteni (vagy akár ágakat “megőrizni), amelyeket vita esetén egy szakember meg tud nézni. Ha a fa a saját ingatlanunkon áll, és a gépjárművünkben kárt okoz, akkor a kárt a lakásbiztosítás vagy casco biztosítás térítheti a szerződésben foglalt feltételek szerint.

A legjobb, ha van cascónk

Autógyilkos fát látott? Küldje el nekünk a tettes fotóját!

Autógyilkos fát látott? Küldje el nekünk a tettes fotóját!

Autógyilkos fát látott? Küldje el nekünk a tettes fotóját!

 

Amennyiben a szomszéd ingatlanán lévő elhanyagolt fa vagy ága esik rá az ingatlanunkra, akkor a szomszéd lakásbiztosítója téríthet a szerződés szerint, vagy ha nincs biztosítása, akkor a szomszéd. Közterületi fák esetén a közterület kezelője (önkormányzat, közútkezelő) felel.

Ha már kidőlt, leszakadt fának, ágnak megyünk neki autóval, a kár a mi figyelmetlenségünk rovására írható. Más felelősségbiztosítására ilyenkor nem apellálhatunk, de a casco – ha van – téríthet a szerződési feltételek szerint.

A vezess jogi szakértői rovata itt érhető el.

Nem bírta a kiképzést

Nem bírta a kiképzést