Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Uram!

Tervezem Renault Scenic vásárlását, család gyarapodása és a jobb helykínálat miatt. 2000-2003 közötti évjáratra gondoltam. Éves futásteljesítmény várhatóan 10000-15000 km lenne ezért benzinesben gondolkozom. Vegyesen használnám városban országúton, minimális autópálya használattal. Kérdésem az lenne, hogy elég lenne ehhez a karosszériához az 1.6 16v motor vagy inkább a 2.0 16v az ajánlott

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Nacsa Antal

Tízezres bírságba került a feledékenység 1

Szakértőnk válasza

Kedves Antal!

Egyetértek azzal, hogy kár a 12-15 éves dízelekkel kockáztatni ezzel a futásteljesítménnyel. Az 1,6-os motor átlagfogyasztása 7,8 l/100 km a Spritmonitor.de adatai szerint, a kétliteresé 9,26 l/100 km, ami elég nagy különbség. Nyilván kellemesebb a kétliteressel járni, de étvágyuk alapján elég bele az 1,6 literes motor.

Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Tiszteletem!

Kérdésem a következő: autóvásárlás előtt állok, 63 éves férfi, a kinézett típus Nissan Note Acenta. Az autót általában ketten használjuk. Érdekelne még, mit tud ajánlani max 4 millió Ft-ig. Havi futás kb. 1000 km, egyterű érdekel a mostani kocsim Peugeot Partner 11 éves ennek beszámitásával érdekelne ennek piaci ára 2,0 HDi 130 000 km sérülésmentes, végig garázsba állt.

Köszönettel: B. Jani

Tízezres bírságba került a feledékenység 2

Szakértőnk válasza

Kedves János!

Kicsit kisebb a Partnernél, de hasonló jellegű, hátul tolóajtós és rendkívül jó ár/érték arányú autó a FIAT Fiorino Qubo. Négymillióból a dízel is bőven kijön, az 1,25 Multijet mérete dacára megbízható, problémamentes motor. Az 1,4-es benzines a tervezett futásteljesítménnyel szintén megfelelne, és jóval kevesebbe kerül.

Mielőtt dönt, feltétlenül nézzen be egy Dacia-szalonba, akkor is, ha magától nem térne be! A tágas Duster dízelmotorral igen kedvelt autó, strapabíró, igen olcsó és takarékos. Van belőle LPG-üzemű is, amely Önnek is beválhat. Hátránya a kényelmetlen ülés. A Dokker még praktikusabb az oldalsó tolóajtókkal és egészen hatalmas belül, potom pénzért. Az 1,5 dCi dízellel vagy az LPG-s benzinessel venném meg.

A Note szerintem jó választás a sima szívó háromhengeres motorral. De ha már van négymillió forint a kocsira, akkor az akciós SX4 S-Crosst mindenképp kipróbálnám. Nálunk féléves teszten fut egy, és igen jók a tapasztaltaink. Az 1,6-os benzines erős és váratlanul takarékos. 6,1 literes átlaggal járunk vele, eddig 5000 km alapján. 90-95-re állított tempomattal 4,4 litert fogyasztott, kúton mérve, bármilyen hihetetlenül is hangzik.

Ha egyik autó sem nyeri el tetszését, akkor a Note fontos konkurense, az Opel Meriva megér egy utat a legközelebbi Opel-márkakereskedésbe. Ugyanez igaz a Citroën C3 Picassóra, amely nagyon ötletes autó, kényelmesen magas üléshelyzettel és ötévnyi gyártás után kiforrottnak mondható.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Tisztelt szakértő úr!

Igaz-e Hogy a biztonságos előzéshez a megelőzendő jármű sebességénél legalább + 20 km-re van szükségünk?

Tízezres bírságba került a feledékenység 3

Szakértőnk válasza

Kedves Imre!

Az előzés során, azért hogy a lehető legrövidebbre csökkentsük a manőverezés során a szembejövő oldalon haladás idejét, célszerű megfelelő sebességkülönbséget használni/létrehozni. Amikor azonos tempóval haladunk egy előttünk lévő mögött, és úgy döntünk,   szeretnénk öt megelőzni, és erre minden egyéb feltétel adott, akkor a kigyorsításnál pár másodperc alatt el tudjuk érni ezt a pillanatnyi sebességkülönbséget. A tempó abszolút értékétől, és az autónk teljesítményétől függően lehet szükség esetleg visszaváltásra.

Az oktatás során, a még tapasztalattal nem rendelkező vezetők számára bizonyos támpontot jelent, ha valamilyen számértékhez tudják ezt a sebességkülönbséget kötni. Többen használják a 20 km/órát mint közelítő értéket.

Az előzés a legveszélyesebb manőver, hiszen egyszerre akár 3 mozgó jármű sebességét, távolságát kell megítélni hibátlanul, másodpercek alatt. A statisztikákból látjuk, hogy nem sikerül mindenkinek hibátlanul.

Üdvözlettel,

Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A Kgfb.-ról szeretnék kérdezni. A rendőr igazoltatás során kérte az igazoló csekket,ami nem volt nálam,de be volt fizetve.Telefonos lekérdezés után megbüntetett 10000 ft-ra.Kérdésem,ha igazolni tudom a feladóvevénnyel,hogy a befizetés elöbb történt mint a büntetés,van-e esélyem,hogy megússzam?

Tízezres bírságba került a feledékenység 4

Szakértőnk válasza

Tisztelt Levélíró!

Ha nincs a vezetőnél a biztosítás befizetését igazoló csekk vagy szelvény, az intézkedő rendőr figyelmeztetheti vagy megbírságolhatja -ahogy tette ezt az Ön esetében is -, illetve szabálysértési feljelentést is tehet a gépjárművezető ellen. Ha pedig kiderül, hogy a kocsinak nincs érvényes kötelező biztosítása, akkor akár 100 ezer forintra is megbüntethetik.

Az intézkedő rendőr a járműnyilvántartásból is ellenőrizheti a biztosítás meglétét, viszont a szankcionálás ez esetben sem maradhat el.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!