Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő!

Választás előtt állok: vagy az új 1,2-es Qashqai, esetleg az új Ford C_Max 1.0 Ecoboost….lenne családunk számára a szerencsésebb döntés?

Mi a véleményük? Kérem szépen, segítsenek még a következ?ben is: míg a Qashqai ilyen adata közismert, addig sehol nem találtam adatot a Ford C-Max hasmagasságára/szabad magasságárs vonatkozóan.

Várom szíves válaszukat

Üdvözlettel,

Ferenc

Feljelentés lett a közös megegyezésből 1

Szakértőnk válasza

Kedves Ferenc!

Családi autónak jobban variálható belső tere és csekélyebb fogyasztása miatt a Ford C-Max tűnik jobb választásnak. Mivel korosabb modell, mint a vadonatúj Qashqai és a Fordokra többnyire jelentős árengedmény érvényesíthető, várhatóan jóval kevesebbe kerül majd a Nissannál.

A Fordok előnye ezen túl a rendkívül kiszámítható, országszerte fix karbantartási költség a márkaszervizekben. Tehát ésszerűbb a C-Max, de ha Önöknek a Qashqai tetszik jobban, mint oly sok embernek, akkor vegyék meg nyugodtan! Az új generáció sokkal jobb autó az erősen közepes elődnél. A Ford hasmagasságát sem a svájci autókatalógus, sem a prospektusok nem hozzák, sajnos nem tudtam én se kideríteni.

Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szerk!

Szeretnék vásárolni magamnak egy 164-es Alfa Romeo-t. Melyik kivitelt, évjáratot és motoros ajánlaná nekem? Sajnálatos módon a maximális ráfordítható összegem 300.000ft, ebből ki kellene hozni az átírást is, esetleg műszakit is. Apumnak volt egy 2.0V6 TB 1991-es Alfa 164-ese, azt imádtam, emiatt is szeretnék a típusból szerezni egyet magamnak!

Köszönöm, Zoli

Feljelentés lett a közös megegyezésből 2

Szakértőnk válasza

Kedves Zoltán!

Az biztos, hogy a hengerfejesedésre rendkívül érzékeny VM Motori dízellel ne vegyen 164-est. Feltételezem, hogy nem szeretne 15 litert tankolni városban és 11-et átlagosan, így a V6 is kiesik, bármilyen lelkesítő is a hangja, az ereje, a karaktere.

A legésszerűbb motor a kétliteres benzines Twin Spark, amellyel egy kollégám autóját vezettem régebben. 10 literen belül fogyaszt, kellően erős és jó hangú motor. Nem szeretném lebeszélni, de adódhat vele elég sok kiadás és sajnos a 200-240 ezres autók nem feltétlenül hozzák azt a hangulatot és nívót, amire emlékszik a család régebbi 164-es Alfájából.

Üdvözlettel, Szörényi András

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi


Tisztelt Ügyvéd úr!

Motorral balról lassan haladó kocsisort előztem normál körülmények között, alacsony sebességgel. Eközben a kocsisorból kikanyarodott elém egy autó és nem tudtam elkerülni az ütközést. Mivel a károk kis összegűek voltak és a helyszínen volt egy alig kivehető (tehát kérdőjeles) záróvonal, így a másik féllel a felelősséget közösnek láttuk, illetve nem tudtuk megállapítani.

Megállapodtunk, hogy mindenki fedezi a saját kárát és elhagytuk a helyszínt. A megállapodást követően pár héttel a másik úr feljelentett. Véleményem szerint ha volt záróvonal, akkor mindketten átléptük, ha nem volt, akkor a kocsisor előzése közben fordult ki elém hátranézés nélkül. Tanuk sajnos nincsenek. Mire számítsak az eljárásban?

Köszönettel:

Kozma László


Feljelentés lett a közös megegyezésből 3

Szakértőnk válaszaTisztelt Kozma Úr!

A KRESZ 34§ szól az előzésről, ennek megfelelően a b) pont szerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg. Esete alapján ennek a szabálynak nem tett eleget a gépjárművezető. A záróvonallal kapcsolatban: az előzni tilos útszakaszt táblával kell jelezni, amennyiben ez ki volt táblázva, akkor az előzési szabályoknak egyikük sem tett eleget.

A Szabálysértési Hatóság hatóság határozatával szemben javaslom, hogy kérjen személyes meghallgatást, ahol Önnek is lehetősége lesz az esemény elmondására.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Székely Ügyvédi Irda
www.drszekely.hu


Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!