Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi



Tisztelt Szakértő!

Van egy 2003-as Daewoo Kalos-unk 41000km-el. A főbb okai nálam a cserének a légzsák és a klíma hiánya, illetve a kis csomagtartó (tavaly született meg a 2. csemeténk). Feleségem viszont azt mondja, hogy majd 4-5 év múlva cseréljük.

Kinéztem egy benzines, 1,6-os peugeot 3008-as autót, amibe be is számolnák 650000 Ft-tal a Kalost.

A kiválasztott gépkocsi a hirdetés szerint: magyarországi márkakereskedésben vásárolt, első tulajdonostól, vezetett szervizkönyvvel igazolhatóan rendszeresen karbantartott, ápolt, kopás- és szakadás mentes belső utastérrel, balesetmentes karosszériával (festékrétegmérés alapján mért adatok 65 – 95 mikromilliméter közöttiek), valós és garantált futásteljesítménnyel (172.393.km).

Nem tudom, hogy ki merjek-e adni érte 2 millió forintot úgy, hogy elviszem egy szakszervízbe, ahol átvizsgálják. Az új autót kb 10 évre tervezzük és nem szeretnénk, ha a javíttatásokra túl sok pénz menne el.

szönettel: Szabó Gábor

 Verést kapott mert szabályosan autózott 1

Szakértőnk válasza

Kedves Gábor!

A 3008 harmonikus családi autó és a légzsák illetve légkondi nélküli Kalosért ajánlott 650 000 Ft is vonzó összeg. Sajnos nem írta, hogy az 1,6-os szívó vagy az 1,6-os turbómotorról van-e szó. Röviden: ha az 1,6 VTi 120 LE motorváltozat van a kocsiban, akkor megvenném. Amennyiben az 1,6 THP 156 lóerővel, akkor a BMW-által kifejlesztett motorral kapcsolatos gondok miatt keresnék szívó 1,6-ost vagy 1,6 HDi-t a 3008-ból. A 3008-ról itt olvashat részletes használtautótesztet.

Ám kétmillió forintért temérdek jó típust vehetnek, akár Focus II-t, Opelből H Astrát, B Zafirát, nem is beszélve a Honda Jazzről vagy a Nissan Note-ról, amelyek belső méretei alig kisebb a 3008-énál.

Üdvözlettel, Szörényi András

Olvasónk kérdezi

Autóvásárlás előtt állok, de bizonytalan vagyok. Néztem már nagyon sok típust. Opel Vectra B2 1.8 benzin és Renault Laguna2 1.9 dCi vagy 1.8 benzines között vacillálok most, de nem tudom, mi lenne a jó választás. A Renault mennyire megbízható?

Verést kapott mert szabályosan autózott 2

Szakértőnk válasza

Kedves Roland!

Amennyiben a Vectra B2 a Vectra második generációjának modellfrissítés utáni változatára vonatkozik, akkor én nem beszélném le az autóról. Nyúlós, rossz gázreakciójú, de nagyon megbízható, olcsón szervizelhető és takarékos motorok vannak a korabeli Opelekben, az 1,8-as Vectra nem is megy rosszul. Mindenképpen azt venném a dízel Laguna helyett.

Ha azonban szintén 1,8-as benzines Lagunát állítunk szembe vele, akkor abból a 2005 utáni modellek levetkőzték az előd oly sok baját, de a benzinesekkel eleve sokkal kevesebb gond volt, mint a dízelekkel. Mivel a Laguna hátul kevésbé tágas, de egy generációval modernebb, sokkal biztonságosabb és korszerűbb autó, ha átra és az Opelénél magasabb alkatrészköltsége belefér a keretbe, 1,8-as Lagunát vennék. A modellről itt olvashat tulajdonosi véleményt 210 000 kilométer után. A Vectra B-vel várhatóan kevesebb gondja akad és ha adódik is valami, az olcsóbban orvosolható, míg a Laguna II-vel jobb autóban ül majd, de az autó várhatóan több pénzt visz el.

Üdvözlettel, Szörényi András

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi


Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy kisteherautó vezetőjét olyan mértékben felbosszantottam azzal, hogy a 40km-es sebességkorlátozást betartottam, hogy megelőzött, lelassított majd amikor a két sávos úton elhaladtam volna mellette elém vágott.

Amikor újra megpróbáltam elmenni mellette leszorított az útról és az autómnak ütközött. Én megfogtam a farolást ő viszont felborult és utasával együtt kirepült az autóból. A jármű vezetője nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, az utasa nyolc napon belül gyógyul.

Minderről kiváló minőségű felvételt készített az autómba épített kamera, az utána következő fizikai inzultusról viszont a 112 segélyhívó készített hangfelvételt mert az illető földre rántott és megrugdosott miközben én nekik próbáltam segítséget hívni. A földre esett telefon közvetítette az eseményt. Azt tudom, hogy garázdaság miatt eljárás indult ellene de a vezetés közben tanúsított viselkedése milyen büntetési kategóriába esik és milyen büntetéssel járhat? Előre köszönöm a válaszát!

Verést kapott mert szabályosan autózott 3

Szakértőnk válasza


Tisztelt kérdező!

Aki közúti közlekedés (KRESZ) szabályait szándékosan megszegi, ezáltal más emberek életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, akkor a közúti veszélyeztetés bűncselekményét követi el. Ez a legsúlyosabb közlekedési bűncselekmény. A közúti veszélyeztetés eredménye más vagy mások életének vagy testi épségének közvetlen veszélyeztetése. A közúti veszélyeztetés esetében a törvény a közvetlen veszélyt már megkívánja. A veszélyhelyzet akkor tekinthető közvetlennek, ha az konkrétan meghatározható helyzetre és személyre korlátozható.

Tekintettel arra, hogy a közlekedési ügyekben a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, ezért a jogalkotó is igen szigorú büntetést alkalmaz. A közlekedési ügyekre szakosodott Ügyvédi Irodánk tapasztalatai alapján nem ritka a letöltendő szabadság vesztés sem, emellett a közúti veszélyeztetést elkövetővel szemben járművezetéstől eltíltást is alkalmaz a bíróság büntetésként. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha súlyos testi sértést, még súlyosabban, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, ennél is súlyosabban, ha halált, legsúlyosabban pedig, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Dr. Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!