Mielőtt bárki azt mondaná, hogy dehogy, meg ugyan má’, rögzítsük: a parlamentbe bejutott politikusok vagyonnyilatkozatai sok esetben nem azokat a járműveket tartalmazzák, amikkel a hölgyek-urak ide-oda járnak, hanem azokat, amik a nevükön vannak.

Akiknek a legnagyobb a garázs

A Fidesz ledönthetetlen keleti bástyája, Kósa Lajos szereti a motorokat, BMW RT 1150-es gépe is ismert, ami mellé idén egy BMW C 650-eset örökölt. Ezek szállítására tökéletes választás a tartós bérletben 3 éve általa használt Mercedes Viano, amivel a Crowline 220 EX motorcsónakját is el tudja húzni. De azt csak kölcsön trélerrel, a fenti 4 db jármű mellett ilyet ugyanis nem tulajdonol.

Nem úgy, mint Velez Árpád szocialista pártigazgató, akinek van egy “utánfutó”-ja, plusz egy UAZ 469 B-je, de motorozik (Gilera Runner VRX), és a vizet ő is szereti (Seadoo GTX jet-ski).

Konzekvensebb nála fideszes kollégája, Kubatov Gábor gyűjteményét felsorolás helyett a nyilatkozatának ide vonatkozó részéről készült fotóval ismertetjük.

Tavalyi cikkünkben még fel lehetett sorolni a jobbikos Pörzse Sándor autóparkját is is (Chevy Captiva, Toyota RAV4, Kia Sportage, Suzuki Splash), de ő ma már nem parlamenti képviselő.

Népautós népképviselők

Kövér László újrázó házelnök Skoda Superbre cserélte Seat Alhambráját, de ilyet birtokol a T. Ház kevés újoncainak egyike, Kónya Péter (Együtt-PM) is. Feltételezhetően hasonlóan távol áll egymástól politikai nézeteit tekintve a másik újonc, a fideszes Tuzson Bence, aki Volkswagen Phaeton “DIEZEL”-t írt be a vagyonnyilatkozatába, és a Parlamentbe visszakerült liberális veterán, Fodor Gábor. Utóbbi örökölt egy 27 éves Ford Oriont is.

Illik ez Fodorhoz?

Kormánytagként teljesen felesleges, de azért Fazekas Sándornak áll otthon egy Toyota Corolla, míg a külügy új irányítója, Navracsics Tibor 2006-os Renault-ját veheti elő, ha unja a céges Superbet. Ritka a Suzuki a nyilatkozatokban, de azért találtunk: az egyik legszerényebb vagyonnal rendelkező képviselőnek tűnik a szocialista újonc, Heringes Anita, akinek SX-4-esét 4 milliós devizahitel terheli.

Kormányfők, pártelnökök gyalog

Persze dehogy, csak éppen a hazai politika legmeghatározóbbjai közül többen nem írtak be semmilyen járművet a vagyonnyilatkozatukba.
  –   Orbán Viktor – pedig olykor látni őt Felcsúton egy szürke Nissan Navarával
  –   Gyurcsány Ferenc – pedig még a kampányklipjében is autózott
  –   Bajnai Gordon – pedig az egyik legvagyonosabb politikus
  –   Vona Gábor – pedig állítólag szereti a kocsikat
  –   Schiffer András –  valójában jogsija sincs

Csak bérelte

Ha nem is pártelnökök (már vagy még), de befolyásuk megkérdőjelezhetetlen azoknak a politikusoknak, akik így-úgy, de valahogy az Audi márkához kötődnek:
  –   Lázár János – emlékszünk a bérelt Lambo-motoros, lézerblokkolós S8-ra, amit az akkori hírek szerint németből behozott Allroad Quattro-ra cserélt, most azonban mégsem találtuk ezt a dokumentumban
  –   Szíjjártó Péter vagyonnyilatkozatában szintén nem szerepel jármű, pedig pár éve sokat foglalkozott bérelt A4-esével a média
  –   Mesterházy Attila leköszönt pártelnöknek viszont el kellett búcsúznia A6-osától, a birtokában már csak egy Honda Crossrunner 800 szerepel
  –   Rogán Antal vagyonnyilatkozatának ez a része viszont évek óta változatlan, tartós bérletben használ egy A3-ast

Mit birtokolnak a tényleg gazdagok?

Pintér Sándor nem csak belügyminiszterként rekorder, vagyonnyilatkozata szerint mintegy kéttucat (!) ingatlant birtokol, euró, és dollárszázezrek szerepelnek a dokumentumban több száz millió forintnyi követelés mellett, autóból mégis csak egy 1995-ben örökölt Wartburgot tulajdonol.

Mi sem válnánk meg tőle

Szintén van mit a tejbe aprítani az új fejlesztési miniszternek, ám Seszták Miklós autót, motort, vagy legalább egy kopott jet-ski-t sem tüntetett fel a papírján. A zuglói önkormányzat udvarán kialakított  parkolója miatt sokat szerepelt egy időben a sajtóban, hogy Papcsák Ferenc fideszes honatya olykor Mercedes-Benz CLS-sel jár, ám a parlamenti nyilatkozata szerint mindössze egy 2004-es Skoda Fabia van a nevén, meg egy Vespa.

Banánmatrica?

Nem tudtuk kihagyni a cikkből, annyira aranyos: az LMP-s Ikotity István Audi A6-osa mellett banánmatrica gyűjteményét is megjelölte nyilatkozatában említésre méltó vagyontárgyként.