Autóvásárlás

Olvasónk kérdeziTisztelt Szakértő!

6 hete szenvedek az autóvásárlás körüli borzalmaktól. 500e Ft-ig keresek olyan személyautót, melynek viszonylag kicsi a fenntartása, biztonságos, és legalább 4 ajtós, mert két autósülésben ülő gyermeket szállítok naponta. Jó lenne, ha lehetne azért a csomagtartóba is pakolni, bár kombira nem vágyom. Ford fan vagyok (egyesek szerint rosszul teszem), így első körben Focusokat néztem, kevés sikerrel.

Tetszett a Peugeot 206 is, bár csomagtartó szempontjából nem ideális, és még állítólag igen szerviz igényes is! Ha nagyon olcsóra vágyom, akkor tudom, hogy Suzuki és bár volt Swiftem, mégis idegenkedem tőle! Javaslatokat kaptam még Citroen Xsarara és Daewoo Kalosra is, utóbbiról magas fogyasztást olvastam. Esetleg még a Fiat Punto??

Tehát mindennapi használatra keresek megbízható, könnyen fenntartható, 2 gyermekkel is kényelmes autót. Mit érdemes keresnem?

Köszönettel
T. Ildikó

Ésszerű választás félmillió forintért 1

Szakértőnk válasza

Kedves Ildikó!

Én kitartanék a Focus mellett. 350-400 ezerért tényleg nehéz normálisat kifogni, de a félmilliós kerettel biztatóbb a helyzet. Tanácsok a típusról ebben a cikkben. Az említett Citroën Xsarát én is ajánlottam volna, szerintem méltatlanul alulértékelt autó és az ötajtósnak is nagy, 408 literes a csomagtartója. A legjobb az 1,4-es benzines belőle, de a dízelmotorjaitól sem félnék annyira, mint más márkáknál.

A 206-ot nem tartom jó autónak, volt elég futóműgondja is, viszont a FIAT Punto II kulturált, kényelmes, egész biztonságos és olcsón fenntartható autó, ha nem pont Önt érinti egy váltóhiba vagy hengerfejgond, ami sajnos előfordul. De ennek ellenére is felvenném a listára a Focus és a Xsara mellé. A Kalos fogyasztása átlagon felüli és billegős futóműve, oldalszél-érzékenysége miatt sem ajánlanám. A Kalos azoknak jó, akik kis forgalmú utakon járnak vele, és koruk miatt vagy más okból úgysem sietnek.

Hat hét autókeresésre sajnos cseppet sem sok, de talán könnyebb autóra lelnie, ha a Hyundai Getzet, másik nevén TB Getet is bevonja a kutatásba. Tágas és megbízható kisautó, akár az 1,1, akár az 1,3 vagy 1,4 literes benzinessel.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Székely Úr!
Kérdésem csupán közvetetten kapcsolódik a vezetéstechnikához.
Nyári gumit vennék Fiat Brava 1.2-es autónkra, 185/60R14 méretben. Tudna sorrendet állítani biztonság,kezelhetőség tekintetében az általam kinézett abroncsok között?

-Kumho Ecowing KH 27
-Semperit Comfortlife 2
-Falken Sn 832Ec
-Hankook Kinergy Eco k425
-Apollo Amazer 3G Maxx

Köszönettel: Balu

Ésszerű választás félmillió forintért 2

Szakértőnk válasza

Kedves János!

Az Ön által a listán szerepeltetett gumik közül naponta találkozom a tréningeken a Semperit, a Hankook, a Falken és a Kumho márkákkal.

Tudnia kell, hogy 15 éve foglalkozom vezetéstechnikai tréningek, autók, és gumik tesztelésével. Céget alapítottam erre a célra. Az első évben, a világ egyik legnagyobb gumigyártója részére végeztünk 11 héten keresztül méréseket, hozzánk delegált vezetők segítségével.

Már akkor is függetlennek tartottam magam, és azóta is az maradtam, ami azt gondolom, érték, tehát nem kell egy támogató cég miatt valahova húznom. Kínos lenne, ha szponzorváltás miatt háromévente más márka felé lejtene a pályám.

Azt gondolom, hogy ha az áprilisban megjelent autós újságokban körülnéz, talál majd olyan nyárigumi-teszteredményeket, amiket szerintem el lehet fogadni korrekt megközelítésnek. Sok szempont alapján vizsgálható a gumiválasztás, érdemes ezt elolvasnia. Nem szeretnék tehát sorrendet felállítani, a szomszédom most vett Semperiteket, és szerintem jól tette.

Üdvözlettel,   Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelettel érdeklődnék, hogy milyen fórumhoz, hivatalhoz fordulhatnánk az alábbi panaszunkkal.

A garázsaink bejárata egy olyan utcából nyílik, amelynek minkét végére ki van téve a “Behajtás csak célforgamom részére”, ezt mégsem veszik figyelembe az autósok, áthajtásra használják az utcát, sokszor akadályozva az utcákban lakókat a garázsokba be és kihajtáskor, meglehetősen méltatlan helyzetve hozva bennünket, akiknek ténylegesen lenne joguk behajtani az utcába.

Ez egy nagyon szűk kis utca, semmiképpen sem alkalmas kétirányú forgalomra, mégis minkét irányból használják áthajtásra, egyérelműen azért, hogy lerövidítsék az újtukat. Sokszor balesetveszelyes helyzetbe hozzák a gyalogosokat is, mivel az utca elég meredek, de még csak véletlenül sem tartják a sebességkorlátozást, gátlástalanul száguldoznak a szűk kis utcában.

Köszönöm előre is szakvéleményét.

Ésszerű választás félmillió forintért 3


Szakértőnk válasza

Tisztelt Zita!

Problémájára a következő javaslatom van: amennyiben van az Önök településén közterület-felügyelet, érdemes ügyével Őket felkeresni, ha nincsen, javaslom, hogy a rendőrség felé jelezze a problémát.

Tisztelettel:
Dr. Janklovics Ádám
Dr. Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!