Autóvásárlás

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szerk.!

Szeretnék vásárolni magamnak egy 164-es Alfa Romeo-t. Melyik kivitelt, évjáratot és motoros ajánlaná nekem? Sajnálatos módon a maximális ráfordítható összegem 300.000ft, ebből ki kellene hozni az átírást is, esetleg műszakit is. Apumnak volt egy 2.0V6 TB 1991-es Alfa 164-ese, azt imádtam, emiatt is szeretnék a típusból szerezni egyet magamnak! Köszönöm, Zoli

Alfa Romeo vásárlás, csak a nosztalgia miatt? 1

Szakértőnk válasza

Kedves Zoltán!

Az biztos, hogy a hengerfejesedésre rendkívül érzékeny VM Motori dízellel ne vegyen 164-est. Feltételezem, hogy nem szeretne 15 litert tankolni városban és 11-et átlagosan, így a háromliteres szívó és a kétliteres turbós V6 is kiesik, bármilyen lelkesítő is a hangjuk, az erejük, a karakterük. A legésszerűbb motor a kétliteres benzines Twin Spark, amellyel egy kollágém autóját vezettem régebben. 100-on 10 literen belül fogyaszt, kellően erős és jó hangú motor. Nem szeretném lebeszélni, de adódhat az autóval elég sok kiadás és sajnos a 200-240 ezres darabok nem feltétlenül hozzák azt a hangulatot és nívót, amire emlékszik a család régebbi 164-es Alfájából.

Üdvözlettel, Szörényi András

Vezetéstechnika

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Székely Úr!

Hogyan védekezhetünk, illetve mi a leghelyesebb módszer akkor, amikor követési távolság betartása nélkül,(tehát szorosan a sarkunkban) jön mögöttünk egy autó?

Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel,
Kovács József

Alfa Romeo vásárlás, csak a nosztalgia miatt? 2

Szakértőnk válasza

Tisztelt Kérdező !

Javaslom, hogy viselkedjünk egyértelműen, és kiszámíthatóan. A legegyszerűbb lenne ha elengednénk, de sokszor erre nincs lehetőség. Tartsuk a saját tempónkat, nyilván indokolatlanul ne menjünk lassabban, és mindenképpen kerüljük el azt, hogy fékezgetésekkel stb. kioktassuk, vagy legalábbis megpróbáljuk tudtára adni hogy zavar minket, hogy ránk ragadt.

Mindenesetre hosszabb távon megosztja a figyelmünket, és ezáltal mindenképpen zavaró lehet. Amennyiben megelőzött minket, lehet hogy az előttünk lévőre is ráragad, számítsunk rá, hogy az utolsó pillanatban fog fékezni! Mögötte haladva tartsunk nagyobb követési távot!

Üdvözlettel Székely Gyula

Jogi esetek

Olvasónk kérdezi

Tisztelt Szakértő!
Mellékutcában közlekedtem, ahol az utca elején 30-as tábla van. Rövid távolságon belül 3 útkereszteződés van, és én az egyiknél le akartam kanyarodni balra(ez egy parkoló útja). Betartottam a 30-at, indexeltem, meggyőződtem arról, hogy a mögöttem már régen követő autós még nem kezdte el az előzésemet befordultam. Az autós végig súrolta az autóm bal oldalát, a bal elején a kerék fölött tört igazán meg a kocsink.

A srác kihívta a rendőrt.A rendőr 50-50%-ra hozott ki bennünket hibásnak. Megkaptam azóta a rendőrségtől a határozatot, mely szerint csak én voltam a hibás, megbüntettek 60ezer ft-ra, +5 hónap vezetéstől eltiltás.Ez a parkoló útja és ez az utca kereszteződésnek számít e?Érveim:Tudom, hogy nem előzhetne útkereszteződésbe(kivétel 4 eset). Ha én 30-al megyek akkor nem tud 30-on belül megelőzni. Ha én eléfordultam volna, akkor csak 1 ponton találkoznak a kocsik, de a bal oldalon minden elem károsodott a mi autónkon. Mire számítsak a meghallgatás után?

Köszönöm

Szakértőnk válasza

Kedves Csilla,

a szabálysértési hatóság a meghallgatását követően a korábban hozott határozatát visszavonja és a meghallgatása során előadottak függvényében hoz új határozatot. Ezt a határozatot később, ha kér tárgyalás tartását a bíróság bírálja el. Javaslom, hogy ügyében próbáljon tanúkat kutatni, illetve a környéken térfigyelő kamerát keresni!

üdvözlettel,
Dr. Janklovics Ádám
Dr. Székely Ügyvédi Iroda
www.drszekely.hu

Önnek is van kérdése?

Kuplungoljak, ha megfarol? Gyula bácsi, a tököli tanpálya ördöge megmondja!
Kéken füstöl, de csak öt kiló, megvegyem? Andris, a nepperek réme válaszol!
Belém jöttek, elhajtottak – az én károm? Jogi szakértőnk tanácsot ad!