Közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti történetében egy autó utasa örökre fogyatékossá vált, míg a sérülés okozója ennek megfelelő mértékű kártérítést kellett, hogy fizessen.

Lakott területen kívüli kereszteződés Stop tábláját hagyta figyelmen kívül egy Opel sofőrje, amivel elkerülhető balesetet okozott. Mellékutcáról a főútra kanyarodva nem adott elsőbbséget a szabályosan érkező BMW-nek, amelynek a sofőr melletti utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Eddig egyértelműnek tűnik a felelősség kérdése, de az is kiderült, hogy a sérült nem használta a biztonsági övét.
 
A Székely Ügyvédi Iroda által képviselt férfi életét az orvosok mentették meg, de így is 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, sőt maradandó fogyatékossága alakult ki. A férfi rokkantnyugdíjas lett, a baleset óta csak mankóval tud közlekedni.

Az eljárás során természetesen több szakértő is vizsgálta a balesetet. A műszakis kimondta, hogy a megengedett sebesség felső határához közel haladó BMW-nek a vészhelyzet észlelését követően már nem volt lehetősége a baleset elkerülésére, míg az orvosszakértő szerint a keletkezett sérülésektől a biztonsági öv sem óvta volna meg az utast.
 
Ezektől függetlenül a bíróság egyértelműen megállapította az opeles bűnösségét közúti baleset gondatlan okozásának vétségében. Az ítélet következtében pénzbírságot kapott, valamint egy évig eltiltották a vezetéstől.

Ez a helyszíni rajz másik balesetnél készült

Ez a helyszíni rajz másik balesetnél készült

Az ügynek ezzel azonban nem lett vége, csak a büntető része tartott eddig. A történet polgári peres eljárás keretein belül kártérítési perként folytatódott tovább, miközben újabb érdekességek kerültek felszínre.
 
Például az, hogy a balesetet okozó Opel nem rendelkezett kötelező felelősségbiztosítással, de nem a spórolás, vagy a kocsi gazdájának trehánysága volt ennek a hátterében. A jármű tulajdonosa az évfordulóval felmondta a biztosítását, az újat pedig közvetítő bróker cég webes felületén próbálta megkötni, de nem járt eredménnyel, adminisztrációs okokból nem tudta megkötni a biztosítását.  Keletkezett kárának kiegyenlítését ezért a Magyar Biztosítók Szövetségétől követelte.
 
Az övénél jóval vaskosabb számlát nyújtott be a BMW-s, aki közel 17 millió forint kifizetésére tartott igényt. Ez a járműben keletkezett károkból, illetve a férfi vagyoni és nem vagyoni kárából tevődött össze.
 
Ön mindig megáll a Stop táblánál?
100 százalékban mindig. Csak így lehet közlekedni.
56% (9)
Ha közel s távol senki nem jön, akkor nem állok meg. Minek.
44% (7)
Bevallom, időnként benézem, és nem állok meg.
0% ()
A bírósági tárgyalás során a BMW utasa elmondta, hogy több diplomája van, a baleset után mégis folyamatossá vált a munkanélkülisége, 80 százalékos rokkantnak minősül. Nyilvánvalóvá vált az eljárás során, hogy olyan mértékű egészségromlásról van szó, amely a mindennapi életben, a ház körüli munkák elvégzésében is akadályozza őt. Igazolt sportolói karrierjét is fel kellett adnia.
 
A kártérítési per végén a bíróság megalapozottnak tartotta a kárigényét, a vétkesnek ki kell fizetnie a 17 millió forintot, ráadásul egy összegben.