Alatta kosz van

Alatta kosz van


Előre szeretnék bocsánatot kérni azon női autótulajdonosoktól, akik a cikket elolvasván felháborodva csapnak majd az asztalra – mert netán magukra ismertek, de féltek eddig ezt beismerni. A cikk átlagos női autók szemrevételezése után íródott, nem tartalmaz megrendezett képeket, kizárólag az élet ihlette.

Otthon igen, az autóban nem

Ha még nem ültünk tipikus női autóban, akkor tegyük meg gyorsan. Érdemes. A nők egészen más szemmel tekintenek autóikra. Nem ügyelnek úgy mint otthonukra, nem vigyáznak rá úgy mint egy ruhadarabra. Egy élettelen használati tárgy, amit becéznek, használnak, de törődni nem tudnak vele.

A lényeg, hogy guruljon. A lapos kerék, a térdig érő kosz, a kiégett helyzetjelzők, féklámpák, a hetek óta világító szervizlámpák, az olajcsereperiódusok mind-mind nem számítanak. Ha van férfi a háznál, akkor az ő dolga ezekre odafigyelni. Ha nincs, Isten óvjon autóvásárlásnál a női autóktól. Főleg a dízelektől. A hölgyek nagy része jó érzékkel képes halálba forgatni egy dízelmotort egyetlen tél alatt.

Autómosók titkai
   

Be kell kötni

Be kell kötni


A legdurvább autós tapasztalatokkal a baleseti helyszínelők után az autómosók rendelkeznek. A megkérdezett dolgozók elmondása szerint a nők által vezetett autók 90 százaléka nem mentes a különféle halmazállapotú hulladékoktól.

Nem ritka a zacskóból elgurult és megpenészedett sajt vagy egyéb élelmiszer az ülések alatt, de a tisztasági betétek, tamponok is a szériafelszereltséget képezik a hölgyautók egy részénél. Nem ritkán fél-egy év után kerülnek mosóba a kedvenc járművek, ekkora rossz esetben olyan szinten beleivódik a kosz a kárpitba és a műanyagba, hogy azt már rendesen eltávolítani sem lehet.

A lovaglópálca helye

A lovaglópálca helye


A hajszálak, a kutya vagy macskaszőr teljesen jól megfér az ülésen vagy az alatt, de a tavaly nyáron használt strandpapucsok és ásványvizes palackok tömkelege is ott zörög a hátsó lábtérben, ahol ettől már elférni sem lehet.

Rendszerint akkor kerül mosóba a női autó, amikor a fűtés bekapcsolása után már száll a por, és az ÁNTSZ rég veszélyes hulladéknak nyilvánította volna.

Ami nem hiányozhat, és amit találtunk

Egyetlen csajos autóból sem hiányozhat néhány plüssfigura. Visszapillantón, hátsó ablakon, slusszkulcson, ülésen/kalaptartón, kapaszkodón, valahol muszáj. Legtöbbször macik, nyuszik és kistehenek a befutók, kicsitől a félméteresig. Rendszerint totál beszürkülve a kosztól.


Elengedhetetlen néhány hajgumi a sebességváltóra ráhúzva, rúzsok, szájfények hada, valamint ékszerek, aprópénz és egyéb kiegészítők, amivel az összes létező tárolórekesz teletömhető. Kellenek váltócipők is a hátsó a lábtérbe, és feltétlenül szükséges néhány üveg ásványvíz az egészséges bőr jegyében. A gyümölcsillatú illatosítók szintén kelendőek, és ha jól körülnézünk, kell ott lennie valahol egy esernyőnek is. Ne csodálkozzunk azon sem, ha a térképzsebbe nyúlva egy pár zoknit és egy samponmintát találunk autónkban, még ha csak egy napra is adtuk kölcsön hölgyismerősünknek.

Kismalac Jézus szerepben

Kismaci Jézus szerepben


Az átlagos női portékákon kívül meglepő, hogy két autóban is belefutottunk a négybetűs svéd bútoráruház összeszerelhető portékáiba, de találtunk hónapok óta nem használt napernyőt, sőt lovaglópálcát is. Utóbbi a műszerfalon a szélvédő tövében nyugszik, és önvédelmi eszközként funkcionál.

A veszélyek

Székely Gyula vezetéstechnikai oktató sokat tapasztalt életében, miközben női vezetőket próbált a helyes úton tartani a gumisorok között. Szerinte a legveszélyesebb autós kiegészítők közé azon kacatok tartoznak, amik a vezető látóterébe esnek. Lehetőség szerint minden mozgó plüssfigurát, vagy illatosítót jobb levenni a tükörről, mert ezek mind elvonják a figyelmet. Nem kellene a jobb hátsó ablakra sem állatkákat ragaszgatni a gyerekülés mellé, mert ezek is zavarják a kilátást, igaz a nők szinte sosem néznek hátra.

Szív és kutyalánc

Szív és kutyalánc


Fontos, hogy a retikül lehetőleg a jobb hátsó lábtérben legyen elhelyezve, és ne az utasülésre legyen odahányva. Utóbbi több veszélyt is rejt magában. Egyrészt a kiboruló kacatok szintén elvonják a vezető figyelmét, másrészt a tolvajokat is cselekvésre készteti. Ha mégis így teszünk, érdemes átfűzni a bekapcsolt biztonsági övön. A súlyosabb gyerekjátékokat könyveket el kell zárni, és nem a kalaptartón hagyni, mert azok balesetkor súlyos sérüléseket okoztatnak. A hajlakkokat, palackokat pedig nem szabad a földön tárolni, mert a pedálok mögé gurulva súlyos bajunk lehet belőle.

Hogy választ a nő?

Ezeket találtuk

Ezeket találtuk


Néhányan tagadják, mások esküdöznek, hogy a nők igen egyszerű elvek alapján választanak autót. Az első a forma, ami legjobban valamilyen virító vagy férfiszemmel “érdekes” színben mutat legjobban. A pirossal szinte nem lehet melléfogni, de a halványzöld sem rossz, a szürkét viszont kerülni kell, ha nem szőrös a mellkasunk. Ha csúnya az autó, akkor is legyen piros.

A belsőben egyetlen olyan dolog van, amit minden nő megnéz. Ez a vezetőoldali piperetükör. Ha ez nincs, az egész autó egy fabatkát sem ér. Persze legyen mellé világítás is. Ha ez megvan, a csúnya, igénytelen, kopogós belső sem számít a továbbiakban.