Hasznos holmik nyaraláshoz 1

Hasznos holmik nyaraláshoz


Nyaraláskor számtalan apró, elektromos szerkezet könnyítheti meg az ember életét, hosszú autós utak alatt. Párat összegyűjtöttünk belőlük.

Ha az ember komolyabb autózásra adja a fejét és nem csupán az országhatáron belül gondolkodik, akkor elsőként a navigáció juthat eszébe, mint hasznos elektronikus segítség. Hogy ne legyen könnyű az élet, különféle megoldások közül kell megtalálnunk a legmegfelelőbbet.

Választhatunk nagynevű gyártók kifejezetten navigációra szánt strapabíró célgépei, és nagyobb elektro-plázákban beszerezhető olcsóbb tenyérszámítógépekre telepített programok közül is. Míg utóbbit csak olyanoknak ajánlanánk, akik nem rémülnek halálra, ha programokat, térképeket kell telepíteniük, addig a célgépekkel minimális tudással is bárki boldogulhat.

Szintén külföldön, több autóval haladva jöhet igazán jól egy pár PMR, ismertebb nevén a rádió adó-vevő. Ezeket viszonylag kis teljesítményük és csekély, néhány kilométeres hatótávolságuk miatt engedély, és komolyabb rádiós ismeret nélkül bárki használhatja. Segítségével, jóval olcsóbb a két autó közötti kommunikáció, mintha mobilon kommunikálnánk útitársainkkal.

Európa minden államában gond nélkül és ingyenesen használhatóak, de néhány távolabbi, a demokráciát hírből sem ismerő országban nem nézik jó szemmel a PMR használatát. Külföldön a 8/00-ás csatornán érdemes alkalmi beszélgetőtársak után nézni, itthon a legnagyobb eséllyel a 4/12-es csatornán kaphatunk választ.

Hosszabb, megállás nélküli utazások alkalmával jöhet jól az elektromos hűtőtáska. Mivel egyre gyakoribbak a kombi autók csomagtartójában elhelyezett 12V-os csatlakozók, használatakor nem kell lemondani a műszerfal környékén található szivargyújtó, egyéb elektromos berendezés által történő hasznosításáról sem, így hideg marad a sör, nem romlanak meg az érzékenyebb élelmiszerek, amíg el nem érjük a megfelelő infrastruktúrával megáldott célunkat.

A következő oldalon: radardetektor. Hol szabad és hol büntetnek akkor is, ha csak az autóban találják.


Amikor már nagyon elszaporodtak az elektromos kütyük az utastérben, de a gyerek Nintendója és apuka GPS-e is energiáért kiált, akkor is elkerülhető a családi dráma az aránylag olcsó, de praktikus szivargyújtó-elosztóval. Ezek hasonlóan az otthoni elosztókhoz, megsokszorozzák az elektromos hálózatra köthető fogyasztók számát. Az egymásba dugdosott elosztók tömegének csak a józanész, illetve az autó biztosítékának terhelhetősége szab határt.

Elektromos elosztókról elsőként az otthoni dugalj juthat eszünkbe. Akár ilyenünk is lehet kocsinkban. Néhány ezer forinttól kaphatóak kisebb teljesítményű inverterek, amelyek segítségével 220V-os hálózati feszültséget igénylő berendezéseket is üzemeltethetünk az autóban. Persze nem a hajszárítót, vagy a másfél kilowattos kenyérpirítót kell a kis konnektorba dugni, hanem a lemerült mobiltelefont, notebook-ot, digitális fényképezőgépet, kamerát tölthetjük segítségével. Mindegyiket a saját, gyári tartozékként kapott hálózati töltőjével használhatjuk, így sok ezer forintot spórolhatunk avval, hogy nem vásárolunk mindegyikhez autóstöltőt.

Mikor nincs annyi töltenivaló apróság, hogy megérje beruházni inverterre, de mégis jó lenne akkumulátorokat tölteni utazás közben, arra is van mód. Számos, ceruzaelem méretű akkumulátorok töltésére alkalmas készülékhez kapható 12V-os csatlakozóban végződő kábel is. Az apró, elem méretű akkumulátorok pedig akár fejlámpában is hasznosíthatók. Ezek jó szolgálatot tehetnek sötétben történő kerékcserénél is, hiszen fejen viselve mindig a szükséges helyre világítanak, és nem foglalják le egyik kezünket sem.

Ha a megengedett sebességnél néha gyorsabban vezet valaki, akkor a külföldi díjtételeket ismerve a legjobb befektetésnek egy radardetektor tűnik. Használatával időben észrevehető a gyorshajtókra vadászó rendőr, de tudnunk kell, hogy használata nem mindenhol legális. Ebből a szempontból háromféle hozzáállással találkozhatunk. Hazánkban, Albániában, Angliában, Bulgáriában, Dániában, Horvátországban, és Szlovéniában mind a birtoklásuk, mind a használatuk megengedett. Görögország, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország rendőrei a birtoklásért nem, csak a használatukért büntethetnek, míg az osztrák, cseh, francia, lengyel, svájci, szlovák kollégáik már akár a kikapcsolt készülék birtoklásáért is megbüntethetnek.