Visszatér a Daimler 1

Visszatér a Daimler

[bekkep]1895. június 7-én alapították meg Angliában a Daimler Motor Syndicate Ltd-t, ahol először csak motorokat, majd 1897-től már autót is gyártottak. Egyik első vásárlójuk volt 1899-ben a walesi herceg, a későbbi VII. Edvárd király. Hosszú időn keresztül a Daimler cég volt a királyi udvar exkluzív autószállítója.

Gottlieb Daimler 1900-ban meghalt, nevét a gyár 1960-ig használta, amikor a céget felvásárolta a Jaguar. Azóta a Jaguár márka legnemesebb kivitelei őrzik a múlt dicsőségét. Utoljára 2002-ben viselte autó a Daimler feliratot, ezek az Eight és a Super V8 modelellek voltak, amik az XJ8-as Jaguar változatai voltak.

A most megjelenő Super Eight is azt a legmagasabb fokú luxust képviseli, ami a Daimler névhez több, mint 100 éve fűződik. Jelenleg is a Jaguar XJ, pontosabban annak a hosszú tengelytávú változata szolgáltatja az alapot.

[bekkep]Az elegancia és a luxus együtt jár a csúcstechnológiával, így Super Eight-ben is fellelhető minden földi jó. A méretes alumínium karosszéria mozgatásáról egy 4,2 literes feltöltött motor gondoskodik, méghozzá sportautós tempóban.

A hatsebességes automata váltóval összekapcsolt 400 lóerős V8-asnak 5,3 másodpercre van szüksége a 100-as tempó eléréséhez, a végsebességet 250-nél elektronika korlátozza.

A belsőt a legnemesebb bőr és faanyagok borítják, a kényelmet pedig többek között a hangvezérlésre működő négyzónás légkondicionáló, az elektromosan állítható hátsó üléssor, valamint a multimédia rendszer biztosítja.

[bekkep]Hátul 999 milliméteres lábtérrel várja utasait a Daimler, amit a báránygyapjúból készült szőnyegek, valamint a hímzett “D” betűk egyedivé és azonnal felismerhetővé tesznek. Az első ülések hátuljába laptop tárolót, a fejtámlákba pedig képernyőt építettek, és számtalan lejátszó és játékkonzol is csatlakoztatható.

A vezetőnek sincs rossz dolga, mivel a szokásos elektromos üléseken és kormányon kívül még a pedálok is gombnyomásra mozgathatóak. A navigáció, az audio, a telefon és a klíma vezérlése a középkonzolon található érintőképernyő segítségével lehetséges.

Külsőleg a Super Eight “D” betűvel ellátott hűtőrácsáról, 18 colos alufelnijeiről, valamint krómozott visszapillantóiról és hátsó lámpáiról ismerhető fel. A kiemelt piacokon idén novemberben jelenik meg az új Daimler.