Régi autók randevúja 1

Régi autók randevúja

A jelentős anyagi vonzattal járó, de felbecsülhetetlen műszaki és kulturális értékkel bíró járművek restaurálása évekig is eltarthat. A szükséges anyagi háttér mellett, nagy szeretetet, hihetetlen türelmet és nem utolsó sorban sokrétű szakértelmet kívánnak a járművek. Ezen feltételek teljesülése mellett a tulajdonosok érthető módon nagy büszkeséggel mutatják meg autóikat az érdeklődőknek.

Száztíz, három évtizednél is idősebb jármű érkezett a Régi Járművek Egri Egyesületének szeptember 10-12 között meghirdetett találkozójára és túrájára. A házigazdák immáron negyedik alkalommal teremtették meg a nem mindennapi randevú feltételeit, amelynek során nem csupán a veterán járművek szerelmesei érezték jól magukat, hanem csodálnivalót, izgalmas versengést is láthattak a megyeszékhely és környékének lakói.

A szervezők a Régi Járművek Nemzetközi Szövetségének, a FIVA-nak a szabályai szerint bonyolították le a programot. A szeptember 11-i szombati túra a Városháza elől percenkénti startolással vette kezdetét reggel 8 órakor, majd délután 4 órától szintén percenként érkeztek a Szépasszony-völgy parkolójába.

A járműveket és pilótáikat alaposan próbára tevő túra útvonala Felsőtárkány, Répáshuta, Lillafüred, Mályinka, Dédestapolcsány, Nagyvisnyó, Szilvásvárad, Bélapátfalva, Mónosbél és Szarvaskő volt, mintegy 120 km hosszan.

A hegymenetekkel tarkított úton a versenyzőknek különféle feladatokat kellett megoldaniuk, ezért megálltak Felsőtárkányban a Vitavin borászatnál, Répáshután a Vadász étteremnél, Lillafüreden az Őskohónál, Dédestapolcsányban a Tájháznál, Szilvásváradon a Lovas-stadion parkolójában, Bélapátfalván a Fő téren.

Sok idős emberben ébresztett kedves emlékeket a találkozóra érkezett “faros busz”, az Ikarus-gyár modellje. A nemzetközi érdeklődést az mutatta, hogy Szerbiából tíz jármű, Németországból és Ausztriából két-két résztvevő érkezett, de Szlovákiából is volt érdeklődő. A találkozó látványos része vasárnap volt Egerben, ahol 8 órától felvonultak a város utcáin a még ma is kitűnő állapotban lévő járművek.

9 órától kezdődött a kiállítás, majd utána az eredményhirdetés a Dobó téren. Az egyesület, a támogatók és az állomások polgármesterei által kitűzött díjakat az adományozók adták át a jó teljesítményt nyújtó járművek és vezetőik részére.

Már most jelentős számban jelentkeztek a következő évi jubileumi ötödik találkozóra, melyre már most sokkal több külföldi résztvevő ígérte részvételét olyan járművekkel melyeket a hazai közönség csak ritkán láthat. A szervezők ígérik, hogy az ötödik, az eddigi találkozók legjobb pillanatait, hagyományait fogja ötvözni mindenki megelégedésére.

Folyamatos információk a www.regijarmu.hu oldalon olvashatóak.