50 évesek a londoni buszok 1

50 évesek a londoni buszok

2005 végéig eltűnik a londoni tömegközlekedésből a város egyik jellegzetessége. A Routemaster márkájú, piros autóbuszokat ugyanis kivonják a forgalomból. Az 1954-ben megjelent busztípust kimondottan a londoni szükségleteknek és elvárásoknak megfelelően fejlesztette ki a London Transport közlekedési vállalat.

A karosszéria könnyűfémből készült, a súlycsökkentés révén több utas szállhatott be, mint egy acél karosszériás változatba. A Routemaster buszok különlegessége ezenkívül az önhordó felépítés.

A Routemaster a Big Ben, a Buckingham-palota és a tipikus taxik mellett a brit főváros egyik jellegzetességévé vált. Az elmúlt 50 évben bevetett buszok több típushoz tartoznak, mivel az emeletes városi autóbuszt több lépcsőben továbbfejlesztette a gyár.

Több weboldalon is látni eladó buszokat, az árak a Routemaster Association adatai szerint 2000 és 12 000 font (737 000 és 4,4 millió forint) között szóródnak. A tömegközlekedésből kimustrált buszokat sokféle célra fel lehet használni, mobil hangstúdiótól kezdve gyermekeknek játszóházat vagy angol pubot is be lehet rendezni bennük, reklámhordozóként sem utolsók.

Várhatóan a régi piros emeletes buszok nem tűnnek el teljes egészében, London belvárosában megmarad egy vonal, amelyen a Routemaster buszok járnak. A tervek szerint azon járművek közül szolgál néhány ezen a szakaszon, amelyek a teljes felújítás során Euro 2-es károsanyag-kibocsátású motort és modern automata váltót kaptak.