Saab alkoholszonda

Kisméretű, többször használható alkoholszondán dolgozik a Saab. A szerkezet a gyár szándéka szerint segíthet az ittas vezetés megelőzésében. Az Alcokey, szabad magyar fordításban Italkulcs nevű szerkezet végén található csőbe lehelve a rendszer kiértékeli, hogy a vezető az adott országban érvényes határérték függvényében jogosult-e autót vezetni.

A jeladó kapcsolatban van az autó indításgátlójával, és ha a vezető a megengedettnél több alkoholt fogyasztott, nem engedi beindítani a motort. A Saab tervei szerint ez az eszköz kiegészítőként jelenne meg a márkakereskedésekben. Elsősorban nagy autóflottát üzemeltető vállatok körében válhat népszerűvé ez a berendezés.

Az Alcokey a meglévő indításgtló rendszerek adaptálását jelenti egy új célra. A távirányítóval az ajtókat kinyitva az alkoholszonda is bekapcsolódik. A vezetőnek az apró csőbe kell belefújnia, a szerkezeten felvillanó zöld vagy piros fény jelzi a negatív vagy pozitív eredményt.

A fejlesztés mostani fokán az Alcokey egy önálló, 10×4 centiméteres mütyür, amelyet a slusszkulcs mellett kell magunkkal hurcolni. A sorozatgyártás elkezdéséig a méretcsökkentés lehetővé teszi majd a szonda integrálást a kulcs-távirányító egységbe.

Ha megvalósulnak a tervek, akkor a slusszkulcs méretű alkoholszonda ára 250 euró (mintegy 63 600 forint) lesz. A fejlesztés egyik mozgatórugója, hogy az Európai Unió országaiban az utakon életüket veszítő autósok 25 százalékban az alkoholfogyasztásra visszavezethetőn hunynak el.