Az Egyesült Államokban még a jóléti államok átlagánál is nagyobb az elhízottak aránya. A fölös kilók elleni harcban jelenthet hatékony fegyvert egy újfajta ülés. A fogyi-szék minden beüléskor megméri a vezető testsúlyát. Ha az illető felszedett valamicskét, akkor a rendszer hangjelzéssel figyelmezteti a hízásra.

A találmány intelligensen közelíti meg a súlygyarapodást. Amennyiben a vezető jelzi, hogy vastag ruházatot, nehéz bakancsot visel, a számítógép újrakalkulálja a súlyát. A rendszer tanácsokat ad az autó vezetőjének étrendje összeállításához is, amihez meg kell adni, hogy például egy gyorsétterembe tér be jóllakni, vagy zöldségkosztot választ.

Az új találmány arra a felismerésre épül, hogy sokan küzdenek ugyan túlsúllyal, de nem tesznek semmit ellene. Ha viszont naponta emlékezteti őket az ülés kövérségükre, akkor hamarabb lépnek a fogyás érdekében.

A találmány Yefim Kriger nevéhez fűződik, aki szabadalmi oltalmat szerzett az ötletre. A berendezés a súlycsökkenést is regisztrálja, de csak hízáskor ad hangjelzést. A Moszkvából kivándorolt feltaláló több mint 20 oroszországi szabadalommal rendelkezik. A rendszer az ülésben eleve meglévő súlyérzékelő továbbfejlesztése, amely kikapcsolja az utas oldali légzsákot, ha nem ül senki a jobb egyen, amivel csökkenthetők a javítási költségek.

Az ülés elterjedése jelenleg erősen kétséges, egyelőre ugyanis egy autógyár sem harapott rá az ötletre.