Részeg jávorszarvasokkal találkozhatnak az autósok Svédországban. A szalonspiccen kicsit túljutó patások viselkedése az alkohol hatására kiszámíthatatlanabbá válik, ami saját biztonságuk mellett a közlekedőkét is veszélyezteti.

Az állatokat nem emberek itatják le. A fákról lehulló gyümölcsök a hóban viszonylag hamar erjedésnek indulnak, szakértők véleménye szerint a cefrésedő almákból és erdei bogyókból fogyasztanak az ittasság jeleit mutató jávorszarvasok.

Ugyanúgy hat a jávorszarvasokra az alkohol, ahogy az emberekre. Egy részük teljesen ártalmatlan marad, más részük viszont elveszíti önkontrollját és agresszívvá válhat. Az állatorvosok azt tanácsolják, hogy legyünk óvatosabbak mint egyébként, mást nem tehet az ember.

Autós vonatkozásban a jávorszarvasok 1997-ben váltak híressé, amikor a svéd Teknikens Värld című lap jávorszarvastesztjén a Mercedes-Benz A-osztály felborult. A vizsgálat egy hirtelen előbukkanó jávorszarvas kikerülését, majd a visszatérést utánozza az eredeti sávba.

Az eset bejárta a világsajtót, a Mercedesnek módosítania kellett az autó futóművét és be kellett vezetnie a menetstabilizáló elektronikát, hogy a Mercedes hagyományoktól merőben idegen felépítésű autót, további blamázsok nélkül gyárthassa. A módosítások miatt a gyártást is le kellett állítani egy időre.

A felborult A-osztályra reagálva tréfás szándékú emberek a Trabanttal is elvégezték a kikerülési manővert, amely nem borult fel.